Waar kan je het noorderlicht in Zweden te zien?

Het noorderlicht, of Aurora Borealis, verschijnt begin september in en rond Kiruna in het uiterste noorden van Zweden. De lucht komt tot leven als strepen roze, groen en paars hoog boven hem dansen. En tegen de tijd dat de winter rond januari volledig is ingetreden, is het noorderlicht te zien in heel Zweeds Lapland – het grote stuk land in de noordwestelijke hoek van Zweden dat bijna een kwart van het land beslaat. De laatste glimpen van deze golvende regenbogen kunnen pas eind maart of zelfs begin april worden opgevangen.

De lange winternachten worden verwelkomd door bezoekers die massaal toestromen om getuige te zijn van deze ongelooflijke lichtshow. Op heldere avonden is de beste tijd om het noorderlicht in Zweden te zien tussen 06:00 en 14:00 uur. De meest spectaculaire vertoning vindt echter meestal plaats rond 10:00-11:00 uur.

Wat is het noorderlicht en waardoor ontstaat het?

Het noorderlicht is een uniek natuurverschijnsel dat ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon in de atmosfeer van de aarde botsen. De variatie in kleur hangt af van het soort gasdeeltjes dat erbij betrokken is – laaggelegen zuurstof veroorzaakt de meest voorkomende groene kleur, rood wordt geproduceerd door zuurstof hoger in de atmosfeer en de blauw-paarse tint komt van stikstof. Het resultaat is een werkelijk magisch schouwspel om te zien als de levendige kleuren door de nachtelijke hemel slingeren en dansen alsof ze bewegen op ongehoorde muziek.

Mystieke verklaringen

De Latijnse naam vertaalt naar ‘dageraad van het noorden’, Aurora is de Romeinse godin van de dageraad. Doordrenkt van mythe en met ontzag bekeken, hebben deze lichten de mensheid millennia lang geboeid. De Sami – de inheemse bevolking van Zweden – geloofden dat de lichten de zielen van de doden waren. Je mocht niet naar ze dansen, zingen of fluiten uit angst dat ze zich niet gerespecteerd zouden voelen en de lichten zouden doven en je meevoeren naar het hiernamaals. De Vikingen, aan de andere kant, dachten dat het noorderlicht de Walkuren waren die gesneuvelde soldaten meenamen naar Odin, hun oppergod.

The Northern Lights, or Aurora Borealis, is a natural light display that is frequent during the winter months in northern Sweden. Photo: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Lees ook het artikel: De oneindige mogelijkheden van Alabama

Lapland is een winterwonderland, een met sneeuw bedekte speeltuin die schijnbaar eindeloze mogelijkheden biedt voor wintersport en de kans om een van ’s werelds meest adembenemende natuurlijke displays te zien. Dit zijn de beste plekken om het noorderlicht in actie te zien.

When in doubt, just look up

Zoals eerder vermeld, is het noorderlicht van september tot maart overal in Zweeds Lapland te zien. Dus, als je dit majestueuze deel van de wereld in die tijd van het jaar bezoekt, zorg er dan voor dat je een reis naar de wildernis plant en draai je hoofd naar de lucht voor een uitvoering van het beste handwerk van Moeder Natuur.

Happy Northern Lights hunting! 

Related posts

One Thought to “Waar kan je het noorderlicht in Zweden te zien?”

  1. […] Waar kan je het noorderlicht in Zweden te zien? […]

Comments are closed.