Op wijn avontuur in Armenië

wijn in Armenië

Wie had dat gedacht, dat wijn een groot onderdeel is van Armenië. Bij de productie van wijn in Europa associeren we vaak landen als Frankrijk, Italië en Portugal. Maar geheel onterecht wordt Armenië gewoon vergeten. Neem deel aan een excursie door de Armeense wijngaarden of doe een wijn proeverij en ontdek de verschillen tussen de Europese wijnen! Ga je mee?

Een van de onderdelen van de Armeense cultuur en haar mensen is de wijnbouw en het maken van wijn. Volgens de Bijbel plantte Noach na de zondvloed een wijnstok aan de voet van de berg Ararat – dit was het begin van de wijntraditie op het grondgebied van het moderne Armenië. Het produceren van wijn in Armenië is in de oudheid ontstaan ​​en heeft meerdere millennia gehad.

Wetenschappelijke ontdekkingen van de afgelopen jaren geven aan dat wijn werd geproduceerd in Armenië in de XI-X eeuw voor Christus. Strabo en Herodotus schreven ook over de wijnbereiding in Armenië. Tijdens archeologische opgravingen (2007-2010) in de grot Areni-1 werd een 6100 jaar oude wijnmakerij ontdekt. Het is de oudste wijnmakerij die ooit ter wereld is ontdekt. Ze vonden ook de overblijfselen van apparaten voor de productie en opslag van wijn; druivenschillen en zaden geven aan dat hier het oudste industriële wijn productie complex was gevestigd.

Foto: Wine Enthousiast Magazine

Armeniërs bewaren heilig hun tradities, wijn maken is daarin geen uitzondering. Volgens de Wereldorganisatie voor wijn en wijnbereiding (OIV) produceerden Armeense wijnmakers in 2007 maar liefst 43 duizend hԼ wijn. In de afgelopen 10 jaar heeft het produceren van wijn in Armenië een nieuwe impuls gekregen en is het op het hoogtepunt van zijn populariteit. Het bewijs hiervoor zijn talrijke wijnhuizen en wijnbars, regelmatige wijnfestivals, en het resultaat is – toegenomen belangstelling op internationale schaal.

Lees ook het artikel: In het zadel! Verken Kroatië op de fiets of te paard

De bloei van de industrie is het resultaat van verschillende factoren: grote investeringen van de vertegenwoordigers van de Armeense diaspora, het gebruik van moderne technologieën, het gebruik van lokale endemische druivensoorten en krachtige terroirs van Armenië. Als een van de hoogste bergachtige wijnbouwlanden groeien hier veel wilde wijngaarden en een groot aantal lokale unieke druivensoorten. Druiven groeien in vijf wijnbouwregio’s in het land en volgens het Armeense Vine and Wine Fund zijn er meer dan 400 lokale druivenrassen in het land. Hiervan worden er meer dan 30 gebruikt om wijn te maken. Voor witte wijnen worden 2 varianten, Voskehat en Kangun gebruikt. Voor de rode is het Areni-type het populairst.

In 2018 werden 25 nieuwe wijnmakerijen opgericht in Armenië. Als je een wijnliefhebber bent, moet je zeker de wijnmakerijen van Armenië bezoeken, die verschillen in originele concepten en de trends van de moderne wijnbereiding volgen. Het Armeense wijnhuis Zorah Wines is in 2019 opgenomen in de lijst van 100 beste wijnhuizen door het prestigieuze Wine & Spirits Magazine. De lijst met 100 beste wijnhuizen wordt door het tijdschrift Wine and Spirits bepaald op basis van blinde wijnproeverijen.

Related posts

One Thought to “Op wijn avontuur in Armenië”

Comments are closed.