Weekendje weg in Viljandi, Estland

Soms willen we gewoon achterover leunen en bij onze gedachten zijn. Viljandi, een hanzestad midden in de bossen en heuvels van centraal Estland, is perfect voor een weekendje langzame leven. De aanblik van een schaap lijkt misschien onverwacht in het gebruikelijke stadsbeeld, maar niet in Viljandi. Dit kleine stadje is bezaaid met groene parken, fonteinen, galerijen en heuvelachtige hellingen met een schilderachtig uitzicht over het Viljandi-meer. Viljandi haalt alleen de snelheid op en verwelkomt eenmaal per jaar menigten tijdens het legendarische Viljandi Folk Music Festival, dat meestal in juli of augustus wordt gehouden.

DAG 1 – alles ontdekken over geschiedenis en kunst
Begin je weekendje Estland, in het Duitse kasteel van Viljand. Dit kasteel wordt omgeven door een weelderig park op de natuurlijke verdedigingsprovincie van Lossimäed, waar het krachtige kasteel van Viljandi een schilderachtige reeks ruïnes vormt met uitzicht over de vallei en het meer beneden. Het fort, gebouwd in 1224 door de Duitse Ridders van het Zwaard, kreeg zijn definitieve vorm en grootte aan het begin van de 16e eeuw en was een van de vooraanstaande forten in de Baltische staten die na de 17e-eeuwse Pools-Zweedse oorlogen in verval raakte. Vanaf de naburige heuvel Kaevumägi werd in 1931 een touwbrug gebouwd over de 13 meter diepe greppel om toegang te krijgen tot het prachtige uitzicht over het meer van Viljandi.

Als je wat dieper wilt graven, breng dan een bezoek aan het Museum van Viljandi. Het beslaat twee verdiepingen van een laat 18e-eeuwse apotheek op het oude marktplein en presenteert de geschiedenis van Viljandi tot het midden van de 20e eeuw. Een gevarieerde collectie archeologische vondsten geeft een overzicht van de lokale prehistorie en een maquette van het Viljandi Ordekasteel met voorwerpen uit de Middeleeuwen, zoals klederdrachten, opgezette dieren, oude foto’s van de stad en sieraden uit de Vikingtijd.

Kondas Centre, met levendige werken van de lokale schilder Paul Kondas (1900-85) en andere kunstenaars die buiten de mainstream werken, is de enige galerij van Estland die zich toelegt op naïeve en outsiderkunst. Voortdurend wisselende tentoonstellingen van Estse en internationale auteurs worden getoond in de zes tentoonstellingshallen. De galerij, gevestigd in een voormalige pastorie, het gebouw is niet moeilijk te vinden – de grote betonnen aardbeien, geïnspireerd op het schilderij “Aardbeieneters” van Paul Kondas, leiden de weg naar het Kondas Centre.

Ga voor een lunch of diner naar café/restaurant/cocktailbar Villa Maria met een 100% veganistisch menu. Je vindt er uitzonderlijke smaken die typisch zijn voor de mediterrane keuken, prachtige uitzichten, onvergetelijke cocktails en een aangename Lijflandse sfeer. En voor een goede nachtrust ga je naar Park Hotel Viljandi, gelegen aan het Johan Laidonerplein in het centrum van de oude binnenstad van Viljandi.

Lees ook het artikel: Barbecueën in Noord-Carolina

Dag 2 – natuur & lokale gerechten proeven
Het Viljandi-meer is toegankelijk via een steil pad dat naar beneden leidt vanaf de Pikk-straat. Het Viljandi-meer is een populaire plek om te zwemmen op warme zomerdagen. Het ligt in een oervallei van 11 meter diep, 450 meter breed en 4600 meter lang. Je kunt een hele dag op dit strand doorbrengen met een volleybalveld, cafés en bootverhuur om je te vermaken.

Het recreatiegebied Uueveski is het beste wandelpad om te verkennen in Viljandi is misschien het Uueveski-district, dat langs een verlichte trap naar de Kösti-stroom loopt en van daaruit naar de zwembaden. Hier kunt u verkoeling zoeken in de door de beek gecreëerde poelen. Het recreatiegebied ligt niet ver van het stadscentrum en is daarom ideaal voor een picknick of om wat tijd alleen door te brengen zonder dat het te ver van het dichtstbijzijnde stadscentrum ligt.

Restaurant Fellin, de oude foodie-hotspot van Viljandi, is huiselijk en eenvoudig met een gastronomisch tintje. Op het menu staan ​​spannende en inspirerende gerechten gemaakt van ingrediënten die zijn verbouwd door Estse boeren. Zo zijn de lamsgerechten van het restaurant afkomstig van de eigen kudde van de eigenaar.

Green House is een favoriet van de lokale bevolking en is gehuisvest in een schilderachtige oude apotheek aan de rustige Koidu-straat in Viljandi. De coffeeshop heeft een eigen bakkerij en biedt dagelijks vers gebakken goederen gemaakt van biologische ingrediënten. Om uw weekendje weg in Viljandi, Estland te verlengen, verblijft u in Schloss Fellin, een boetiekhotel in Viljandi Manor dat op u wacht met een historische sfeer en moderne voorzieningen.

Related posts