Zakken naar het zuiden: Gers & Tarn-et-Garonne

Occitanië, gelegen in het zuiden van Frankrijk, is de op een na grootste Franse regio met niet minder dan 13 departementen. Gezegend met uiteenlopende landschappen, heerlijke wijn en lokale producten, schitterend erfgoed en niet te vergeten mooi weer is dit een populaire bestemming onder vakantievierders. Hieronder nemen we je mee op reis naar Gers en Tarn-et-Garonne, waar historie, natuur, gastronomie en cultuur samenkomen.

Gers: het Toscane van Frankrijk
Het departement Gers, niet ver van de Pyreneeën, is een oase van rust en zorgt voor een grote glimlach op het gezicht van elke reiziger: de combinatie van ongerepte natuur en door de mens gevormde landschappen, de zwoele lucht, de gastronomische hoogstandjes op je bord… in deze streek gaat alles doucement en staat genieten centraal.

Een voor allen, allen voor een
Wel eens gehoord van de befaamde musketier D’Artagnan? Hij was de vierde die zich aansloot bij de ‘drie musketiers’. Op basis van zijn leven is er een officiële ‘Europese Culturele Route’ opgezet, genaamd de Europese route van D’Artagnan. Het is de eerste internationale ruiterroute (maar fietsers en wandelaars zijn ook van harte welkom!) bestaande uit zes routes die zich uitstrekken over 6000 kilometer in totaal, van Lupiac in de Gers waar D’Artagnan is geboren, tot Maastricht, waar hij sneuvelde in een gevecht.  

Rondje 100% Gers
In de Gers kun je een rondje van 281 kilometer maken samengesteld uit delen van drie routes, namelijk de Route de l’Infante, de Route d’Artagnan en de Route Royale. De perfecte manier om de rijkdom van het departement op het gebied van natuur en cultuur te ontdekken!

Onderweg komt je langs verschillende toeristische bezienswaardigheden:

  • Auch: historische hoofdstad van Gascogne met een middeleeuws centrum, een monumentale trap en een kathedraal die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat als onderdeel van de Jacobsweg. Aanrader: het Musée des Amériques – Auch (de op een na grootste collectie precolumbiaanse kunst van Frankrijk).
  • Lupiac: geboortedorp van D’Artagnan.
  • De cisterciënzer abdij van Flaran: een van de best bewaarde abdijen in Zuidwest-Frankrijk met een indrukwekkende Europese kunstcollectie (Monet, Picasso, Modigliani, Dalí, Valadaon).
  • Condom: oude bisschoppelijke stad gelegen aan de bevaarbare rivier de Baïse.
  • La Romieu: een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het klooster Collégiale de La Romieu is Unesco-werelderfgoed als onderdeel van de Jacobsweg.
  • Lectoure: een van de mooiste omwegen van Frankrijk. Je vindt er ook het atelier Bleu de Lectoure, gewijd aan de traditionele pastelverf.

Daarnaast passeren allerlei lokale specialiteiten de revue: wijn, de sterke drank Armagnac, eend, ham van het Gascognevarken, meloen en de appeltaart pastis gascon. Dat smaakt naar meer!

Meer info: holidays-gers.com

Lees ook het artikel: Verantwoord smeren op vakantie met TUI en Naïf

Tarn-et-Garonne: wandelen met een historische dimensie
In het westen van het departement Tarn-et-Garonne loopt de legendarische pelgrimsweg naar Santiago de Compostella via de GR65 ofwel Via Podiensis, een van de oudste wegen van deze culturele Europese route. De route neemt je mee op avontuur langs onvergetelijke plaatsen als Lauzerte, Moissac en Auviller, betoverende landschappen, de zonovergoten heuvels van het natuurpark Causses du Quercy, mysterieuze bossen en de oevers van het Canal des Deux Mers. Ook word je getrakteerd op adembenemende uitzichten zoals bij Saint-Amans-de-Pellagal, Boudou of Bardigues, de groene vallei van de Garonne en de berghellingen van het natuurgebied Lomagne.

Culturele verrassingen
De geschiedenis van deze bedevaart heeft gezorgd voor een rijkdom aan middeleeuws erfgoed dat de pelgrims onderweg kunnen bewonderen. Zo vind je een van de oudste romaanse kloosters ter wereld met een indrukwekkend portaal (Unesco-werelderfgoed!) in Moissac, middeleeuwse bastides en hooggelegen dorpen zoals Lauzerte en Auvillar, twee ‘mooiste dorpen van Frankrijk’.

Lopen op een goed gevulde maag
Trek gekregen van het wandelen? Gelukkig is de gastronomie in deze streek verheven tot een kunstvorm. Allerlei lekkernijen bevinden zich binnen handbereik: de druivensoort Chasselas de Moissac, de Brulhoiswijnen, de meloen van Quercy, de kersen van Moissac, aardbeien, abrikozen en asperges zodra zonnige dagen zich aandienen, de pruimenrassen reine-claude en prune d’Ente, eendspecialiteiten, lamsvlees van Quercy… het kan niet op!

Qua overnachtingen hoef je je geen zorgen te maken: langs de route vind je tal van gîtes, B&B’s, campings en hotels waar je bij kunt komen en een goede maaltijd met medepelgrims kunt delen. De pelgrimsweg naar Compostella is meer dan wandelen: het is een avontuur. Ben jij er klaar voor?  

Meer info: tourisme-tarnetgaronne.fr/en/

Related posts

One Thought to “Zakken naar het zuiden: Gers & Tarn-et-Garonne”

Comments are closed.