Birgi, Turkije valt in de prijzen

Met meer dan vijfduizend jaar geschiedenis en zijn klassieke Seltsjoekse en Ottomaanse huizen staat Birgi, Turkije op de lijst van de ‘Beste toeristische dorpen van 2022’. Het is het derde dorp in het land dat de UNWTO, de toerismetak van de Verenigde Naties, op deze lijst heeft geplaatst.

De Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties (UNWTO) heeft de beste toeristische dorpen van 2022 aangekondigd, een compilatie van buitengewone bestemmingen voor plattelandstoerisme over de hele wereld. Op de lijst van 2022 staan 32 bestemmingen in achttien landen wereldwijd. Het gaat om plattelandsbestemmingen die toerisme omarmen als motor van ontwikkeling, terwijl gemeenschapswaarden en producten worden behouden en gepromoot in overeenstemming met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Betoverend Birgi
Birgi ligt in het midden van de meest vruchtbare regio in West-Egeïsch Turkije. Lommerrijke geplaveide straten en traditionele huizen en gebouwen uit de 12e eeuw geven het dorp een betoverende uitstraling. Het pittoreske Birgi heeft een legendarische nederzettingsgeschiedenis die teruggaat tot 3000 voor Christus. Het dorp maakte deel uit van het Pergamon-koninkrijk, het Romeinse en het Byzantijnse rijk. In 1426 kwam Birgi onder Ottomaanse heerschappij en bleef tot de 17e eeuw een cultureel centrum.

Lees ook het artikel: Het westen van Tsjechië in 10 dagen

Een dorp dat lijkt op een openluchtmuseum
Birgi bevat tal van historische bouwwerken, waaronder graven, scholen en moskeeën. Daarvan dateren vele uit de Anatolische vorstendommen en Ottomaanse periodes. Niet voor niets heeft het dorp al sinds 1996 een beschermde status en staat het sinds 2012 op de voorlopige lijst van UNESCO werelderfgoed. Met meer dan 200 geregistreerde werken onderscheidt Birgi zich als een meeslepend openluchtmuseum. Het dorp staat bekend om zijn weelderige natuur, lokale keuken en zijn historische verleden.

De gastronomie van Birgi
De ligging en de omliggende vruchtbare landbouwgronden hebben de lokale gastronomische waarden van Birgi gevormd. Deze voornamelijk Egeïsche keuken is een pionier op het gebied van gezond eten en staat bekend om zijn nadruk op olijfolie, de wijngaarden, kruiden en vis. Specialiteiten zijn  onder meer kestirme-soep, beboterde keşkek (een stoofpot van tarwe/gerst en vlees), çatal (linzen)soep en gevulde courgettebloemen.

Kijk voor meer informatie over Birgi op https://villages.goturkiye.com/birgi 

Related posts

One Thought to “Birgi, Turkije valt in de prijzen”

Comments are closed.