Venzone, een woonkamer binnen de muren

Venzone is niet alleen een van de mooiste dorpen van Friuli-Venezia Giulia, maar ook van Italië. Een paar jaar geleden werd het zelfs verkozen tot het mooiste dorp van Italië voor de 2017-editie van Il Borgo dei Borghi. Venzone is een klein middeleeuws dorp van 2000 inwoners. Het is gelegen in de provincie Udine, niet ver van de oevers van de rivier de Tagliamento. Als het ons vandaag de dag mogelijk is om het dorp te zien en te bezoeken waar het was en hoe het was, is dat alleen dankzij het nauwgezette werk van de wederopbouw nadat de aardbeving van Friuli in 1976 het grootste deel van het stadje heeft verwoest.

Het dorp

Het middeleeuwse dorp Venzone ligt 230 meter boven de zeespiegel aan de samenvloeiing van de vallei van de Tagliamento en die van het Canal del Ferro. In 1965 werd het dorp uitgeroepen tot Nationaal Monument omdat het het enige veertiende-eeuwse versterkte dorp in Friuli-Venezia Giulia is en het vervolgens een van de meest buitengewone voorbeelden van restauratie op architectonisch en artistiek gebied werd. Inderdaad, na een reeks aardbevingen die er in 1976 in slaagden het prachtige middeleeuwse dorp op de knieën te krijgen en het na nog geen 20 jaar ernstig te beschadigen, dankzij de kracht en wil van zijn inwoners, werd Venzone herboren door een restauratie door anastylose , dat is de reconstructie van gebouwen die zijn verkregen door de hercompositie, met de originele stukken, van de oude structuren, zoals het was en waar het was.

De geschiedenis

Sinds 500 voor Christus, het tijdperk van de Kelten, was Venzone een belangrijke plaats dankzij zijn strategische ligging als verplichte doorgang naar het noorden; later maakten de Romeinen er een van hun controleposten van langs de route van de Via Julia Augusta, die vanaf de plaats van Aquileia leidde naar wat nu centraal Oostenrijk is. Het eerste en echte stedelijke centrum dateert echter uit de Karolingische overheersing, 923 na Christus.

In 1200 schonk de Patriarch van Aquileia het land Venzone als vete aan de familie Mels, wat haar prestige verhoogde en in 1258 liet Glizoio di Mels de stad versterken met een dubbele muur, voorafgegaan door een diepe gracht, die vandaag nog te bewonderen is . De controle over de ommuurde citadel ging vervolgens over van de handen van een heer naar de andere tot de komst van Venetië, aan het einde van de 14e eeuw. Het bleef onder Venetiaanse heerschappij tot 1797, toen het werd bezet door de Franse troepen van Napoleon. Uiteindelijk werd het stadje in 1866 een deel van het Koninkrijk Italië.

Lees ook het artikel: Prachtige muziek op het Valletta Baroque Festival

De aardbeving van 1976

In 1976, van mei tot september, trof een reeks seismische gebeurtenissen Friuli hard, waardoor het dorp Venzone ernstig werd beschadigd. Na nog geen 20 jaar, met de kracht en de wil van haar inwoners, werd de stad herboren dankzij de reconstructie van het stadhuis in 1984, van het historische centrum in 1988 maar vooral met die van de kathedraal in 1995, symbool van de aardbeving en de wedergeboorte, hersteld door anastylosis. De stad werd steen voor steen herbouwd; ongeveer 9500 stenen werden verplaatst naar de plaats die ze vóór de aardbevingen innamen.

The Duomo di Venzone after the September 1976 earthquakes. Picture by ‘User: YukioSanjo’ (it.wikipedia) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

De Duomo en het historische centrum

Het centrale punt van het dorp is Piazza del Municipio, gekenmerkt door de aanwezigheid van een fontein in het midden. Het uitkijkend op het Palazzo Comunale, in gotisch-Venetiaanse stijl daterend uit 1400, en Palazzo Radiussi, een aristocratische residentie die ook dateert uit 1400. Het symbool van de stad en van de wedergeboorte na de aardbeving is echter de romaans-gotische Duomo van 1300, de kerk van Sant’Andrea Apostolo. De stad Venzone is ook omgeven door een grote gracht en een interessante dubbele cirkel van muren uit de 13e eeuw, waardoor het de enige versterkte middeleeuwse stad in Friuli-Venezia Giulia is.

De mummies van Venzone

In de voorgevel van de Duomo vinden we de kapel van San Michele, gebouwd in 1200 en de huidige zetel van het permanente museum gewijd aan de mummies van Venzone, daterend uit een periode tussen de 14e en de 19e eeuw. Deze mummies werden ontdekt in 1647, tijdens de uitbreidingswerken van de kathedraal, en zijn het resultaat van een mummificatieproces dat niet het resultaat is van de tussenkomst van de mens, maar van een natuurlijk fenomeen, als gevolg van bijzondere omgevingsomstandigheden die zich in sommige graven hebben voorgedaan .

Het Pompoenfestival

Het Pompoenfestival van Venzone wordt sinds 1991 elk jaar in het vierde weekend van oktober gehouden en is een van de belangrijkste pompoenfestivals in Italië. Als bij toverslag komt het historische centrum van het kleine middeleeuwse dorp tot leven dankzij muzikanten, jongleurs, vuurspuwers, edelvrouwen en ridders en staat het in elke hoek opgesteld met allerlei soorten pompoenen. Op het evenement is het mogelijk om pompoengerechten te proeven en mee te doen aan de wedstrijd voor de langste en de zwaarste pompoen. Het evenement is verplaatst naar 22-23 oktober 2022.

Visititaly.eu

Related posts

One Thought to “Venzone, een woonkamer binnen de muren”

Comments are closed.