Beleef de Shakespeare Tour in Engeland

Shakespeare Engeland

Terug naar de tijd van de Tudors. Bekijk met eigen ogen de sporen die zijn achtergelaten in de tijd van de eerste koningin Elizabeth (de “Elizabethan Era”) en de grootste toneelschrijver ooit: William Shakespeare. Ga mee naar historische architectuur, oude theaters, opvallende kunstcollecties en piekfijne Engelse tuinen.

Stop 1 | Shakespeare’s Globe

Theater zoals het was in de tijd van Shakespeare. Shakespeare’s Globe is een gereconstrueerd openluchttheater op de South Bank van Londen, gebaseerd op het oorspronkelijke 16e-eeuwse toneelhuis van Shakespeare. Je beleeft er de stukken van The Bard zoals het publiek in zijn tijd dat deed: staand, alsof het rockshow is.

Na het bekijken van een voorstelling (of een rondleiding door het indrukwekkende gebouw) heb je misschien wel zin een verfrissend drankje. Mogen we de nabijgelegen George Inn aanbevelen? Dit bijzondere historische gebouw -voor het eerst in de boeken vermeld in 1543- zou een favoriete kroeg van Shakespeare zelf geweest zijn. Het café bleef deels overeind tijdens de grote brand van Londen in 1666 en is daarmee de laatst overgebleven “galley pub” van de stad. Tegenwoordig wordt de pub beheerd door erfgoedstichting National Trust.

Meer sporen van Shakespeare in Londen ontdek je met Shakespeare’s London Tour, een gratis wandeling langs bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Southwark, de plaats waar het Rose Theatre stond en de kerk van St Helen in Bishopsgate, om de hoek van de Londense residentie van de schrijver.

Stop 2 | Elizabethaanse grandeur

Duik in de geschiedenis in Hatfield House Old Palace en Hatfield House, 34 km ten noorden van Londen. Het oude paleis was niet alleen het geliefde ouderlijk huis van koningin Elizabeth I, het was ook de plaats waar ze te horen kreeg dat ze de troon mocht bestijgen. Het werd rond 1485 gebouwd en er is veel fraais uit die tijd bewaard gebleven zoals de grootse banketzaal met vakwerkdak en de romantische formele tuinen.

Het nieuwere Hatfield House werd in 1611 voltooid en is nog zo’n historisch juweeltje van Engeland. Hoogtepunten zijn de Long Gallery, waar nu de kousen, hoed en handschoenen van koningin Elizabeth I te zien zijn en het Rainbow Portrait, een van de kleurrijkste Tudor-schilderijen van Groot-Brittannië.

Stop 3 | Verken het huis van Anne Boleyn

Liefhebbers van Engelse tuinen en de Britse geschiedenis  plannen een bezoek Hever Castle and Gardens, het ouderlijk huis van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elizabeth.  in. Dit dubbel ommuurde kasteel uit 1270 ligt op 50 km ten zuidoosten van Londen in het graafschap Kent. Je gaat er op in het verleden in kamers vol Tudor-portretten en wandtapijten (hoogtepunt: de slaapkamers van Anne Boleyn en koning Henry VIII).

Even indrukwekkend is de 125 hectare grote tuin, met onder andere een vormsnoeituin, met een reusachtige schaakspel uit planten gesneden. Verder een 38 hectare groot meer, een waterdoolhof en een uitgestrekte Engelse rozentuin met meer dan 4.000 rozenstruiken.

Stop 4 | Bewonder een 16e eeuw landhuis

Onze insidertip is Loseley Park, een landhuis uit het midden van de 16de eeuw.  Het is ontworpen door Sir William More op bevel van koningin Elizabeth I. Bij dit spectaculaire landhuis ten zuidwesten van Londen heeft de tijd stil gestaan. Het is als een tijdcapsule van de Britse geschiedenis, met weelderige kamers vol bijzondere voorwerpen zoals de kroningsstoel van George IV en kussens die naar verluidt door koningin Elizabeth I zelf geborduurd zijn.

Het zit boordevol antiek meubilair en familieportretten, maar het is ook nog altijd een bewoond huis (waar je een rondleiding kunt krijgen). Het vorstelijke gevoel van het huis wordt voortgezet in de botanische tuinen, met als hoogtepunten de witte tuin, een biologische groentetuin en een moerbeiboom die door koningin Elizabeth I geplant zou zijn. Als je een fan bent van de Netflix serie The Crown, herken je Loseley misschien ook als de opnamelocatie van het huis van Lord Mountbatten.

Stop 5 | Geniet van een glimp van het 16e eeuwse leven

We reizen door in Zuidwest-Engeland naar Longleat House voor een andere blik op het overdadige Elizabethaanse leven. Dit grootse landhuis was ooit eigendom van Sir Thomas Thynne, de man die in het geheim trouwde met Maria Touchet, lid van een rivaliserende familie. Dit vormde, volgens de overlevering, de inspiratiebron voor William Shakespeare’s Romeo en Julia.

In de 15 majestueuze kamers van Longleat zie je eeuwenoude kunst en wandtapijten. Buiten heb je de kans om je eigen historische voetstappen te zetten in formele en sierlijke tuinen, die omlijst worden door landschaptuinen ontworpen werden door Lancelot ‘Capability’ Brown.

Naast het oude huis ligt het hedendaagse Longleat, een van de beste safariparken van Groot-Brittannië, waar je zelf doorheen kunt rijden of de dieren bekijkt vanuit een bus. Je ziet er apen, wolven, tijgers en een geredde olifant – naast vele andere diersoorten – die over het indrukwekkende terrein zwerven.

Stop 6 | wandel door een traditioneel marktstadje

Naast alle landhuizen raden we je ook aan een stop in te plannen in Devizes, gelegen in de buurt Longleat, in Wiltshire. In dit historische stadje staan meer dan 500 gebouwen op de monumentenlijst, o.a. langs St John’s Alley, een geplaveide straat met vakwerkhuizen en winkeltjes die naar een Normandische kerk leidt.

Traditie leeft ook voort in de Wadworth Brouwerij, die nog steeds elke week zijn bier per paardenkar door de stad vervoert. Als je van winkelen houdt, kun je je verheugen op een stap terug in de tijd op de openluchtmarkt van de stad, die al sinds de 12de eeuw bestaat. Behalve de belangrijkste markt op donderdag worden er gedurende de week elke dag andere markten gehouden, waaronder een boerenmarkt, antiekmarkt en ambachtsmarkten.

Stop 7 | Treed in de voetsporen van Shakespeare zelf

Een Shakespeare-route is niet compleet zonder een bezoek aan de West Midlands en de plek waar Shakespeare leefde Stratford-upon-Avon. De belangrijkste plekken uit zijn leven liggen hier. Verken het geboorthuis van de legendarische schrijver waar het ‘eerste folio’ te zien is dat in 1623 werd gepubliceerd. Bezoek ook Shakespeare’s New Place, een herdenkingstuin vol met kunst, gebouwd op  de fundamenten van zijn laatste familiehuis, waar hij ook veel van zijn toneelstukken schreef.

Een andere must visit in Stratford-upon-Avon is Anne Hathaway’s cottage, waar Shakespeare zijn aanstaande bruid het hof zou hebben gemaakt. Hall’s Croft, het huis van zijn dochter Susanna, is een ander goed voorbeeld van imposante architectuur compleet met rieten dak en traditioneel vakwerk. Theaterliefhebber? Bezoek zeker het nabijgelegen Royal Shakespeare Theatre, waar de Royal Shakespeare Company een rijk programma van moderne en klassieke toneelstukken opvoert.

Onze top-tip: Wil je meerdere Shakespeare locaties bezoeken? Dan doe je er goed aan om de Shakespeare’s Explorer Pass voor vertrek te bestellen. Hiermee bespaar je een hoop geld en hoef je ter plaatse geen kaartjes meer te kopen.

Stop 8 | Zwerven door de sierlijke ruïnes

Maak een uitstapje naar Kenilworth Castle, een middeleeuws fort dat op slechts twintig minuten rijden van Shakespeare’s huis ligt. Ooit was het kasteel een centrum van Elizabethaanse grandeur, eigendom van de vrijer van de koningin, Robert Dudley, de Eerste Graaf van Leicester, die fortuinen uitgaf aan nieuwe gebouwen om indruk te maken op de vorstin. Die overdadigheid is vandaag nog te zien, zowel in de sierlijke ruïnes als in de weelde van de majestueuze tuin in Elizabethaanse stijl.

Bespaar tip: Houd je van geschiedenis, cultuur en geschiedenis? Dan raden we je aan om voor vertrek de English Heritage Overseas Visitor Pass te bestellen. Met deze pass krijg je toegang tot maar liefst meer dan 100 belangrijke plaatsen uit de Engelse geschiedenis.

Lees ook het artikel: Leuke weetjes over de zeven mooiste wandelroutes in Engeland

Related posts