Internationale vrouwen dag: Peru Editie

In tal van regio’s en plaatsen in Peru nemen vrouwen het voortouw in duurzame toeristische projecten om de lokale natuur, cultuur en tradities te behouden. De opzet en inhoud zijn divers en gevarieerd, maar vallen op door een enorme gedrevenheid.  Zo hebben vrouwen van de inheemse gemeenschap van Shampuyaca in de Alto Mayo (Andes) zich verenigd om ontbossing tegen te gaan, dankt San Martin de wederopbouw van de regio aan cacao-productie (bekend als ‘Het wonder van San Martin’) en krijgt toerisme een extra dimensie in eco-lodges en homestays. Stuk voor stuk projecten die lokale gemeenschappen en vrouwen nieuwe kansen bieden en daarmee het belang van Internationale Vrouwen Dag illustreren. Een collectie uit de verhalen.

De vrouwen van Bosque de las Nuwas
In de regio Alto Mayo, tussen de Andes en de Amazone, is in de afgelopen 20 jaar zo’n 15% van de bossen verloren gegaan door niet-duurzame landbouwpraktijken. De vrouwen van de lokale gemeenschap Shampuyacau hebben zich verenigd met het doel het bos te behouden en hun kennis van (geneeskundige) planten te beschermen. Op een terrein van 9 ha is een toeristisch project ontwikkeld, waar bezoekers kennismaken met de bio-diverse regio, de medicinale werking van planten, de lokale cultuur, tradities en gastronomie. Recent is een nieuwe activiteit toegevoegd en leggen de vrouwen van Bosque de las Nuwas zich ook toe op thee-productie van aromatische planten onder de merknaam Nuwa Infusions.

Een wonder in de Peruaanse jungle
Het verhaal van San Martin is een boeiend voorbeeld hoe een lokale gemeenschap de coca-productie achter zich laat en kiest voor het telen van nieuwe gewassen waaronder cacaobonen. Nu dertig jaar later is de regio goed voor maar liefst 40% van de totale cacaoproductie van Peru. Waar de mannen zich inzetten voor de productie, hebben de vrouwen het organisatorische proces opgepakt met de start van de Mishki Cacao Organisation. Marketing en presentatie is hun vakgebied. Evenals de toeristische ontwikkeling van drie Cacao-routes, die bezoekers een kijkje geven in het verleden, het verbouwen van de cacaobonen en het huidige leven in de lokale gemeenschap van San Martin.
De ‘powervrouw’ uit de regio is Elia Garcia de Reategui, die met haar restaurant de Amazone-keuken voor het voetlicht plaatst. Zij stimuleert andere lokale vrouwen hun kooktradities uit te dragen.Viñak Refugio, een zegen voor het dorp
Deze mountain-lodge, hoog in de bergen ten zuiden van Lima, wordt gerund door de lokale Marlene Chulluncuy. In de 15 jaar van het bestaan van het buitenhuis (later de lodge), heeft zij zich opgewerkt van schoonmaakster tot manager van het hotel en is er verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Met 11 moderne kamers, tal van outdoor activiteiten en een wijds panorama over de bergtoppen, is Viñak Refugio een bijzondere plek en geliefd toevluchtsoord.

Lees ook het artikel: Sierra de Grazalema voor een familiedagje uit

Bovendien zet Viñak Refugio zich in voor het behoud van de omgeving, de natuur en ondersteunt de medische zorg en het lokale onderwijs. En dat alles door puur toeval, toen de uit Lima afkomstige Enrique Umbert Sandoval in Viñak terecht kwam, en zo onder de indruk was van het landschap, dat hij er een buitenhuis bouwde. Vrienden die er kwamen logeren waren net zo enthousiast, dat hij besloot het huis uit te breiden tot een kleinschalige, duurzame lodge. Viñak Refugio was daar.Ruth Supo Machaca, en het succes van Homestay
Aan het begin van Colca Canyon, een fantastisch natuurgebied van ravijnen en bergen, dat jaarlijks talrijke bezoekers trekt om condors te spotten, ligt het dorp Sibayo. Het plaatsje ook wel bekend als Ciudad de Piedra (stad van de stenen), is opgebouwd met stenen uit zowel het Inca als koloniale tijdperk. Behalve dit, laat Sibayo je kennismaken met de historische cultuur en oude Inca tradities. Van muziek en dans, tot weverijen van kleurrijke stoffen.

Veel van de duurzame toeristische initiatieven zijn toe te schrijven aan Ruth Supo Machaca. Met de oprichting van een organisatie voor homestays in Sibayo in 2006, werd de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling. Deze homestays hadden een enorme positieve impact op het leven van de deelnemende families. En minstens zo belangrijk, hierdoor zijn oude tradities en gebruiken opnieuw gewaardeerd en bewaard gebleven. Ruth Supo Machaca is inmiddels president of the Association of Tourist Services of Sibayo Rumillacta.

Related posts