Kroatië is drie nieuwe Michelinsterren rijker

Kroatië is drie nieuwe Michelinsterren rijker. Deze befaamde sterren zijn uitgereikt aan de restaurants Agli Amici Rovinj in Rovinj, Alfred Keller in Mali Lošinj en Nebo in Rijeka. Er zijn in Kroatië nu maar liefst tien Michelinsterrenrestaurants, aangezien de andere zeven restaurants – 360º, Boškinac, Draga di Lovrana, LD Terrace, Monte, Noel en Pelegrini – hun Michelinster behouden.

De Kroatische keuken

De nieuwe sterwinnaars liggen alle drie aan het water. Kan dat toeval zijn? Waarschijnlijk niet. Zes van de andere zeven Michelinster restaurants zijn óók aan de kust gelegen. Een groot gedeelte van hun menu bestaat uit vis, iets waar de Kroaten dol op zijn.

Naast vis heeft de Kroatische keuken nog meer te bieden. Kroatië staat erom bekend dat de keuken per regio verschilt. Dit komt door de verschillende invloeden van de omringende landen. Natuurlijk zijn er verschillende producten die niet in maar één regio te vinden zijn. Truffels zijn bijvoorbeeld een favoriet. Deze delicatesse eet je met pasta, vlees of in verschillende etenswaren. Wist je dat de prijs van een truffel dagelijks kan veranderen? Dit is afhankelijk van het vraag en aanbod. Een ander veel gegeten product is Pršut. Dit is gerookte ham die de Kroaten volgens dé traditionele manier bereiden. Ze kruiden het varkensvlees goed en roken het een maand lang in de noordoostelijke wind door gebruik te maken van verbrand hout van de eik of beuk. Vervolgens wordt de Pršut hangend gerijpt. Door de warme wind droogt het vlees niet uit en na een jaar kan er van de ham gegeten worden. Hier hoort uiteraard een glas Kroatische wijn bij. Langs de kust produceren ze vooral rode wijn en in het binnenland de droge witte en vele zoete witte wijnen. Deze wijnen consumeren de Kroaten vaker zelf, dan dat ze geëxporteerd worden.

Lees ook het artikel: Het beste van de herfst in Luxemburg

Populaire vakantiebestemming

Kroatië is een land voor iedereen. Elke streek is anders. Dat betekent dat je ook overal anders eet en andere activiteiten doet. Zelfs het klimaat is anders! Dat Kroatië een ultieme vakantiebestemming is, blijkt wel uit de cijfers. De Kroaten kregen in de zomer van 2021 maar liefst 60% meer toeristische bezoekers dan in 2020 en daarnaast ook 45% meer overnachtingen. De Benelux staat na Duitsland, Slovenië, Polen, Oostenrijk en Tsjechië op de zesde plaats van de belangrijkste buitenlandse markt. Vanuit Nederland is er zelfs een stijging van 200% vergeleken met 2020. Er zijn namelijk bijna twee miljoen overnachtingen geweest en 320.000 aankomsten. België volgt daarop met 600.000 overnachtingen en 125.000 aankomsten, wat een stijging van 100% geeft. Ook Luxemburg heeft gezorgd voor een stijging van 100% met 50.000 overnachtingen en 10.000 aankomsten in 2021.

De meest recente informatie over hoe je veilig en verantwoord naar Kroatië reist is te vinden via https://croatia.hr/nl-NL/coronavirus-2019-ncov-q-and-a-.

Related posts