De letterlijke hoogtepunten van Midden-Amerika

Vulkanen zoals de Tajumulco in Guatemala of de Barú in Panama, bergtoppen zoals Chirripó in Costa Rica of de Duarte in de Dominicaanse Republiek zijn enkele van de letterlijke hoogste toppen in deze regio die je bij beklimming een absoluut on top of the world gevoel geven. Zijn de paradijselijke stranden in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek bij veel toeristen bekend, minder weten dat de regio grossiert in hoge pieken, letterlijke hoogtepunten. Zo is de uitgestorven Tajumulco vulkaan in Guatemala, gelegen op 4.222 meter boven de zeespiegel, de hoogste in de hele regio. Maar ook Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Panama hebben toppen met magistrale uitzichten die je niet voor niets krijgt: in een enkele geval kan men -deels- met een Jeep omhoog maar veelal vereist het een stevige klim.

Guatemala: Tajumulco Vulkaan

Tajumulco ligt op 4.222m boven de zeespiegel en is niet alleen de hoogste vulkaan van Guatemala, maar van heel Midden-Amerika. Uitgeroepen tot beschermd gebied in 1956 beslaat het een gebied van 4.472 hectare in het departement San Marcos, in het westen van het land. Er waren kleine uitbarstingen in 1821 en 1863 maar sindsdien slaapt hij. Deze vulkaan wordt beschouwd als een van de beste plaatsen om te klimmen en te kamperen. Tajumulco heeft twee toppen, de grootste bevindt zich aan de oostkant en heeft een kleine krater met een diameter van ongeveer 50-70 meter. De kleinere staat bekend als Cerro Concepción en heeft een hoogte van 4.100 meter.

Op de hellingen worden aardappelen, groenten en andere eetbare producten geteeld en zijn er ook veel wolschapen te zien. Ter hoogte van het midden van de berg bestaat de vegeatie voornamelijk uit eikenbos, oyamelspar, jeneverbes en coniferen, die de beklimming uitzonderlijk mooi maken. Vanaf een hoogte van 4.000 meter boven de zeespiegel is het ecosysteem primair alpine toendra, waar alpenweiden (zacatonales) en mossen de belangrijkste planten zijn, op deze hoogte is er nooit boomgroei.

Lees ook het artikel: Beleef het najaar in Slovenië!

Costa Rica: Cerro Chirripó

In het Chirripó National Park, opgericht in 1975, ligt de Cerro Chirripó, met 3.820 meter boven de zeespiegel een van de hoogste bergen van Midden-Amerika. Het park, met een oppervlakte van 50.920 hectare, ligt in de Cordillera de Talamanca bergketen, die met zijn 320 kilometer lengte de grootste van Costa Rica is.

Om bij het park te komen, moet je naar het dorp San Gerardo de Rivas reizen en vanaf daar begint de wandeling door dit wilde gebied. Vanaf de top van de Cerro Chirripó heb je op heldere dagen mooi uitzicht op de Caribische en Pacifische kusten. Het park is het leefgebied van een groot aantal wilde dieren zoals tapirus, jaguar, quetzal vogel en putter (distelvink). Vogels observeren is mogelijk op verschillende hoogtes van het park. Er is een comfortabel hostel (Mariposa Hostel) voor toeristen, gelegen in de Valle de los Crestones op 3.400 meter boven de zeespiegel.

Foto: My Costa Rica

Lees morgen deel 2 van De letterlijke hoogtepunten van Midden-Amerika met de landen Dominicaanse Republiek en Panama!

Related posts

One Thought to “De letterlijke hoogtepunten van Midden-Amerika”

  1. […] Lees ook het artikel: De letterlijke hoogtepunten van Midden-Amerika […]

Comments are closed.