Nog even nazomeren in Zeeland!

De herfst staat voor de deur, maar eerst genieten we nog even van een heerlijke nazomer in Zeeland. De temperaturen en bijzondere omgeving maken een perfect decor om erop uit te gaan. Van cultuur snuiven tot het oesterseizoen: er is genoeg te doen! Wij geven je onze beste tips.

 Wat dacht je van een wandeling langs de prachtige muurschilderingen (murals) in Goes? Of een bezoek aan de mooiste steden en dorpen? Ook de Zeeuwse beeldentuinen mag een échte cultuurliefhebber eigenlijk niet overslaan. Meer een natuurliefhebber? De natuur in Zeeland is altijd open. Ga je voor een bezoek aan één van de unieke natuurgebieden? Of is een bezoek aan een pluktuin meer iets voor jou? 

Muurschilderingen

In Goes kan je het hele jaar door terecht voor indrukwekkende kunstwerken. Door de hele stad zijn al meer dan 20 muren beschilderd met een diversiteit aan afbeeldingen. Van een enorme levensechte duif op een flatgebouw tot veelkleurige abstracte schilderingen op muren van bedrijven en woningen. En er komen er nog steeds bij. Zo is onlangs de band Racoon geëerd met een mural op de muur van podium ’t Beest waar ze hun eerste optredens hadden. Check @MuralGoes op Facebook  voor actuele info en de nieuwste schilderingen.

De schilderingen zijn goed te zien vanaf de openbare weg en een stadswandeling is dan ook een prima manier om ze allemaal te bewonderen. De locaties van de schilderijen zijn te vinden op www.goesisgoes.nl en de ANWB heeft al een route voor je uitgestippeld.

Tuinen en natuurparken

Een bezoek aan de Zeeuwse tuinen en natuurparken is een bijzondere belevenis. Het brengt inspiratie en rust. Ontspannen wandelen, rondkijken en genieten. Aan elke kant van het water vind je geuren en kleuren. Alleen, met z’n tweeën, maar zeker ook met kinderen zijn de Zeeuwse tuinen en natuurparken de moeite waard. Sommige pluktuinen hebben kindermiddagen. De tuinen zijn mooi en educatief.

Pluktuinen

Wil je zelf boeketten plukken? Dat kan in één van de Zeeuwse pluktuinen! Heerlijk toch? In de buitenlucht plukken naar eigen smaak en je creativiteit loslaten in de tuinen. Tijdens de bloeiperiode groeien er allerlei soorten bloemen.

Neem bijvoorbeeld Pluktuin Bloemenzee in Kruiningen. Daar wandel je langs meer dan 150 verschillende soorten bloemen! En achteraf kun je nog nagenieten op het terras. Maar ook bij andere pluktuinen, zoals die van La Fleur die op meerdere locaties te vinden is en Pluktuin Sint-Anthonijshoek in Koudekerke, kun je lekker je gang gaan. 

Theetuinen

Bij de meeste tuinen kun je een lekker hapje eten of drinken. Zoek je iets kleinschaligs met de rust van een tuin? Ga dan naar één van de vele Zeeuwse theetuinen. Het zijn vaak onverwachte pareltjes. Geniet van de Zeeuwse gastvrijheid en een gevoel van even niets meer moeten. Natuurlijk met een lekker stuk taart. Versgebakken, dat spreekt voor zich.

Geniet van de gezellige sferen bij theetuinen als In De MorelleputHet Kaslokaal en Op ‘T hof Olmenstein

Beeldentuinen

Eindeloos rondstruinen in één van de beeldentuinen. Genieten van de mooie beelden en sculpturen die tentoongesteld worden. In Koudekerke vind je De Houtenhandsche Hof. Een prachtige privétuin met in de zomermaanden (half mei t/m eind september) een beeldenexpositie. Je wordt verrast door een diversiteit aan hedendaagse stenen sculpturen gehakt uit onder meer cobalt, springstone, serpentijn en sapolite.

Ook in de sfeervolle beeldentuinen Galerie Terra Groda in Graauw en Atelier/ Beeldentuin Daniëlle Orelio in Burgh-Haamstede kun je je laten omringen door bijzondere beelden en sculpturen.

Landschapstuinen

Duinen, kreken, bossen, dijken. Het Zeeuwse landschap is divers. Ontdek de verschillende Zeeuwse landschapstypen in de landschapstuinen. Neem bijvoorbeeld de landschapstuin die bij Terra Maris hoort. Hier vind je zowel een stuk duinlandschap als een kreekrestant en een segment van een zeewerende dijk. Ook met kinderen is deze tuin leuk om te bezoeken.

Wie echt vooral van rozen houdt, gaat naar Kats. In de Zeeuwse Oase zijn bijna alle soorten rozen (meer dan 1.000) en clematissen (meer dan 120) in een natuurlijke omgeving te zien. Bij Juust wa’k wou in Schoondijke zijn er verschillende tuinthema’s. Zo heb je de witte tuin, kruidentuin, groentetuin, Engelse border, Grassentuin, Dahliahoek, Varentuin en de Rozentuin. Genoeg keuze dus!

Natuurparken

Zeeland, daar waar land het water ontmoet. Het is niet voor niets dat hier het grootste nationaal park van Nederland ligt! Nationaal Park Oosterschelde is een prachtig natuurreservaat waar duizenden soorten vogels, planten en dieren leven. Erg leuk om te bezoeken dus!

Ook in Rana Natuurpark kun je verschillende soorten planten en dieren vinden. Hier zie je hoe de natuur vroeger was, zonder bewerkingen. Naast het Rana Natuurpark en het Nationaal Park Oosterschelde zijn er veel bijzondere en indrukwekkende natuurgebieden te vinden in Zeeland.

Lees ook het artikel: Op wijn avontuur in Armenië

Oesters

Voor de oesterliefhebber heeft Zeeland een reputatie hoog te houden. We hebben hier keuze uit twee soorten: de Zeeuwse creuse (Japanse oester) en de Zeeuwse platte oester. En met name die laatste is schaars en uniek van smaak. Daarom eet je die ook rauw, met wat peper en een druppel citroensap.

Oestervisserij

De oestervisserij in Zeeland vindt alleen plaats in de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. De temperatuur van het water, het zoutgehalte en het zuivere water in deze gebieden maakt ze tot ideale plaats voor de oesterkweek. De oester nestelt zich als larve op de oesterpercelen. De creuse is na 3 jaar geschikt om te eten, de platte oester heeft zo’n 5 tot 6 jaar nodig.

Oesterputten

De oesters worden opgevist met ‘korren’, dat zijn netten die over de bodem slepen. Ze worden daarna opgeslagen in de oesterputten. De beroemde oesterputten in Yerseke staan in verbinding met de Oosterschelde. De oester krijgt in de bassins de kans om zichzelf schoon te spoelen en tot rust te komen. Na een week gaan ze de verpakking in.

Oesterseizoen

Zoals gezegd eet je de schaarse, exclusieve platte oester rauw. De creuse kun je ook rauw eten, maar ook gegrild. Het beste kun je oesters eten van oktober tot en met maart. In de andere maanden plant de oester zich voort, het ‘melken’. Het water in de schelp is dan troebel dat maakt de oester er niet lekkerder op.

Waar kun je oesters eten?

Zeeland, het land van de oesters. Je kunt ze hier op veel plekken eten. Wil je zeker weten dat je de oesters niet misloopt? Dan zou je zéker naar Yerseke moeten gaan. Het hart van de oesterproductie. Neem bijvoorbeeld de Oesterij of Oesters & Bubbels. Of loop een paar deuren verder, want in Yerseke zijn deze Zeeuwse heerlijkheden bijna niet te missen. Ook op veel andere plekken in Zeeland kun je genieten onder het genot van oesters!

Related posts

One Thought to “Nog even nazomeren in Zeeland!”

Comments are closed.