Een kijkje in de traditionele keuken van Polen

Alles wat we vandaag in de Poolse restaurants en thuis kunnen eten is het resultaat van vele eeuwen van samensmelten van de regionale keuken en recepten van vele minderheden die Polen hebben bewoond en nu nog bewonen. Als gevolg daarvan, zijn er sterke culinaire invloeden van het Oosten (Tataarse en Turkse, eerder nog Mongoolse en Russische) maar ook Duitse, Franse, Italiaanse en Joodse invloeden. Ondanks de regionale verscheidenheid, behoren sommige Poolse gerechten tot de nationale keuken.

Polen zijn dol op soepen die ze op vele manieren bereiden. Een belangrijk element van een feestdiner is gevogelte soep, bereid meestal van loslopende plattelandse kip of fazant, soms ook van parelhoen. Dit wordt geserveerd met dunne zelfgemaakte noedels. Een ander populair gerecht is tomatensoep à la crème en soep met zoute augurken. Ook zure roggesoep is een aparte ervaring, soms toegediend in een uitgehold brood. Sommige soepen zijn seizoengebonden, zoals zomerse koude soep met jonge rode bieten of in herfstsoep met wilde paddenstoelen.

Lees ook het artikel: Ruim 350% meer verkochte vliegtickets voor herfst

Eeuwenlang was de keuken in Polen gebaseerd op wild, gevogelte en varkensvlees. Vis was ook erg populair, vooral zoetwatervissen. Tijdens het communisme is er een verarming van de keuken opgetreden. Het meest populair gerecht, een gepaneerde karbonade, werd geserveerd met aardappelpuree en augurkensalade of gebakken kool. Nu kunnen we weer deze vergeten specialiteiten proeven, waaronder bijv. gebraden gans gevuld met boekweit.

Zeer populair zijn de pierogi, eigenlijk ravioli, met verschillende vullingen: op z’n Russisch, met aardappelen en wrongel, met vlees en ook gevuld met kool en champignons. In de winter koken we bigos, een mengsel van zuurkool, drie soorten vlees, worst en gedroogde wilde paddenstoelen. Opmerkelijk zijn ook koude gerechten bv. haring in verschillende smaken, vis op z’n Grieks (met groenten), vis en vlees geleien die prachtig versierd zijn en worden geserveerd met heerlijke sauzen.

Polen maken ook uitstekende desserts. Een specifiek Pools dessert zijn de zandkoekjes (faworki) gebakken in olie. Populair zijn ook andere gebakjes, waaronder gistcake (babka), maanzaad cake, peperkoeken en donuts (pączki). In desserts worden vaak seizoensgebonden vruchten verwerkt (appels, peren, pruimen) en wilde bosbessen of aardbeien.

Foto: Polen.Travel

Bron: polen.travel

Related posts