Reisadvies voor Peru versoepeld naar geel

Recent heeft de Nederlandse overheid het reisadvies voor Peru aangepast van oranje naar geel. Deze versoepeling is goed nieuws voor iedereen die droomt van een vakantie in dit veelzijdige, Zuid-Amerikaanse land. Ook vanuit de Peruaanse overheid zijn er geen grote reisbeperkingen voor vakantiegangers uit Nederland, buiten de gangbare gezondheidsmaatregelen. Voor wie niet kan wachten om weer op pad te gaan, nemen we je mee langs vijf hoogtepunten van Peru. 


Machupicchu, een van de zeven wereldwonderen, de oude Incastad hoog in het Andesgebergte

1. Lima, stad van trends, levendige cultuur en gastronomie
Alleen de ligging van de hoofdstad Lima is al spectaculair: op een lange klif direct aan de Grote Oceaan. Dit levert prachtige uitzichten op. Het is ook een stad vol prachtige koloniale gebouwen die herinneren aan een rijke historie, en waar moderne kunstenaars zich uitleven in kleurrijke Street-art. Nog meer cultuur vind je in de vele musea, zoals het in juli 2021 geopende Muna (Museum Nacional del Perú) of het MALI, Museo de Arte de Lima. Voor fijnproevers is Lima een stad om te onthouden; op de meeste recente lijst van de vijftig beste restaurants ter wereld prijken maar liefst twee restaurants in Lima in de Top Tien! 

Spectaculaire ligging van de Peruaanse hoofdstad Lima

2. Cusco regio: van Machupicchu tot historisch Cusco 
Wie voor het eerst naar Peru reist, mag het niet missen: Machupicchu, de oude Incastad hoog in het Andesgebergte, die pas in 1911 bekend werd in de wereld. De eerste aanblik van Machupicchu is onvergetelijk. De verborgen stad ligt op een hoge rots en omvat geweldige overblijfselen van bouwwerken uit het Inca-rijk, waaronder muren, tempels, paleizen, fonteinen. Sinds 1983 staat Machupicchu op de UNESCO Werelderfgoed lijst, de stad wordt bovendien beschouwd als een van de nieuwe Zeven Wereldwonderen van de Moderne Wereld. 

Nog hoger dan Machupicchu ligt Cusco (3.360 m), een stad met zeer rijk verleden en indrukwekkend historisch centrum dat eveneens is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Cusco, een stad met zeer rijk verleden en indrukwekkend historisch centrum, gelegen op een hoogte van 3.360m

3. Tropisch regenwoud en wildlife 
Totaal anders, maar net zo fascinerend is het Amazonegebied en het tropisch regenwoud: groen, puur en spectaculair vanwege de ongekende flora en fauna. En dat maar liefst 60% van de oppervlakte van Peru beslaat. Een van de plekken waar je vele elementen van de Peruaanse jungle kunt ontdekken is het National Park Tambopata in de regio Madre de Dios in het zuiden. Een beschermd gebied van 270 ha met duizenden soorten planten, zoogdieren, volgens, insecten, amfibieën en reptielen. Of bezoek Loreto in het Amazonebekken in het noordoosten van het land, verwonder je in het Nationaal Parc Pacaya Samiria en laat je met een boot over de Amazone voeren.  

Het fascinerend Amazonegebied en het tropisch regenwoud: groen, puur en spectaculair vanwege de ongekende flora en fauna.

Lees ook het artikel: Winter in Frankrijk: daar krijg je het warm van

4. Hiking in de Andes, van de Inca trail tot Huayhuash 
Het Andesgebergte in Peru staat garant voor indrukwekkende vergezichten en uitdagende wandelroutes. De Inca-trail naar Machupicchu is ongetwijfeld de bekendste, maar ga je liever van de gebaande paden, dan valt er nog heel veel te ontdekken. Zo vormen witte besneeuwde bergpieken tot boven de 6.000 m hoogte, het decor van de bergketen Cordillera Huayhuash. Een ruig berggebied dat zich heel goed leent voor een meerdaagse trekkingtocht en waar je wordt verrast door fantastische panorama’s. Dat geldt zeker ook voor de Cordillera Blanca in de regio Ancash en de bergketen Vilcanota met de opvallende kleuren van de regenboogberg.  

Het Andesgebergte in Peru staat garant voor indrukwekkende vergezichten en uitdagende wandelroutes.

5. Titicacameer, het hoogste bevaarbare meer is een bron van tradities 
Je camera maakt er overuren, het Titicacameer met zijn lokale bevolking bieden een kleurrijk schouwspel. Het is niet alleen de schoonheid van het meer en de charme van de drijvende eilanden (genaamd Uros), gemaakt van totora (een soort riet), maar ook de lange geschiedenis die tot uiting komt in de prachtige weefsels. De kleurrijke stoffen en voorwerpen zijn een lust voor het oog en nemen je mee in eeuwenoude tradities.   

Titicacameer is altijd een fotogeniek plaatje

Veilig op reis 
De overheid van Peru heeft een reeks gezondheidsmaatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Per 15 november 2021 geldt onder meer: 
– Reizigers naar Peru dienen voor vertrek een onlineverklaring in te vullen 
– Vliegpassagiers naar Peru dienen in het bezit te zijn volledige coronavaccinatie (of genezen) of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud 
– Buspassagiers van 45 jaar en ouden dienen een vaccinatiebewijs te tonen 
– Het dragen van een FFP2/KN95 mond-neus masker is verplicht  
– Nederlandse vakantiegangers hoeven bij aankomst niet quarantaine 
– In sommige regio’s geldt een avond/nachtklok tussen 23.00-04.00 uur of tussen 02.00-04.00 uur, afhankelijk van het gezondheidsrisico. 

Voor meer info over het reisadvies naar Peru klik hier.

Related posts