Wandelen in de North York Moors

Wat heb je nodig voor een geslaagde wandeling (behalve natuurlijk goede schoenen en je eigen conditie)? Variatie in het landschap om je heen? Goed onderhouden paden? De ruimte om te kunnen gaan en staan waar je wilt? Af en toe een goede tea room of pub onderweg voor een broodje en iets te drinken? Het is er allemaal in de North York Moors, een van de wandelparadijzen van Engeland. Er zijn wandelingen voor ieder niveau, we noemen er graag een paar.

The Cleveland Way, hét lange-afstandswandelpad

Bloeiende heide langs de Cleveland Way in de North York Moors

De koning van de wandelroutes door dit deel van Noordoost-Engeland is The Cleveland Way. Het bewegwijzerde pad van ruim 175 km is een klassieker, het was bij de opening in     1969 pas de tweede national trail van het land. Het is in de afgelopen halve eeuw onverminderd populair gebleven bij hikers uit het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten.

Vertrekpunt is het mooie stadje Helmsley in het zuidwesten van het North York Moors National Park en van daaruit loop je over heidevelden, door boven, over kloven en stranden en langs kustplaatsen zoals Whitby en Robin Hood’s Bay. De meeste wandelaars die de volledige trail willen lopen, trekken er zo’n zeven tot negen dagen voor uit. Lees meer over The Cleveland Way

Mag het ietsje minder? De kortere routes

Wandelen op Chimney Bank in Yorkshire

Niet iedereen heeft zin of tijd om ruim een week te vullen met wandelen en dat begrijpt men in de North York Moors maar al te goed. Daarom is niet alleen de Cleveland Way opgehakt in goed behapbare stukjes, die ieder voor zich een mooi stuk van het nationale park laten zijn. Er zijn ook vele andere, kortere routes. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken iets te vinden, zijn ze opgedeeld in drie categorieën: minder dan 3 mijl, tussen 3 en 7m mijl en langer dan 7 mijl. Op de kaart met alle wandelroutes staan ze handig aangegeven met ieder een eigen kleur. Er staan daar bovendien ook de paden met ‘easy access’ die voor minder-mobiele bezoekers goed begaanbaar zijn. Bekijk de kortere wandelroutes van de North York Moors

Lees ook het artikel: Terug naar de Duitse natuur!

Wandelen met een gids

Helmsley Walled Garden, North York Moors, Engeland

Er is veel te zien en te ontdekken in de North York Moors. Het gebied heeft een rijke geschiedenis, bijzonder natuur en veel fascinerende verhalen. Wie hier alles van af weten zijn de gediplomeerde wandelgidsen van de regio. Zij nemen je mee en delen graag alles met je over hun favoriete plekken en de onderwerpen waarover ze het meeste weten, van de historie van oude havenstadjes tot de zelfzame dieren die hier leven.

Bekijk het overzicht van mogelijkheden voor wandelen met een gids

Walking Friendly, hier ben je extra welkom

Keurmerk Walking Friendly van de North York Moors

De gastvrijheid in Yorkshire is spreekwoordelijk, je wordt hier met open armen ontvangen. Toch kan het gebeuren dat je je misschien een beetje bezwaard voelt om met modderige wandelschoenen een chique restaurant met hoogpolig tapijt binnen stappen. Daar is iets op gevonden. Zie je het logo van Walking Friendly dan kun je de schroom bij de voordeur achterlaten. De accommodaties, horeca en winkels met dit keurmerk zijn helemaal ingesteld op wandelaars en hebben vaak extra veel voorzieningen.

Lees meer over Walking Friendly

Related posts