Machupicchu, eerste CO2-neutrale bestemming

Het historische heiligdom van Machupicchu is het eerste wereldwonder en de eerste internationale toeristische bestemming die het CO2-neutrale certificaat heeft verkregen. Machupicchu is hiermee wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. De certificering is toegekend door Green Initiative, de internationale organisatie ter bevordering van groen en milieuvriendelijk toerisme. De certificering heeft tot doel de CO2-uitstoot van de Inca-citadel drastisch te reduceren, teneinde de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen en in 2050 volledig neutraal te zijn.

Om deze certificering te verkrijgen zijn verschillende acties uitgevoerd, waaronder de ontwikkeling van de enige organische afvalverwerkingsinstallatie in Peru. Deze staat bekend als een pyrolyse-installatie, en zet afval om in natuurlijke steenkool (biochar). Daarnaast is er een transformatie-installatie die biodiesel en glycerine produceert uit plantaardige oliën, die als afvalproduct door bewoners en restaurants in het gebied worden weggegooid.

Tevens is een herbebossingsproces gestart, geleid door de National Service of Protected Natural Areas (SERNANP). Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machupicchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering. Zo geldt Machupicchu, een van de zeven wereldwonderen, nu als een belangrijk voorbeeld voor duurzaam toerisme.

Lees ook het artikel: Een kijkje in de traditionele keuken van Polen

Wereldwonder Machupicchu
Het CO2-neutrale Machupicchu, vol unieke natuur en omgeven door mysterie en cultuur, is een van de wonderen van de wereld die minstens één keer in je leven moet worden bezocht. Gelegen in de  provincie Urubamba in Cusco, werd dit heiligdom ongeveer in het midden van de 15e eeuw gebouwd. De locatie, in een afgelegen gebied van de Peruaanse Andes, en de moeite die de Inca’s hebben gedaan om hun wegen te verbergen, maakte het bijna 400 jaar onopgemerkt.

Dit alles veranderde in 1911, toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham – geleid door lokale herders – aankwam in Machupicchu en het vervolgens in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift National Geographic aan de wereld bekend maakte.

Om bij deze fascinerende plek te komen, moet je eerst naar de stad Cusco reizen. Vanuit Lima, met het vliegtuig, duurt de reis ongeveer 1 uur en 40 minuten; met de bus ben je 17-22 uur onderweg. Als je eenmaal op de ‘navel van de wereld’ bent, is de trein de snelste manier om dit werelderfgoed te bereiken. De reis duurt ongeveer 3 uur. Vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes (de stad die het dichtst bij de citadel ligt) zijn er elke ochtend verbindingen.

Een ander alternatief is om het Inca-pad te voet af te leggen. Een must voor liefhebbers van trekking en avontuur. De tocht duurt drie tot vijf dagen, en neemt je mee door prachtige landschappen. Machupicchu is het hele jaar door te bezoeken; van mei tot oktober zijn de minder regenachtige dagen.

Green Initiative
Het Green Initiative is de belangrijkste internationale instelling die verantwoordelijk is om CO2-neutrale wereldwijde erkenning te verstrekken, en voor certificering van klimaatverantwoordelijkheid om broeikasgasemissies terug te dringen.

Ga voor meer informatie naar:  www.peru.travel 

Related posts

2 Thoughts to “Machupicchu, eerste CO2-neutrale bestemming”

  1. […] Lees ook het artikel: Machupicchu, eerste CO2-neutrale bestemming […]

Comments are closed.