Het merengebied van Fermanagh, Ierland

Misschien vreemd voor een county zonder kust, maar het zit zo: Fermanagh in Ierland heeft een verbazingwekkende variatie aan meren, rivieren, inhammen en waterwegen. Een perfecte toevluchtsoord voor natuurliefhebbers, outdoor enthousiastelingen en mensen die op zoek zijn naar rust en stilte. Hop van eiland naar eiland per kano of kajak, relax op een rondvaartboot, fiets langs de waterkant of maak een wandeltocht door de bergen. Deze regio heeft ook een rijke historie. Denk hierbij aan rotstekeningen die stammen uit 3000 v.Chr., indrukwekkende landgoederen en mysterieuze eilandbeelden.

Hier leven ook scharrelvarkens op hun eigen eiland. Echt! Klinkt allemaal een beetje vreemd, niet waar? De Fermanagh Lakelands zijn altijd al een beetje anders geweest. Misschien dat we het daarom wel zo’n leuke streek vinden…

Een culinair feest 

Fermanagh staat bekend om de heerlijke streekgerechten en dranken, net zoals in de rest van Noord-Ierland. Geniet van een diner met zeevruchten of van een dampende Ulster Fry; je kunt er zeker van zijn dat het plaatselijke scharrelproducten zijn. Neem Pat O’Doherty wiens black-bacon-sandwiches legendarisch zijn. De prachtig gelegen Belle Isle biedt een keuken op topniveau, maar ook cursussen tuinieren en foerageren. Dat betekent dat u niet alleen kunt genieten van een gastronomisch hoogstandje, u weet ook dat het zo vers en lokaal is als maar zijn kan. Plaatselijke specialiteiten zoals champ (aardappelpuree met melk, boter en lente-ui) en boxty (aardappelpannenkoek) zijn smaken die je móet proberen.

Lees ook het artikel: NS neemt afscheid van coronamaatregelen

Verken de eilanden van Fermanagh en daarbuiten

Fermanagh’s Lough Erne bestaat uit veel pittoreske kleine eilandjes. Verken White Island, dat beroemd is vanwege de vreemde 2.000 jaar oude stenen beelden die er te vinden zijn. Deze zes vreemde figuren zijn te zien in de restanten van een 12e-eeuwse kerk. Waarschijnlijk stellen deze beelden pilgrims voor. Net zo spookachtig is het Janusbeeld op Boa Island (400-800AD). Dit mysterieuze beeld is gemaakt door de Kelten en zal de haren in uw nek overeind laten staan. Als u goed kijkt, ziet u dat het beeld twee gezichten heeft, een mannelijk en een vrouwelijk gezicht.
 

Reis naar het midden der Aarde

Maar Fermanagh heeft nog meer te bieden dan de eilanden. In het Marble Arch Caves Global Geopark vindt u een van de mooiste grotten van Europa. Waarom? Deze onderaardse wereld ligt aan de voet van de Cuilcagh Mountain en barst van de rivieren, watervallen, kronkelende doorgangen en hoge kamers. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Cavan Burren. Dit bijzondere kalkstenen plateau dateert uit de prehistorie en maakt deel uit van het eeuwenoude oosten van Ierland.Als je op zoek bent naar een bovengronds avontuur, dan raden wij het Lusty Beg Island aan waar rijden buiten de gebaande paden, boogschieten en kanovaren op het menu staan!

Related posts

One Thought to “Het merengebied van Fermanagh, Ierland”

Comments are closed.