Het beste van Pilsen!

Pilsen – Uiteraard denk je bij het lezen van de naam Pilsen aan bier. Een hele logische gedachtegang aangezien het zeker met elkaar te maken heeft. Maar vandaag hebben we het over een Tsjechische stad, die zijn naam te danken heeft aan de wereldberoemde gouden pils. De stad heeft naast de Pilsner Urquell brouwerij ook vele andere toeristische attracties en bezienswaardigheden te bieden. Reis je met ons mee?

Foto: visitpilsen.eu

St. Bartholomew’s Kathedraal 

Om te beginnen, Pilsen is een bewonderenswaardige stad met prachtige architectuur. Een van de meest interessantste trekpleisters is de in 1295 gebouwde kathedraal van Sint-Bartholomeus. Je kan de kathedraal herkennen aan de gotische kenmerken en de toren, die overigens met 102.3 meter het op twee na hoogste gebouw is van Tsjechië. De kathedraal heeft zijn naam te danken aan de beschermheer van de stad. Het interieur is recentelijk verbouwd. In de kathedraal kun je authentiek glas-in-lood bewonderen, de rijkelijk versierde Sternberg-kapel, maar je kunt ook de sportieve uitdaging aangaan. 

Beklim de bijna 300 trappen om een prachtig uitzicht te krijgen over de hele stad en de omliggende landschappen. Bij mooi weer kan je zelfs de Boheemse bossen en een deel van de Alpen spotten. Eenmaal weer beneden kun je ook binnenstappen in het bovenste hogedeelte om de huidige expositie van de kathedraal te bekijken. 

Foto: visitpilsen.eu

Loos Interieurs

Wie kent hem niet, de wereldberoemde architect Adolf Loos. De in Tsjechië geboren architect is de grondlegger van de moderne architectuur. Loos behoord dan ook tot de kleine groep meest erkende moderne vooroorlogse architecten, zoals Ludwig Mies en Frank Lloyd Wright. In de stad Pilsen heeft Loos een uniek juweeltje achtergelaten, een set van 8 wooninterieurs tegenwoordig te bezoeken en te bewonderen voor iedereen. 

Momenteel zijn er twee tours beschikbaar, die zich bewegen tussen de drie bekendste interieurs. Tijdens een tour door de verschillende woon interieurs leer je ook de persoonlijke verhalen van hun oorspronkelijke eigenaren kennen. Deze verhalen gingen vaak over het tragische persoonlijke lot van de individuen die te maken hadden met de historische gebeurtenissen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Alvast een voorproefje? Zie hier de virtuele tour van één van wooninterieurs.

Foto: visitpilsen.eu

Historische ondergrondse wereld

Last but not least, duik in de ondergrondse wereld van Pilsen. Onder de stad bevindt zich een gigantisch labyrint van bijna 20km aan gangen, kelders en waterputten. Samen vormen ze Pilsen’s Historical Underground. Dit ondergrondse labyrint behoort tot de grootste in Tsjechië. De bouw begon aan het einde van de 13e eeuw en bereikte in sommige gebieden maar liefst drie verdiepingen. Bezoekers van de historische ondergrondse kunnen door een bijna 800 meter lang gedeelte lopen. De ingang bevindt zich in hetzelfde brouwhuis waar het Brouwerij-museum is gevestigd. Hier aan een tour beginnen is altijd een goede keuze, en niet alleen op dagen dat je aan de hitte probeert te ontsnappen.

Related posts