Ontdek de Mangrovebossen in Maleisië

Mangrovebossen in Maleisië

Maleisië is gezegend met een overvloed aan mangrovebossen. De unieke opbouw van het mangrovebos speelt een vitale rol als extreem sterke barrière en beschermer tegen invloeden van de zee, zoals stormen en tsunami’s. De omgeving van een mangrovebos creëert een productief ecosysteem, waardoor een gezonde voedselketen kan plaatsvinden en bijdraagt aan de biodiversiteit voor zowel land- als mariene soorten.

Hoewel de mangrovebossen in Maleisië zorgvuldig worden onderhouden en vaak worden bezocht voor onderzoeks- en onderwijsdoeleinden, zijn ze ook enkele van de meer unieke toeristische attracties geworden. Zowel lokale bewoners als buitenstaanders hebben nu de mogelijkheid om zelf het unieke landschap te aanschouwen dat alleen de mangrovebossen te bieden hebben. Deze keer belichten we drie van de Maleisische mangrovebossen en bijbehorende activiteiten!

Kelim Karst Geoforest Park, Langkawi

Het eerste mangrovebos waar we het over gaan hebben ligt in Langkawi. Niet alleen is Langkawi geweldig voor een bezoek aan het strand of om te shoppen, je kan er ook een leuke mangrove bostour maken? Als een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Maleisië, biedt het mangrovebos van Langkawi, ook wel genaamd Kilim Karst Geoforest Park, een tal van activiteiten waaruit je kunt kiezen, waaronder kajakken door het bos!

In Langkawi worden veel mangrove-tourpakketten aangeboden waaruit je kunt kiezen. Elk tourpakket bied een complete reis, van het ontdekken van het magische bos in zijn pracht en zijn verborgen dieren in het wild, tot adelaars kijken en een smakelijke lunch met verse zeevruchten in een lokaal viskwekerijrestaurant. Niet alleen dat, je kunt ook een mini-verkenning doen in Gua Kelawar, letterlijke vertaling: Bat Cave. Bewonder de vleermuizen in hun natuurlijke habitat, omringd door stalactieten en stalagmieten die honderden jaren oud zijn.

Matang mangrove bos reserve, Kuala Sepetang

Een ander park wat je niet mag missen is het Matang Mangrove Bos Reserve in Kuala Sepetang. Het mangrove bos is gelegen op ongeveer 18 km van het plaatsje Taiping. Dit nog relatief onbekend voor toerisme mangrove bos is rijk aan flora en fauna. Wandel door het bos en geniet van de verfrissende omgeving, maar ook de vele dieren die het bos rijk is.

Om je reis nog spannender te maken, boek je een boot voor RM 150,00 (ongv. 30 euro) voor een speciale riviercruise en breng een nacht door in één van hun schattige chalets! Je kunt kiezen tussen chalets zonder airconditioning of met airconditioning. Een nacht midden in het mangrovebos? Echt iets voor je bucketlist of niet?

Lees ook het artikel: Evenveel vakantiehuizen geboekt als pre-corona

Een extra reistip: verlaat Kuala Sepetang niet zonder het kenmerkende gerecht te hebben geprobeerd; ik udang! Een speciale noodle gekookt in een zoete en pittige bouillon met een royale hoeveelheid verse garnalen. Je vindt verschillende kraampjes langs de weg, van Mi Udang Pak Hashim tot Mi Udang Mak Jah, allemaal met liefde bereid door de lokale bevolking. Het is zo lekker dat het de economie van het dorp heeft gestimuleerd en vergroot door de lokale bevolking en buitenstaanders te verleiden voor een kom van dit het heerlijke gerecht!

Foto: Hazim Abd Halim

Kina Benuwa mangrove ecologiepark, Labuan

Als je ooit de kans krijgt om Labuan te bezoeken, neem dan zeker de tijd om een uitstapje te maken naar het Mangrove Ecology Park! Het park biedt drie hoofdattracties voor zijn bezoekers: Kina Benuwa Mangrove Forest Reserve, Kina Benuwa Wetland en de prachtige Kina Benuwa-rivier. Het reservaat is niet alleen de thuisbasis van 16 mangrovesoorten uit zeven verschillende families, maar het is ook de thuisbasis van enkele zoutwaterkrokodillen! Hoewel vissen is toegestaan ​​op de Kina Benuwa-rivier, wordt vissers geadviseerd voorzichtig te zijn met de geschubde vrienden!

Related posts

One Thought to “Ontdek de Mangrovebossen in Maleisië”

Comments are closed.