Ga baden in stijl in IJsland

Warm of kil, helder of donker, grijs of blauw – elke dag is goed voor om heerlijk te baden, helemaal in IJsland. IJslanders houden ervan om in heet water te weken. En de afgelopen jaren hebben ontwikkelaars in het hele land de verscheidenheid aan recreatiebaden uitgebreid, met zijn swim-up bars en adembenemende uitzichten. We nemen je mee naar 8 van de mooiste en gaafste (buiten)baden van IJsland.

De beroemde blauwe lagune

De grootste toeristische bestemming van IJsland, gelegen in een lavaveld nabij de luchthaven, is in feite een gelukkig toeval. Het oververhitte water stroomt uit de grond en wordt gebruikt om de turbines van een nabijgelegen geothermische energiecentrale aan te drijven. Een medewerker ontdekte de helende aard van het water en de Blue Lagoon was geboren. Het water wordt nu omgeleid naar zwembaden, waar zwemmers kunnen genieten van de pure, mineraalrijke baden. Silica veroorzaakt de melkachtige blauwgroene kleur van de lagune. Het creëert ook een witte modder op de bodem van de lagune. Studies hebben aangetoond dat de witte modder van de lagune huidaandoeningen, waaronder psoriasis, helpt. Er is nu een kliniek en een spa verbonden aan de lagune.

Zwem in de IJslandse geschiedenis

Sky Lagoon is geopend in het jaar 2021 en bevindt zich in Kópavogur in de hoofdstad. Sky Lagoon haalt inspiratie uit IJslands erfgoed. Bezoekers kunnen de warmte van een turfhuis ervaren, evenals een koud dompelbad gemaakt van uitgehouwen stenen. Het grijsblauwe en diepgroene ontwerp weerspiegelt het omringende landschap. Hun gids helpt bezoekers om het meeste uit de spa te halen, van de lagune tot de koude duik tot de koude mist-mistruimte. Het overloopzwembad van 75 meter biedt uitzicht over de Faxa-baai en naar de residentie Bessastaðir waar de president van IJsland woont. Als je het warme water en het adembenemende uitzicht niet achter je wilt laten, kun je drankjes bestellen bij de in-water bar.

Groene varens en schoon water

De wateren van Krauma komen uit de krachtigste warmwaterbron van Europa, Deildartunguhver. Door de extreem hoge waterstroom zijn er absoluut geen chemicaliën nodig voor het water, omdat de zes zwembaden constant worden bijgevuld. Krauma is kleiner dan sommige van de andere spa’s op deze lijst, wat betekent dat het er rustiger en vrediger is. De lente is ook bijzonder omdat het de enige plek ter wereld is waar de IJslandse varen groeit. En omdat het water van de geothermische baden ook wordt gebruikt om nabijgelegen kassen te verwarmen, kun je op plekken in de buurt vers fruit en tomaten vinden!

Zwemmen onder het noorderlicht

Jarðböðin, ook wel de “Blauwe Lagune van het Noorden” genoemd, ligt in de buurt van het vulkanische meer Mývatn. Naast het grote zwembad biedt de spa een bubbelbad, een stoombad en een dompelbad. Het alkalische water is rijk aan mineralen en schrikt bacteriën en vegetatie af, waardoor het water helderblauw en helder blijft. Deze wateren zijn zelfs zo rijk aan zwavel dat de baden je aanraden om koperen sieraden te verwijderen voordat je gaat duiken. Door de ramen van het stoombad kunnen gasten uitkijken over het landschap, onderdeel van een aangewezen natuurgebied. Geniet op een zomerse dag of geniet van het uitzicht op het noorderlicht.

Lees ook het artikel: Flamenco shows in Andalusië die je moet zien

Walvissen spotten vanaf de klif

In het noorden begonnen de GeoSea-zwembaden met een oud kaasvat: de lokale bevolking bracht het de berg op en gebruikte het om in het zeewater te baden. Nu bieden de zwembaden uitzicht op een klif op de baai van Skjálfandi, een populaire plek om walvissen te spotten. Je kunt een glimp opvangen van bultruggen beneden, of de ijzige Kinnarfjöll-bergen in de verte. De wateren bij GeoSea onderscheiden zich doordat het heet zeewater is, in plaats van een mix van zeewater en zoet water. Het ontwerp gaat vloeiend over in de berghelling, terwijl de gebouwen zijn gemaakt van gepolijst zwart lavasteen en grijze leisteen.

De drijvende baden van IJsland

Deze pittoreske baden bevinden zich eigenlijk direct aan het donkere water van het Urriðavatn-meer in Oost-IJsland. De bronnen die hen voeden, werden voor het eerst ontdekt door de lokale bevolking die opmerkte dat bepaalde stukken water in de winter niet bevriezen. Aanvankelijk verwachtten buren een soort van bodembewonend meermonster, maar het bleken onder water warmwaterbronnen te zijn. De baden zijn vernoemd naar deze mysterieuze plekken: Vök is het IJslandse woord voor ‘gat in het ijs’. De drijvende poelen, in de vorm van de ijsvrije plekken zelf, drijven op het oppervlak van het meer.

Laugarvatn Fontana

Laugarvatn Fontana, een reeks onderling verbonden baden en stoombaden, is een minder druk bezochte spa met houten stoombaden die direct boven de kokende bronnen zijn gebouwd. Ze bieden ook een ongewoon soort rondleiding aan. Hun geothermische bakkerij maakt brood volgens een oud recept, door het direct in de grond te bakken met aardwarmte. Tijdens dagelijkse rondleidingen kun je uitleg over het proces horen en zelfs kijken hoe ze een vers brood uit het hete zwarte zand opgraven en het warm eten met wat IJslandse boter en gerookte forel. Werkelijk een unieke spa-snack!

Het oudste bad van IJsland

Net buiten de beroemde Gouden Cirkel, is de Secret Lagoon het oudste zwembad van IJsland, daterend uit 1891. Dit heeft het de lokale bijnaam “gamla laugin” of “oud zwembad” opgeleverd. Het zwembad is minder ontwikkeld en heeft minder faciliteiten in vergelijking met andere plekken, zoals de Blue Lagoon, dus het is een perfect toevluchtsoord voor diegenen die op zoek zijn naar een meer eenvoudige ervaring. Kijk vanuit het zwembad hoe elke vijf minuten een kleine geiser in de buurt uitbarst, of maak een wandeling langs het pad bij het zwembad om het glooiende landschap, bezaaid met stoomstralen, te verkennen.

Related posts

One Thought to “Ga baden in stijl in IJsland”

  1. […] Lees ook het artikel: Ga baden in stijl in IJsland […]

Comments are closed.