Ontdek de leukste steden in Wallonie

Op zoek naar inspiratie voor een volgende vakantie, maar heb je geen zin in een lange reis? Wallonië in België telt 23 steden die ieder iets unieks te bieden hebben voor een stedentrip! Zowel op historisch en cultureel gebied, maar ook als het om winkelen en culinair genieten gaat. Elke stad heeft zijn eigen karakter en aantrekkingskracht en sinds kort ook een brochure. Deze staat vol met tips, favorieten en goede deals om het beste te halen uit de steden van Wallonië.

Luik en omgeving: Modern en historisch
In het noord-oosten van Wallonië vind je Luik, een van de grotere steden. Deze stad heeft de laatste jaren een flinke metamorfose ondergaan. Zo is het centraal station, ontworpen door de wereldberoemde architect Calatrava, een ware publiekstrekker en zijn er tal van musea bijgekomen. Ook de ligging van Luik is ideaal. Op een half uur rijden afstand vind je de stad Spa, dé wellnessbestemming dicht bij huis. Maar ook Malmedy is met 20 minuten makkelijk te bereiken en, als toegangspoort tot natuurreservaat de Hoge Venen, een walhalla voor natuurliefhebbers. Maar ook de historische parel Hoei met een prachtig fort aan het water, en de vele vakwerkhuizen in Stavelot zijn zeker een bezoek waard!

Het centrale Plein in Mons © Napa74

Charleroi en omgeving: pittoreske steden met veel groen
Een andere stad die ook zeker de moeite waard is, is Charleroi. In deze snel veranderende tijden moeten gebieden soms opnieuw hun karakter ontdekken. Het Waalse Charleroi is een voorbeeld van een plaats die een nieuwe identiteit heeft gevonden. Waar industrie eerst een stempel drukte op de stad, vind je nu overal in de stad een uitgebreid cultureel leven. In de omgeving vind je nog veel meer steden die zich perfect lenen voor een stedentrip. Zoals Waterloo, bekend van de slag van de kleine generaal Napoleon. Maar ook de minder bekende aspecten zoals de archeologie in Nijvel, het groene karakter van de jonge studentenstad Ottignies-Louvain-la-Neuve en het eeuwenoude en historische prinsendom Chimay met prachtige kastelen. Maar er valt nog veel meer historie in Wallonië te ontdekken.

De leeuw van Waterloo © AYOTOGRAPHY

Tournai en omgeving: een regio vol UNESCO
In het westen van Wallonië vind je de mooiste historische steden, waaronder Tournai, ook wel bekend als DoornikDit is een van de oudste steden van België en was ooit de eerste hoofdstad van Frankrijk. De monumenten en historische bouwwerken gaan tot 2000 jaar terug in de tijd. Ook de steden Mons, ook wel bekend als het culturele centrum van Wallonië, La Louvière de stad vol geschiedenis en folklore en Thuin met de betoverende hangende tuinen zijn een bezoek waard. Iedere stad heeft een sterk eigen karakter en meerdere gebouwen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Wie van architectuur en mooie gebouwen houdt, kan onder andere hier zijn hart ophalen.

Het pittoreske centrum van Durbuy © Lorado

Namen en omgeving: perfecte combinatie van steden en natuur
Ook in Namen, de hoofdstad van Wallonië, ontdek je de mooiste gebouwen en kunst. Je vindt hier de grootste citadel van Europa en prachtige werken van de Belgische kunstenaar Félicien Rops. 30 minuten ten zuiden van Namen, tussen de kliffen en de Maas vind je het pittoreske stadje Dinant. Reis nog iets zuidelijker en ontdek de grotten van Rochefort. Naast Wallonië vind je in de Ardennen ook de mooiste steden met de meest groene natuur. Onder andere Durbuy is een verrassing onder de Waalse steden. Deze plaats staat bekend als de kleinste stad van België, maar zorgt voor een grootse ervaring.

Het fort van Hoei © Napa74

Zuidelijke regio: ontdek de parels van de Ardennen
Niet alleen Durbuy ligt in de Ardennen. Deze zuidelijke regio van Wallonië heeft veel te bieden voor mensen die hun stedentrip willen afwisselen met prachtige natuur. De omgeving biedt talloze wandel- en fietsroutes en ook kajakken is op veel plaatsen mogelijk. Toch is het echt een aanrader om de dagen in de natuur af te wisselen met een bezoek aan een van de steden. Ontdek bijvoorbeeld de stad Bastenaken bekend van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, of bezoek de middeleeuwse burcht in Bouillon. Voor de mooiste flora en fauna bezoek je La-Roche-en-Ardenne en het wildpark in Saint-Hubert en voor de mooiste 17e-eeuwse gebouwen reis je af naar Marche-en-Famenne. Stuk voor stuk een bezoek waard en na het lezen van de nieuwe brochure wil je direct een bezoek plannen.

Kijk voor meer informatie over de 23 Waalse steden op de website van Visit Wallonia.

Praktische informatie
Wallonië is zowel met de trein als de auto goed te bereiken. Bekijk hier de actuele treintijden en meer informatie. Op zoek naar geschikte accommodatie voor je stedentrip naar Wallonië? Bekijk hier het beste aanbod voor overnachtingen in de verschillende steden. Check ook altijd het reisadvies voor België van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Related posts