Istanbul zet in op kunst en cultuur

De heropening van het nu al iconische AKM op 29 oktober was een gebeurtenis waar zowel de inwoners van Istanbul als de internationale kunst- en cultuurwereld naar uitkeken. De feestelijke opening markeerde tevens de start van de Beyoğlu Culture Road. Het doel van Istanbul om een wereldwijd toonaangevend kunstcentrum te worden, komt hiermee een stap dichterbij.

Het AKM is in tweeëneenhalf jaar tijd geheel opnieuw ontworpen, gebruikmakend van de nieuwste en meest geavanceerde technologie. Het operagebouw beslaat 49.000 vierkante meter en biedt plaats aan 2040 mensen. Verder is er een theaterzaal met 802 zitplaatsen, een galerie en een multifunctionele ruimte. Daarnaast is er een binnenruimte van circa 100.000 vierkante meter dat onderdak biedt aan verschillende functies zoals een kinderkunstcentrum, een muziekopnamestudio en een informatiecentrum op het gebied van muziek, kunst, architectuur en design. In het complex is ook een bioscoop, een cafetaria en meerdere boekencafé’s, ruimtes voor workshops of oefenruimtes voor muzikanten te vinden.

AKM opening1

Opvoeringen van gerenommeerde Turkse en internationale musici
President Recep Tayyip Erdoğan en de minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy, hebben het Istanbul Atatürk Cultureel Centrum op de Dag van de Republiek ingehuldigd tijdens een grootse openingsceremonie. De opera vertelt het verhaal van Mimar Sinan, een van ’s werelds grootste architecten, tegen de achtergrond van de gebeurtenissen tijdens de bouw van de Mihrimah Sultan-moskee en de Süleymaniye-moskee in het Ottomaanse Rijk in de 16e eeuw. Het London Philharmonic Orchestra bracht op 31 oktober werk van de Turkse componist Özkan Manav. Dit was voor het eerst dat het orkest werk van een Turkse componist vertolkt. Grammy-winnende trompettist Chris Botti – een van de grootste hedendaagse jazzmuzikanten – was met zijn ensemble eveneens onderdeel van de reeks openingsconcerten.

Beyoğlu Culture Road zet Istanbul op de kaart als wereldwijde cultuurhotspot 
Het Beyoğlu Culture Route Project, ontwikkeld door het Ministerie van Cultuur en Toerisme, biedt naast het voornoemde Atatürk Cultureel Centrum meer belangrijke culturele troeven zoals de onlangs gerestaureerde 14e-eeuwse Galatatoren, dat tegenwoordig een museum is. Met nog vele andere in ere herstelde historische gebouwen wordt hiermee een fascinerende reis van het verleden naar de toekomst gemaakt temidden van de betoverende ambiance van de aan de Bosporus gelegen wijk Beyoğlu.

AKM opening2

Beyoğlu Culture Route Festival
Jaarlijks uithangbord van de nieuwe Beyoğlu Culture Road is het Beyoğlu Culture Route Festival dat plaatsvindt van 30 oktober tot 14 november 2021 en waaraan meer dan duizend artiesten deelnemen. Op het programma staan veertig tentoonstellingen en speciale projecten, vijfenzeventig concerten, vijfenveertig workshops, twintig interviews, vijftien lichtshows (videomapping) en tien performances op zestig locaties bestaande uit zesendertig binnenlocaties en vierentwintig buitenlocaties. Daarmee is dit festival het grootste kunst- en cultuurproject van Turkije dat een breed scala aan werken en disciplines samenbrengt, variërend van klassieke tot hedendaagse kunst, digitaal en film, muziek, dans en literatuur.

De Beyoğlu Culture Route Festival-app
De Beyoğlu Culture Route Festival-app geeft informatie over de evenementen en locaties van het festival inclusief route-omschrijvingen. Gebruikers kunnen gepersonaliseerde profielen maken, hun festivalactiviteiten plannen en volgen, en op de hoogte blijven van nieuws en posts op sociale media terwijl de festivalevenementen aan de gang zijn.

Het volledige programma is te vinden op http://www.beyoglukulturyolu.com 

Related posts

One Thought to “Istanbul zet in op kunst en cultuur”

Comments are closed.