Ruinaulta – De Grand Canyon van Zwitserland

10.000 jaar geleden stortten vele miljoenen kubieke meters rotsen het dal in – de lawine van Flims. Hierbij ontstond de Ruinaulta, een canyonachtige kloof in het Voor-Rijndal, Zwitserland. Deze is bereikbaar over water, te voet, met de trein of op de fiets.

Vlakbij Bonaduz ligt de fascinerende wereld van de Ruinaulta Rijnkloof. Deze wordt gerekend tot de fraaiste en meest veelzijdige landschappen in de Alpen. Ruinaulta is de naam waarmee de Romaanse lokale bevolking de Vorderrhein kloven aanduidt, het betekent zoiets als hooggelegen puinhoop. En inderdaad bestaan deze bizarre, witachtige rotsformaties uit gesteente van een rotslawine uit de oertijd, na terugtrekking van de gletsjer uit de ijstijd die de Rijn bij Flims opstuwde.

Een wild ravijn met een snelstromende rivier, witte rotswanden en uitgestrekte bossen. De stille meren lijken zich vanzelf te vullen, in de bosschages van de uiterwaarden nestelen zeldzame vogels. Er zijn zelfs orchideeën te vinden in dit kleine paradijs.

De Ruinaulta kunt u ook heel gemakkelijk op eigen gelegenheid ontdekken en verkennen. In de bossen en langs de Voor-Rijn vindt u een uitgebreid netwerk van wandelpaden, gevarieerde bike-trajecten en fraaie picknickplaatsen. Drie stations van de Rhätische Bahn (Trin, Versam-Safien en Valendas-Sagogn) bevinden zich aan de ingang van, of zelfs midden in, de Rijnkloof.

Lees ook het artikel: ANWB Reiswijzer klaar voor het winterseizoen

De rivier van Ruinaulta in Zwitserland heeft sindsdien zijn weg weer gebaand door deze indrukwekkende kloof. De Rhätische baan rijdt door de kloof; avonturiers klimmen in een rubberboot en toeschouwers bezoeken het bijzondere uitkijkpunt “il Spir”.

Zo is een betoverend natuurparadijs ontstaan bezaaid met mysterieuze meren in een alpenbos, zeldzame orchideeën en voortplantingsgebieden van bedreigde vogelsoorten. Nog dieper in de kloven gaat het landschap over van lichte zandbanken naar woeste stroomversnellingen. Dit maakt van de Rijnkloof een topbestemming voor wandelaars, bikers, raftingavonturiers, kanovaarders, natuurliefhebbers en ontdekkingsreizigers.

Related posts

2 Thoughts to “Ruinaulta – De Grand Canyon van Zwitserland”

  1. […] Ruinaulta – De Grand Canyon van Zwitserland […]

  2. […] Lees ook het aritkel: Ruinaulta – De Grand Canyon van Zwitserland […]

Comments are closed.