Verona, een Unesco stad voor geliefden

Verona, de provinciehoofdstad van Veneto, wordt vaak een stad voor geliefden genoemd. Shakespeare zette hier zijn meesterwerk “Romeo en Julia” neer en er zijn honderden koppels die elke dag in de rij staan ​​om het beroemde balkon te bezoeken waar de auteur zijn inspiratie vandaan haalde. Maar Verona heeft eigenlijk nog andere attracties waar je verliefd op kunt worden en die het classificeren als UNESCO werelderfgoed.

De stad

Verona, al in de pre-Romeinse tijd gesticht door Veneti (oude Italische mensen), is een ongelooflijke concentraat van geschiedenis! Loop gewoon door de straten om er smoorverliefd op te worden. De monumenten, de verscheidenheid van de architectuur, de kunst en de vele pleinen vormen een onvergelijkbare “achtergrond” voor talloze clubs, tavernes en typische plaatsen met een gastvrije en traditionele sfeer. Tot de niet te missen plaatsen behoren de kathedraal en de basiliek van Sint Zeno, in prachtige romaanse stijl. En dan de Scaliger Arches, een grafcomplex uit de 14e eeuw bedoeld voor enkele exponenten van de familie Della Scala, een van de belangrijkste voorbeelden van gotische kunst. Terwijl tussen de civiele architectuur het Palazzo della Ragione staat met zijn Lamberti-toren. Maar het mooiste uitzicht over Verona is misschien van buiten de oude stad, afkomstig van de brug die rechtstreeks verbinding maakt met Castelvecchio, door de rivier de Adige over te steken.

20210910155045ponte.jpg

De Arena

De Arena van Verona is zeker het meest bekende en bekende monument, dat een symbool van de stad zelf is geworden. Het getuigt van de pracht van Verona in de Romeinse tijd, waarvan vele andere getuigenissen bewaard zijn gebleven. Het is een amfitheater uit de 1e eeuw na Christus, dat in Italië op de tweede plaats komt na het Colosseum van Rome. Sinds de eeuw ‘500 is het onderworpen aan voortdurende restauraties, die de uitstekende staat van bewaring hebben gegarandeerd waarin het wordt gepresenteerd. Er is niet veel bewijs van de oude gebeurtenissen die daar plaatsvonden, maar het lijkt erop dat het amfitheater een groot deel van de middeleeuwen in gebruik is gebleven.

Hoe dan ook, vandaag is de Arena van Verona een van de belangrijkste en meest bezochte podia voor muzikale en theatrale (evenals sport) evenementen in de hele wereld. Het is een stap geweest voor de grootste artiesten aller tijden, van Frank Sinatra tot Pink Floyd, van Bob Dylan tot Paul Mccartney en organiseert voortdurend evenementen van internationaal belang. Als er geen geplande concerten zijn, is het de moeite waard om binnen te gaan voor een bezoek en het te bewonderen in zijn fascinerende archeologische aspect.

20210910160144verona-3855390_1280.webp

Delle erbe-plein

Piazza delle Erbe (kruidenplein) is het belangrijkste plein van Verona en is ook het oudste van de stad. Het verheft zich direct op het oude Forum Romanum, waarvan het de plattegrond behoudt, ook al stammen de meeste huidige gebouwen uit de Middeleeuwen. Om de lay-out van het plein te karakteriseren zijn er het huis van de Rechters, Palazzo Maffei en de huizen van de Mazzanti, rijtjeshuizen met prachtige fresco’s in de gevel, aan de noord- en westkant. Aan de zuidkant staat het Koopmanshuis. In het midden van het plein staat Madonna Verona, een 14e-eeuwse fontein met daarboven het standbeeld van een Heilige Dame. Het is het oudste monument van Piazza delle Erbe, samen met de Capitello, dat is een marmeren baldakijn, niet ver weg. De naam van het plein komt duidelijk van de markt die historisch werd gehouden, zoals het geval is voor veel pleinen in Italië. Het blijft die oude charme die het echt tot een betoverende plek maakt, waar je jezelf kunt onderdompelen. Het is geen toeval dat het een van de meest geliefde Italiaanse pleinen ter wereld is.

Lees ook het artikel: 8 gerechten uit Georgië die je moet proberen!

20210910160508madonna-verona.jpg

Dei Signori-plein

Direct ten oosten van dat van de Kruiden is er Piazza dei Signori (Lords Square), gescheiden van de eerste door het Palazzo della Ragione (Reason Palace). Samen vormen ze het kloppend hart van Verona. Piazza dei Signori is ook een unieke concentratie van kunst en architectuur. Hier zijn er nog twee andere belangrijke paleizen: het Palazzo del Podestà, gebouwd door de Scaligeri, naast de kerk van Santa Maria Antica; en het Palazzo di Casignorio, een ander lid van de familie Della Scala, die op deze plek hun prestige uitdrukte. Dan is er de Loggia del Consiglio, een door de stad Verona zelf gewilde ontmoetingsplaats. Het wordt ook Loggia di Fra’ Giocondo genoemd, vanwege de aanwezigheid van een reliëf met een monnik die traditioneel wordt geïdentificeerd als broeder Giovanni Giocondo uit Verona. In het midden van het plein staat ook een prachtig standbeeld gewijd aan Dante Alighieri, die een tijd in een paleis op het plein verbleef. Het werd opgericht in 1865 ter gelegenheid van de 600 jaar sinds de geboorte van de dichter. Om deze reden staat het Dei Signori-plein ook bekend als Dante-plein.

20210910161025piazza-dante.jpg

Verona UNESCO Werelderfgoed

Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het staat vooral bekend om de integriteit en authenticiteit van zijn historische structuren. De criteria waarmee de erkenning plaatsvond zijn de 2e en de 4e, dat zijn de architecturale en artistieke ontwikkeling van een cultureel gebied en de weergave van een typologie van architectuur die bijzonder belangrijk is in de menselijke geschiedenis. In het bijzonder beschrijft UNESCO Verona als een “uitstekend voorbeeld van een stad die zich gedurende 2000 jaar geleidelijk en ononderbroken heeft ontwikkeld, met artistieke elementen van de hoogste kwaliteit uit elke volgende periode”, en het “vertegenwoordigt ook op een uitzonderlijke manier het concept van de versterkte stad in verschillende baanbrekende stadia van de Europese geschiedenis”.

20210910161450giulietta.JPG

Related posts

One Thought to “Verona, een Unesco stad voor geliefden”

Comments are closed.