Zweden wordt een duurzaam restaurant

Vorig jaar lanceerde Visit Sweden The Edible Country en deze week is daar The Drinkable Country – bijgekomen. Dat maakt Zweden van noord naar zuid het grootste gastronomische openlucht restaurant en openlucht bar van de wereld. Zweden wordt duurzaam restaurant. 

Zweden is eerder dit jaar uitgeroepen tot de meest duurzame bestemming van 2021. Dit nieuwe foodconcept ‘Een Land wordt restaurant’ past daar heel goed bij. Zweden heeft miljoenen hectaren open ruimtes die zeer geschikt zijn voor gastronomische ervaringen midden in de natuur. Om de toegang tot gezonde voeding en een actieve levensstijl te vergemakkelijken, hebben we vier met een Michelin-ster bekroonde Zweedse chef- koks en een aantal beroemde Zweedse bartenders om advies gevraagd. Samen hebben zij het land omgetoverd om tot een gastronomisch restaurant en openlucht bar waar je zelf kunt koken en zelf je drankjes kunt samenstellen. Want in Zweden vind je veel eetbare planten, kruiden en wortels in de vrije natuur. En dankzij het Zweedse allemanrätt – het recht om voedsel dat in de natuur groeit te mogen plukken en oogsten- mag je daar ook gebruik van maken. En dat maakt Zweden tot het grootste, duurzaamste restaurant ter wereld.

Hoe werkt het concept?
Op de website van Visit Sweden kun je een van de 20 buitentafels of een van de 16  buitenbars online boeken. Je gaat dan met een lokale kok of bartender samen met degenen die zich aangemeld hebben een recept van Zweedse michelinsterrenkoks maken. De ingredienten hiervoor haal je direct – ter plekke -uit de natuur. Bij de openlucht bars doe je hetzelfde en maak je samen met behulp van een recept  een- meestal alcohol vrij – drankje of cocktail klaar, waarvoor je gebruik maakt van kruiden en andere eetbare planten die je samen ter plekke verzameld. De recepten worden dus al na gelang het seizoen en de beschikbare wilde planten ter plekke aangepast. Bovendien groeien niet overal in Zweden groeien dezelfde planten, kruiden en wortels. Dus de recepten verschillen per regio, per tafel en per bar.  Uiteraard kunnen de diverse recepten ook via de website worden gedownload waardoor je ook zelf deze maaltijden of drankjes kunt samenstellen. Een aantal van deze tafels en bars kunnen ook door touroperators geboekt worden voor hun klanten. Zweden is groot genoeg. Er is plek voor iedereen. Welkom in Zweden een duurzaam restaurant.

Linkjes voor Visit Sweden website: https://visitsweden.com/drinkable-country/tables/ & https://visitsweden.com/edible-country/tables/

Lees ook het artikel: Bewonder de andere kleuren van Spanje!

Related posts

One Thought to “Zweden wordt een duurzaam restaurant”

Comments are closed.