Skipasprijzen: stijging & meer dynamische prijzen

De winter komt steeds dichterbij en de meeste skipasprijzen voor skiseizoen 2021/2022 zijn bekendgemaakt. Uit het jaarlijks terugkerend onderzoek van de wintersportwebsite Snowplaza blijkt dat veel skipassen deze winter wederom duurder zijn geworden, maar vooral opvallend is de opkomst van dynamische skipasprijzen. Steeds meer skigebieden werken met een dynamisch prijssysteem, waarbij meerdere factoren bepalend zijn voor de prijs van de skipas. 

Veel skipassen duurder geworden
Volwassenen betalen tijdens skiseizoen 2021/2022 gemiddeld € 292,96 voor een 6-daagse skipas in het hoogseizoen. Net zoals tijdens skiseizoen 2020/2021 zijn veel skipassen duurder geworden. Gemiddeld is de prijs met 3,42% gestegen. Overigens is de stijging niet in alle landen gelijk. In drie van de vergeleken Zwitserse skigebieden is de prijs gelijk gebleven met het vorige seizoen. De gemiddelde prijsstijging ligt hier met 0,89% een stuk lager dan in bijvoorbeeld Italië (5,11%) en Duitsland (5,90%). Daarbij moet gezegd worden dat een groot deel van de Zwitserse skigebieden overgestapt is naar dynamische prijzen en daardoor het vergelijken lastig is geworden. In Oostenrijk is de prijs van een 6-daagse skipas gemiddeld met 3,26% gestegen. Forse prijsstijgingen zien we in het Duitse Sauerland, waar de prijs van de Wintersport-Arena CARD (die toegang geeft tot onder andere het skigebied van Winterberg) gestegen is van € 145,- naar € 162,- (11,72%) en bij de Skirama Dolomiti skipas waarvan de prijs gestegen is van € 312,- naar € 340,- (8,97%). 

Lees ook het artikel: Het merengebied van Fermanagh, Ierland

Dynamische skipasprijzen
Uit onderzoek blijkt dat vooral dynamische skipasprijzen in opkomst zijn. Zwitserland introduceerde dit fenomeen al een aantal jaar geleden, maar nu is dit ook in andere Alpenlanden terug te zien. Een aantal Zwitserse skigebieden, zoals Aletsch Arena, heeft zelfs helemaal geen vaste prijzen meer. Het systeem is vergelijkbaar met het prijssysteem waarmee de prijzen van onder andere trein- en vliegtickets worden bepaald. Afhankelijk van de tijd en de periode waarin wordt geboekt, is de prijs hoger of lager. Bij skipasprijzen spelen bovendien de drukte op dat moment, maar ook de weersomstandigheden een rol. Boeken wintersporters vooraf of juist last minute hun skipas, dan kan er geprofiteerd worden van lagere prijzen dan wanneer men de skipas ter plaatse aan de kassa koopt.

Geld besparen door skipas online te boeken
In een aantal skigebieden blijkt het voordeliger om de skipas online aan te schaffen. Bijvoorbeeld in het Zwitserse Arosa Lenzerheide, waar wintersporters online altijd 6% korting op hun skipas krijgen. Op dit moment biedt het skigebied online 6-daagse skipassen aan vanaf CHF 113,- met tot wel 63% korting. In het Oostenrijkse Sölden kan de korting op een skipas online oplopen tot wel 20% en in het Zwitserse Gstaad bedraagt de maximale korting op het online kopen van een skipas nu 25%. Wil men een skipas kopen voor Les Portes du Soleil, dan kost de skipas bij de kassa’s € 295,- en online € 278,-. Het online boeken van de skipas wordt steeds meer gestimuleerd. Het moet naast besparingen vooral een verkorting van wachtrijen en minder contactmomenten opleveren.

Bekijk de details en het overzicht van de skipasprijzen voor wintersportseizoen 2021/2022 >

Related posts

One Thought to “Skipasprijzen: stijging & meer dynamische prijzen”

Comments are closed.