Het westen van Tsjechië in 10 dagen

Tsjechië is meer dan alleen Praag. Het land heeft prachtige plekken die wachten om ontdekt worden. Van mooie natuurparken, meanderende rivieren en gezellig steden tot romantische chateaus. Of je nu 5, 10 of 14 dagen hebt om Tsjechië te bezoeken, er is altijd wel een mooie reis te maken. Maak bijvoorbeeld een reis door het westen van Tsjechië, de regio Bohemen, en ontdek de plaatsen Karlovy Vary, Praag, Telč en Český Krumlov. Tijdens deze 10-daagse rondreis ga je niet alleen naar mooie steden, maar ook prachtige natuurparken zoals Boheems Zwitserland, het Reuzengebergte en Boheems Paradijs.

Dag 1: Karlovy Vary
De stad Karlovy Vary is het bekendste kuuroord van Tsjechië en ontvangt al sinds de 18e eeuw belangrijke figuren, zoals Goethe, Beethoven en Casanova. Filmsterren bezoeken Karlovy Vary nu tijdens het International Filmfestival dat jaarlijks in juli wordt georganiseerd. Johnny Depp, Leonardo di Caprio, Jude Law, Sharon Stone en Julianne Moore bezochten het festival. Bezoekers kunnen in Karlovy Vary genieten van mooie architectuur en een brede keuze aan spa en wellness. Veel hotels bieden medische behandelingen aan, die goed zijn voor spieren, huid en hart-en vaatziekten. In de stad bevindt zich ook de glasfabriek Moser en het Becherovka museum. Met een kabelbaan kun je naar het uitkijkpunt Diana gaan waar zich tevens een vlindertuin bevindt. 

Dag 2: Karlovy Vary -, Boheems Zwitserland
Regio: Ústi. Afstand Karlovy Vary – Boheems Zwitserland: 160 km
Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië. Het natuurgebied heeft indrukwekkende kloven, rotsformaties en een rotsbrug. Erg mooi is om hier te wandelen door de Kamenice kloof en de Pravčická brána te bewonderen. Dit is de grootste rotsbrug ter wereld. Overnachten kan in de plaatsen Jetrichovice, Hřensko of Děčín. 

Dag 3: Boheems Zwitserland – Reuzengebergte
Regio: Liberec. Afstand Boheems Zwitserland – Harrachov (Reuzengebergte): 113 km
Na een dag wandelen in Boheems Zwitserland is het tijd om richting het noordwesten te gaan. Tijdens de autotocht is het mogelijk om te stoppen bij de basaltrotsen van Panská skála, het glasmuseum in Nový Bor of de stad Liberec. De stad Liberec is de grootste stad van Noord-Bohemen en heeft naast een fotogeniek stadhuis diverse attracties voor kinderen, zoals een aquapark, DinoPark en dierentuin met witte Bengaalse tijgers.

Dag 4: Reuzengebergte
Het Reuzengebergte is het bekendste natuurgebied van Tsjechië en is tevens een nationaal park. In de winter is het een populaire bestemming voor skiërs en in de zomer komen mensen graag de natuur bewonderen. In de plaatsen Harrachov, Janské Lázně en Špindlerův Mlýn zijn er bovendien allerlei activiteiten, zoals klimparken, rodelen, mountainbiken, steppen en zelfs paragliden. In Janské Lázně is er ook een boomkroonpad. Dit is een uitzichttoren met een looppad tussen de bomen. 

Dag 5: Harrachov – Boheems Paradijs
Regio: Hradec Králové. Afstand Harrachov – Prachov rotsen: 65 km
Ten zuiden van het Reuzengebergte ligt Boheems Paradijs. Dit natuurgebied heeft net als Boheems Zwitserland gigantische rotsen van zandsteen. Bovendien vind je in het gebied veel ruïnes, kastelen en chateaus. Eén van de mooiste chateaus is Hrubá Skála, waarvandaan een mooie wandelroute loopt langs de rotsen en naar prachtige uitzichtpunten. De kasteelruïne Trosky is het symbool van Boheems Paradijs en kun je al van verre zien. Van de burcht zijn alleen nog de torens over die zijn gelegen op basaltrotsen. Het meest bezochte gebied van Boheems Paradijs is het rotsgebied Prachov. Door haar unieke karakter is het gebied benoemd tot UNESCO geopark. Prachov ligt in de buurt van het stadje Jičin, dat een pittoresk centrum heeft en waar zich diverse hotels en pensionsbevinden.

Lees ook het artikel: Sani Resort helemaal in topvorm!

Dag 6:  Boheems Paradijs – Praag
Regio: Praag. Afstand Prachov rotsen – Praag: 98 km
Tijdens een reis naar Tsjechië mag een bezoek aan de hoofdstad Praag niet overgeslagen worden. Praag is een van de best bewaarde hoofdsteden van Europa. Het historische centrum staat daarom ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De belangrijkste attracties zijn de Karelsbrug, de Praagse Burcht en de Joodse Wijk. 

Dag 7: Praag
Geniet van een volle dag in Praag. Bezoek de highlights en maak een mooie tocht over de Moldau of kies voor een fietstour, foodtour of maak met een gids een wandeling door een van de minder bekende wijken. 

Dag 8: Praag – Kutná Hora – Telč
Regio: Midden-Bohemen. Afstand Praag – Kutná Hora: 85 km. Afstand Kutná Hora – Telč: 107 km
Reis vanuit Praag naar de historische stad Kutná Hora. De plaats heeft een prachtig centrum met kronkelende straatjes, historische monumenten en een indrukwekkende kathedraal. Deze kathedraal werd gedurende 600 jaar gebouwd ter ere van St. Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers. Kutná Hora was namelijk een mijnstad waar zilver werd gedolven. Dit bracht de stad enorme rijkdom. Na een bezoek aan Kutná Hora staat Telč op de planning. Telč staat net als Kutná Hora op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dit vanwege de goed bewaard gebleven renaissance gebouwen en het sprookjesachtige plein.

Dag 9: Telč – Český Krumlov
Regio: Zuid-Bohemen. Afstand Telč – Český Krumlov: 123 km
Český Krumlov is na Praag de meest bezochte stad. Deze stad in Zuid-Bohemen ligt aan de rivier de Moldau en heeft een prachtig kasteel. Bezoekers kunnen het kasteel en de tuin bezoeken en in het centrum door de schilderachtige straatjes struinen. Andere musea in Český Krumlov zijn het Egon Schiele kunstmuseum, Fotoatelier Seidel en het regionale museum. 

Dag 10: Český Krumlov, Lipno
Regio: Zuid-Bohemen. Afstand Český Krumlov – Lipno nad Vltavou: 33 km
Voor een dagje waterpret is het aan te raden om naar het Lipnomeer te gaan. Rondom dit meer liggen tal van dorpjes waar je kunt overnachten. In Lipno nad Vltavou is een boomkroonpad die je kunt bezoeken en hier worden tevens boten, sups en kano’s verhuurd. Ook is het mogelijk om een fietstocht langs het meer te maken. 

Wil je liever met de trein door Tsjechië reizen? Dat kan ook, lees dan het artikel: Een treinreis door Tsjechië

Related posts

One Thought to “Het westen van Tsjechië in 10 dagen”

Comments are closed.