Obertilliach: ver van de toeristische hotspots

Het ingetogen dorpje Obertilliach ligt in Osttirol op een hoogte van 1.450 meter. Hier worden in harmonie met de natuur eeuwenoude tradities in stand gehouden. En toch staan ​​de inwoners van Obertilliach open voor nieuwe dingen. Dat geldt ook voor Josef Lugger. Hij is de derde generatie die Gasthof Unterwöger runt en het traditionele Gasthof een hedendaags tintje geeft.

De drie Josefs uit Obertilliach

“Onze familie is het kloppend hart en de ruggengraat van ons Gasthof”, zegt Josef Lugger, een van de drie Josefs van Gasthof Unterwöger. Een geschiedenis vol traditie, van grootvader, vader tot en met zoon.
Naast hun activiteiten als horecaondernemer zijn de Josefs ook nog eens boer en bedreven in het slagersvak.
“Wij zijn eigenlijk ook slagers, want we vinden het belangrijk dat we onze eigen dieren voor het bereiden van onze gerechten kunnen gebruiken”, legt de middelste van de drie Josefs uit. Hij runt de boerderij samen met zijn vrouw Helene en met hulp van zijn (schoon)familie.

Die Gastgeberfamilie Lugger

Muziek met de familie: harmonie op het hakkebord

Gasthof Unterwöger is een echt familiebedrijf: “Mijn grootvader doet de boekhouding, mijn zwager runt de keuken, onze vrouwen zorgen voor de gasten en mijn zoon volgt momenteel een slagersopleiding en zal in mijn voetsporen treden.

“Zo zorgen we er samen voor, dat onze gasten zich in ons 270 jaar oude pand helemaal thuis voelen. Ik vind het ook erg leuk om af en toe een praatje met ze te maken. Veel gasten ken ik al jaren”, aldus Lugger. Niet alleen de gastvrijheid, maar ook andere Oost-Tiroolse tradities worden door de Luggers in ere gehouden: zodra het maar even kan, maken ze samen muziek. Met een hakkebord, harp, viool en contrabas treden ze één keer per week op in de gezellige eetruimte met houten lambrisering.

Goede kwaliteit binnen handbereik

Bij de Luggers staat hun eigen boerderij centraal: “Wij vinden het erg belangrijk om te weten waar de producten die op het bord van onze gasten terechtkomen, vandaan komen – en dat zijn bij voorkeur onze eigen producten, zoals ons vlees”, zegt Lugger met een glimlach. Op zijn alm vind je lokale rassen zoals het ‘Tiroler Grauvieh’ en het Tiroler bergschaap. “Deze rassen zijn weliswaar niet het meest rendabel, maar ze zijn gewend aan het barre weer hier in de bergen”, legt Lugger uit, die zijn tijd graag buiten in de bergen met zijn dieren doorbrengt.
“Het is hard werken, zowel ’s zomers als ’s winters. Maar het is het allemaal waard, want van de gezonde berglucht krijgen onze gasten snel trek. En ze waarderen regionale producten en gerechten van goede kwaliteit ook enorm”, zegt Lugger. Op de menukaart staat ​​voornamelijk traditionele Oost-Tiroolse burgermanspot met regionale ingrediënten. Maar je kan er ook de specialiteit van het huis bestellen: de ‘Lammpfandl’ met verse kruiden, aardappelen en sperziebonen met stukjes spek.

Lees ook het artikel: Je verdient Noordwijk

De hoogte in om te onthaasten

“In de zomer werken de bergen als een natuurlijke airconditioning, daar is het dan ook aangenaam verblijven”, legt Lugger uit. “Hier kun je uren wandelen of fietsen. En wie dapper genoeg is, neemt ook nog een duik in het koude bergmeer. En mochten onze gasten een visje vangen, dan kunnen ze hun vangst meenemen om deze door ons in de keuken te laten bereiden”.

Wanneer de winter zijn intrede doet, verandert Obertilliach in een winterwonderland. Het dorp behoort zelfs tot de sneeuwzekerste plaatsen van Oostenrijk. Je vindt hier in totaal 140 kilometer aan langlaufloipes, skipistes en wandelroutes voor sneeuwschoentochten. ‘Ons biatloncentrum trekt zelfs sportievelingen uit heel Europa aan. Je zou ons bijna ‘een eldorado voor de Noordse sporten’ kunnen noemen”, zegt Lugger glimlachend.

Schilderachtig dorp met oude tradities

“Ons dorp is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich. Veel van onze huizen staan ​​hier al eeuwen en staan ​​op de monumentenlijst”, aldus een trotse Lugger. Tijdens een wandeling door het dorp kun je de kenmerkende bouwwijze van Osttirol bewonderen.
Meestal zijn de onderste verdiepingen gemetseld en bestaat het bovenste gedeelte uit hout. Aan de horizon schitteren de Lienzer Dolomieten en de Karnische Alpen. Het contrast is groot. Het dorp, het thuis van Josef Lugger, lijkt bijna klein en onbelangrijk. “Ik ben nog nooit ergens anders geweest, maar dat hoeft voor mij ook niet. We hebben hier immers zoveel pracht”, aldus Lugger.

Hotel Gasthof Unterwöger in Obertilliach

Related posts

One Thought to “Obertilliach: ver van de toeristische hotspots”

  1. […] Obertilliach: ver van de toeristische hotspots […]

Comments are closed.