Winter in Frankrijk: daar krijg je het warm van

Iedereen staat te trappelen om weer op wintersport te gaan. Door middel van een aantal coronamaatregelen kunnen sneeuwliefhebbers deze winter in alle veiligheid naar Frankrijk en de Franse bergen waar ze met open armen zullen worden ontvangen. 

Men dient vanaf 11 jaar een mondkapje te dragen in gondels, op drukke plekken in de buitenruimte en in de wachtrij bij skiliften waarbij ook 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen. In de stoeltjeslift in de openlucht is het niet nodig om een mondkapje te dragen. In Frankrijk geldt er géén 2G-regel om toegang te krijgen tot de horeca. Vooralsnog is het tonen van een ‘pass sanitaire’ (een geldige QR-code waarmee je aantoont dat je volledig gevaccineerd, negatief getest of genezen bent) niet verplicht in de skilift. Echter, indien de nationale besmettingsgraad deze winter in Frankrijk de 200 besmettingen per 100.000 inwoners passeert, kan deze maatregel alsnog worden genomen. Goed om te weten: momenteel beschouwt Frankrijk buitenlandse toeristen die één prik met het Janssenvaccin hebben gehad als volledig gevaccineerd. Daarnaast is het momenteel ook niet verplicht voor buitenlandse toeristen van 65+ om een zogenaamde ‘boosterprik’ te halen. 

C’est l’hiver!

Denk je aan skiën, dan denk je waarschijnlijk gelijk aan de Franse Alpen en dat is niet voor niets met al die fantastische skipistes voor alle niveaus. Weet je niet waar te beginnen? Dan vind je hier een aantal van onze favoriete pistes waarvan je de openingsdata hier kunt vinden. Ook voor langlaufers is de keus nog niet zo makkelijk: wordt het Le Sancy, een van de grootste langlaufgebieden in het Centraal Massief, of toch Le Lac Blanc in de Vogezen dat zo fijn is voor gezinnen? Over gezinsvakanties gesproken: als je tieners hebt die wel in zijn voor iets nieuws, neem ze dan absoluut mee naar de Pyreneeën. Hier kun je heerlijk fatbiken in de sneeuw, geocachen of je wagen aan ‘skijøring’, oftewel je laten voorttrekken door een paard terwijl je op ski’s staat. Maar sla ook zeker niet het Juragebergte over dat ook wel als Klein Canada of Frans Scandinavië bekendstaat vanwege de dichte dennenbossen, uitgestrekte witte vlaktes en bevroren meren. Wie weet spot je wel een gems of een lynx als je geluk hebt! Tot slot zijn er naast de klassieke wintersporten nog andere originele manieren waarop je de Franse bergen kunt beleven, denk aan bosbaden om energie op te doen, zelf sleehonden mennen, een heuse survivaltocht maken of, voor de echte koele kikkers, ijsduiken.

Lees ook het artikel: Beleef een wintersprookje in Valletta met Fairyland

‘Groene’ winter in Frankrijk

Er zijn verschillende manieren waarop je een duurzaam tintje kunt geven aan je vakantie in de sneeuw. Overweeg eens om te reizen met de trein: de ‘Thalys Sneeuw’ zet je graag rechtstreeks af in de Franse Alpen van 25 december 2021 tot 26 maart 2022. Daarnaast kun je kiezen voor een bestemming met het label ‘Flocon Vert’ (groene sneeuwvlok) dat garandeert dat het berggebied in kwestie zich inzet voor duurzaamheid. Wil je je impact op het milieu nog meer verminderen, selecteer dan je accommodatie en restaurants op het label ‘Clef Verte’ (groene sleutel). Dan weet je zeker dat er aandacht wordt besteed aan o.a. zuinig energie- en waterverbruik, afvalvermindering en -scheiding, lokale producten en korte ketens. Wil je nog meer tips voor een milieubewuste vakantie? Kijk dan hier.

Een Franse kerst

Kerst is altijd een bijzondere periode van twinkelende lichtjes, knusse avondjes, geurende glühwein (vin chaud) en traditionele liederen. Een Franse kerst heeft nog iets extra’s: een decor van besneeuwde bergtoppen of sfeervolle kerstmarkten in de Elzas waar je specialiteiten als ‘bredele’ en ‘pain d’épice’ kunt proeven, waar je je kunt vergapen aan feeërieke decoratie en waar je handgemaakte kerststalfiguren genaamd ‘santons’ kunt kopen. In Frankrijk zijn kerst en ambachtslieden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze weten de mooiste kerstballen te blazen, kransen te vlechten en houtsnijwerken te vervaardigen. Ja, een kerst in Frankrijk zul je niet snel vergeten. Wil je dit jaar je naasten verwennen met originele cadeautjes? Dan vind je hier verschillende webshops waar je allerlei leuke spullen uit alle streken van Frankrijk kunt vinden, van ethisch verantwoorde kleding tot milieuvriendelijk houten speelgoed. Shoppen maar!

Quoi de neuf?

  • Vanaf 1 november 2021 zijn winterbanden in Frankrijk in de wintermaanden verplicht. Deze verplichting gaat jaarlijks gelden van 1 november t/m 31 maart in de Franse berggebieden. Ga goed voorbereid op weg naar je wintersport of winterse bestemming en lees voor je vertrek onze praktische informatie over de Franse regelgeving voor winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden.
  • Van 21 november t/m 9 januari baadt de Champs-Élysées weer in magisch licht dankzij de feestelijke kerstverlichting waarmee deze iconische straat dan wordt versierd. Weer een excuus om naar Parijs te gaan om deze hartverwarmende stad eens in de winter de ontdekken.
  • Jippie! Op 22 december komt eindelijk het tweede seizoen van ‘Emily in Paris’ uit op Netflix. Een fijne manier om weg te kunnen dromen bij Franse beelden terwijl je lekker warm onder een dekentje op de bank zit. Hier vind je nog meer Franse films en series om te bingewatchen.
  • National Geographic heeft de lijst met 25 topbestemmingen voor 2022 bekendgemaakt: ook de 430 km lange fietsroute La Seine à Vélo zit erbij! De route voert je van Parijs naar Deauville of Le Havre langs wisselende landschappen en het cultureel, historisch en industrieel erfgoed van maar liefst acht departementen. 

Voor actuele informatie over de situatie rondom COVID-19 in Frankrijk, ga naar onze website 

Related posts

One Thought to “Winter in Frankrijk: daar krijg je het warm van”

  1. […] Lees ook het artikel: Winter in Frankrijk: daar krijg je het warm van […]

Comments are closed.