Nieuw in Dalarna: zomerskiën en veel meer

De Zweedse zomer staat voor de deur. Met de start van Midzomer in juni is het outdoorseizoen officieel geopend in de regio Dalarna. Wie Dalarna wil ontdekken, moet naar buiten. De bergen, de bossen en de meren vragen om actie. Met een nieuwe pumptrack in Idre Fjäll, zomerskiën in Sälen, scubaduiken in een oude kopermijn en de nieuwe trend packrafting is er genoeg te doen. Na een dag vol activiteiten duiken de meeste Zweden de sauna in en dat kan in Dalarna ook… op 80m diepte.  

Het Midden-Zweedse Dalarna is een regio van uitersten: lieflijke rode huisjes en een rijk cultureel leven enerzijds en ruige hooglanden, dichte bossen en kratermeren anderzijds. Eén ding vat deze Zweedse regio heel goed samen: de liefde voor de natuur. De natuur maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van het dagelijks leven van de locals en de Zweden zijn in hun vrije tijd altijd op pad. In Dalarna kan dat als nergens anders. De regio beschikt over een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietsroutes. Voor wie een wat grotere adrenalinekick wil halen, kan dat met deze nieuwste activiteiten:

1. Zomerskiën in Sälen
Dat je in de winter in Dalarna uitstekend kunt skiën is bekend, maar vanaf de zomer 2023 kun je ook in de zomer de piste op. In Sälen opent Skistar een 7000 vierkante meter skipiste van speciaal kunstgras dat het gevoel van sneeuw perfect imiteert. Het materiaal is ontwikkeld en bedacht in Zweden en geheel vervaardigd van suikerriet. De piste is te vinden op de Valleberget in Lindvallen en de Kråkan lift brengt je comfortabel naar boven. Materiaal is ter plekke te huur.


Foto: Skistar

2. Scubaduiken en sauna in een oude kopermijn
De Adventuremine is een oude kopermijn in Borlänge. Met een gids kun je de 80 meter diepe mijn in voor diverse activiteiten, waarbij je het oude gangenstelsel verkent. Via een kabelroute overbrug je het ondergrondse meer. Nog avontuurlijker wordt het als je het kristalheldere meer ingaat. Je kunt scubaduiken in de oude mijnkamers. Toe aan ontspanning na deze adrenaline? Tijd voor de sauna. Dit is misschien wel de diepste sauna ter wereld. Neem deel aan The Lady of the Mine Sauna Ritual. Je kunt tot rust komen in de sauna met uitzicht op het mijnenstelsel. Om af te koelen neem je een duik in het ondergrondse meer.

Lees ook het artikel: Tips voor een duurzame reis

3. Nieuwe pumptrack in Idre Fjäll
Fietsen kun je op alle mogelijke manieren in Dalarna. Er zijn oneindig veel fietsroutes door het uitgestrekte landschap. Avontuurlijke fietsers zoeken het vaak hogerop. In het bergachtige Idre Fjäll is Bikeland te vinden. De Zweedse wielerprof Andreas Danielsson is een van de grondleggers van dit fietsproject. In Idre Fjäll kun je deze zomer al los op de gloednieuwe pumptrack. De zes kilometer lange flow trail loopt door het Slättvala gebied. Ook kun je hier Straight Rythm proberen, een geheel nieuwe manier van fietsen. Straight Rythm is een 350m lange en kaarsrechte baan met diverse bulten en een lichte helling. Geoefende fietsers kunnen hoge snelheid genereren en zo diverse sprongen en stunts maken.


Foto: Idre Fjäll Biking

4. De nieuwste trend: packrafting
Packrafting is een snelgroeiende trend in de wereld van het peddelen. De rubberen raft is licht, wendbaar, maar ook heel stabiel. Doordat de boot opblaasbaar is, is de sport vrijwel overal uit te voeren. Je kunt de raft gewoon in een rugzak stoppen, vandaar de naam packraft. Op deze manier kun je op een unieke manier de natuur in. Je wisselt wandelpaden af met rivieren om zo grotere afstanden te overbruggen. Dalarna beschikt over veel water, niet alleen meren, maar ook rivieren en snelstromende beekjes. Diverse touroperators in de regio organiseren packrafting tours op de schuimende stroomversnellingen, maar ook op de rustige meren: Kajaktiv in Dala-Floda, Fjälläventyr en More Activities in Sälen, Experience Grövelsjön of Rösjöstugorna in Särna.


Paddling Lissforsen Foto: Anna Holm

Related posts