Het beste van de herfst in Luxemburg

Luxemburg is ook in de herfst een ideale bestemming: dichtbij, overzichtelijk en divers. Het groothertogdom heeft in het laatste kwartaal van 2021 veel nieuws in petto. We zetten de beste tips voor een herfst-break in Luxemburg op een rij: van de kleurrijke bossen in de regio’s Mullerthal en Éislek via de romantische kastelenroute in de richting van Luxemburg Stad, de oostelijke wijnregio Moezel en regio Minett. De hoogtepunten van een rondje najaar:

1. Museumnacht in Luxemburg Stad

Op 9 oktober tussen 17.00 en 1.00 uur vindt de 20e Museum Night plaats in Luxemburg Stad. Zeven musea, waaronder het beroemde museum Mudam, openen hun deuren om bezoekers de kans te geven een avondje te ‘museum-hoppen’. Sinds de eerste editie in 2001, op initiatief van de groep ‘d’stater museën’, is de Museumnacht in Luxemburg-Stad een jaarlijks terugkerend evenement geworden dat razend populair is. Dit 20-jarige jubileum staat bol van diverse rondleidingen, muziek, optredens, workshops, culinaire verrassingen en een feestelijke afterparty in Casino Luxembourg georganiseerd door Lagerkultur. Bezoekers kunnen gebruik maken van een handig combiticket voor de zeven musea en gratis pendelbussen.

Foto: Inspiring Luxembourg / LFT

2. Indian Summer in Mullerthal

De regio Mullerthal – ook wel Klein Zwitserland genoemd – beleeft in de herfstmaanden z’n eigen Indian Summer. Volg de befaamde Mullerthal Trail die zo’n 112 km door het gevarieerde landschap van de regio kronkelt. Via drie verschillende routes wandel je langs alle natuurlijke bezienswaardigheden van de regio: grillige rotsen, bemoste bossen, schilderachtige doorkijkjes, kabbelende beekjes en open weilanden. Wil je daarnaast een beetje cultuur snuiven in deze regio, bezoek dan de tentoonstelling van de bekende ingenieur Henri Tudor tussen 22/9 en 31/10  of boek een (Nederlandstalige) rondleiding op het Renaissanceslot Beaufort. Op 7 oktober kun je een gastronomisch hoogtepunt beleven op de 50 meter hoge Aquatower in Berdorf, waar je kunt proosten met het regionale drankje Äppelkëscht. En voor wie al wat verder vooruit kijkt dan de herfst, kan zich verheugen op de karakteristieke Krëschtmaart op der Heringer Millen, de kerstmarkt in Mullerthal. Vanaf 3 december tot aan Kerst kun je hier dagelijks genieten van sfeervolle stalletjes vol kerstlekkernijen en ambachtelijk handwerk. Op zondagen brengt de Kerstman een bezoek aan de kerstmarkt.

Foto’s Mullerthal: @destinatrip / LFT en @CPCreatives / LFT

3. Op kastelentocht door Guttland

Geen beter jaargetijde voor een mystieke reis terug in de tijd dan de herfst. De regio Guttland in het westen van Luxemburg herbergt de meeste kastelen van het hele land, waar de komende maanden diverse speciale tentoonstellingen en rondleidingen plaatsvinden. Wil je er een aantal op één dag combineren, neem dan op 4 november 2021 deel aan Besichtigung des Tals der Sieben Schlösser. In een mini-bus, vergezeld door geen gids, bezoek je zeven kastelen, waaronder het recent gerenoveerde Tiefenburg, de terrastuinen van Kasteel Ansembourg en het 17e eeuwse kasteel Mersch.

Lees ook het artikel: Nieuwe hotels in Estland

4. Outdoor en cultuur in de Ardennen

De Luxemburgse Ardennen – of de regio Éislek – vormen het ideale decor voor een actieve herfstbreak. Trek er op uit in de ruige natuur van dit stukje Luxemburg: de ideale regio om te wandelen of fietsen. Combineer het met een bezoek aan de legendarische fototentoonstelling Family of Man in Clervaux. De ontroerende expositie is sinds 2003 erkend als UNESCO-werelddocumenterfgoed. Het is een manifest voor de vrede onder mensen. De tentoonstelling bestaat uit 503 foto’s van 273 fotografen uit 68 landen, waaronder Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, August Sander en Dorothea Lange. De collectie werd samengesteld door Edward Steichen en in 1955 voor het eerst getoond in het “Museum of Modern Art” (MoMA) in New York. De tentoonstelling is sinds de jaren negentig permanent in het kasteel van Clervaux gehuisvest.

5. Langs de Moezel: wijn en wandelen

Op 3 oktober vindt het wandelevent Hiking Without Borders plaats, waar wandelaars een route van bijna 12 kilometer door het grensgebied van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk lopen. Het is niet alleen genieten van het natuurschoon onderweg, maar ook een gastronomisch feest. Tijdens de culinaire breaks krijg je regionale specialiteiten uit elk land voorgeschoteld. Wijnliefhebbers kennen de Moezelstreek al langer en kunnen zich verheugen op de nationale wijndagen D’Miselerland brennt. Op 23 en 24 oktober kun je als bezoeker meer te weten komen over de distilleercultuur. De boomgaarden, wijngaarden en wijnhuizen openen hun deuren. De gepassioneerde Moezelstokers vertellen alles over hun traditie, kennis en cultuur op het gebied van vruchtenbrandewijnen. En natuurlijk hoort proeven erbij.


Foto: Alfonso Salgueiro www.alsalphotography.com / LFT

6. Eindpunt in de zuidelijke industriële regio Minett

Het rondje Luxemburg eindigt in het ruige zuiden, gekenmerkt door het rode gesteente en het erfgoed uit de staal- en mijnindustrie. In de stad Esch-zur-Alzette is de industriële erfgoedwijk Belval geopend voor publiek. Er worden actief rondleidingen gegeven tot eind oktober, waarmee bezoekers een uniek kijkje achter de schermen krijgen van de oude hoogovens en overblijfselen uit de staalindustrie. Belval maakt deel uit van de ‘Stad van de Wetenschappen‘: de oude industrie is op een innovatieve manier gerenoveerd. De bijbehorende expositie is het hele jaar door geopend voor bezoekers. In de regio Minett vind je tevens The Fond-de-Gras met bijbehorend park, waar je prachtig kunt wandelen.

Foto: Claude Piscitelli / LFT

N.B. Alle evenementen in Luxemburg zijn toegankelijk met de Covid-check app.

Related posts

One Thought to “Het beste van de herfst in Luxemburg”

Comments are closed.