De leukste activiteiten in de Yorkshire Dales

De Yorkshire Dales. Het gebied in het noorden van Engeland waar valleien (dales) in alle tinten groen te bewonderen zijn. Het landschap oogt als een lappendeken die hier en daar wordt versierd met slingerende stenen muurtjes. Hier kun je naar hartenlust genieten van rust en ruimte in de buitenlucht. Te voet of op de rug van een paard en zelfs ondergronds kijk je hier je ogen uit.

Bezoek Malham Cove

Wandelaars op Malham Cove, Yorkshire

Voor het meest mooie uitzicht over de Yorkshire Dales moet je een bezoek brengen aan Malham Cove. Dit is een 80 meter hoge, gebogen rotswand, gevormd door het smeltwater aan het eind van de laatste ijstijd. Er bovenop vind je een leistenen plateau van waaraf je adembenemend uitzicht hebt.

Malham Cove is bovendien een prachtige plek om te wandelen. Hou je van het spotten van vogels? Neem een verrekijker mee, want Malham Cove staat bekend als een plek waar grote vogels als slechtvalken en bosuilen leven. Hoofd in je nek en spotten maar!

Ga sterren kijken

Ook in het donker kun je van de pracht van de Yorkshire Dales genieten. Sinds kort is de Yorkshire Dales officieel benoemd tot International Dark Sky Reserve. Niet zo gek, want in de Yorkshire Dales is geen lucht- en lichtvervuiling. Hierdoor heb je waanzinnig uitzicht op de sterren, de Melkweg en meteoren. Als je écht geluk hebt kun je hier zelfs het Noorderlicht zien! Absoluut de moeite waard om voor het slapen gaan even naar buiten te gaan om van dit schouwspel boven je te genieten.

Bewonder Crackpot Hall

Een ruïne van een boerderij, op een locatie waar je U tegen zegt en met de opvallende naam Crackpot Hall. Ook deze outdoor plek in de Yorkshire Dales wil je gezien hebben. Absoluut uniek.

Crackpot Hall is een boerderij, gebouwd in de 18e-eeuw, en is te vinden in de omgeving van het dorpje Keld in Swaledale. Men denkt dat de naam Crackpot Hall afstamt van het woord pot waar de Vikingen diep gat mee bedoelden en het oud-Engelse woord voor crow (kraai). Ook is er in de buurt een grot te vinden met die naam.  

De boerderij ligt er sinds 1953 verlaten bij. Het is een prachtige ruïne om te zien, met afbrokkelende stenen en er staat zelfs nog een badkuip in. Maar het is vooral de plek die het plaatje compleet maakt. Het staat op de rand van een afgelegen stukje van de Yorkshire Dales. Het uitzicht over de vallei eronder is simpelweg prachtig en de wandeling ernaartoe is ook oogstrelend. 

Lees ook het artikel: Vakantiebeurs in jan 2022 rekent op veel interactie

Verken Bolton Abbey Estate

Bolton Abbey, Yorkshire Dales

Zin in eeuwenoude cultuur in de buitenlucht? Sla een bezoek aan het Bolton Abbey Estate niet over. Genesteld in het hart van de Yorkshire Dales aan de River Wharfe. Het landgoed is maar liefst 30.000 hectare groot en beschikt over 128 kilometer aan wandelpaden!

Verken de restanten van de priory, wandel langs de rivier, verken het bos en trakteer jezelf op iets lekkers in één van de restaurants, tea rooms of cafés. Ook een aanrader: neem op een mooie dag je eigen picknickmand mee.

Ontdek de grotten

Op zoek naar een bijzonder avontuur? Ga “caving” onder de grond van de Yorkshire Dales. Caving is het verkennen van grotten. Dit doe je lopend met een gids. Het landschap van kalksteen in de Yorkshire Dales staat ook bekend als karst en hier vind je het meest indrukwekkende karst van Groot-Brittannië. Er zijn ruim 2500 ontdekte grotten in de Yorkshire Dales en de langste in heel Groot-Brittannië is daar één van. Deze heet The Three Counties cave system.

Men denkt dat deze grot wel 89 kilometer lang is en 40 verschillende ingangen heeft. Stuk voor stuk met legendarische namen als de Wretched Rabbit passage en de Bull Pot of the Witches. De hoofdingang, Ease Gill, wordt gezien als één van de mooiste plekken van Groot-Brittannië om aan caving te doen.

Ga paardrijden

Wandelen en fietsen door de Yorkshire Dales is een feestje, maar je kunt dit prachtige gebied ook heel goed verkennen op een paard. Er is ruim 900 kilometer aan ruiterpaden te vinden. Veel van deze paden bieden je een combinatie van oude Romeinse wegen, mijnsporen en weggetjes waar vee wordt gedreven. Je kunt zo kort of lang als je wilt een tocht maken.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Pennine Bridleway. Deze loopt van Long Preston naar de omgeving van Kirkby Stephen en is onderdeel van de eerste National Trail, speciaal gemaakt voor wandelaars, fietsers en ruiters. De Settle Loop loopt in een cirkel en biedt ruiterpaden en open velden waar je overheen kunt draven of galopperen.

Bewandel The Three Peaks

De allermooiste wandeling die je kunt maken in de Yorkshire Dales is volgens velen The Three Peaks. Deze bestaat uit drie heuvels: de Pen-y-ghent, de Ingleborough en de Whernside. Die wil je te voet verkennen.

Je kunt kiezen uit verschillende wandelroutes. Als je alle drie de heuvels wilt beklimmen dan kies je voor The Classic Walk. Deze is ruim 38 kilometer lang en je doet er ongeveer 12 uur over. Heb je niet veel tijd of vind je het prettiger om een kortere wandeling te maken? Dan is de Pen-y-ghent walk een aanrader. Je start in Horton-in-Ribblesdale en loopt over goed aangelegde wegen terwijl je wordt getrakteerd op prachtig uitzicht op de omgeving. Deze route is 10 kilometer lang.

Related posts

One Thought to “De leukste activiteiten in de Yorkshire Dales”

  1. […] De leukste activiteiten in de Yorkshire Dales […]

Comments are closed.