14x unieke plekken in de natuur van Zweden

Zweden heeft ruimte. Ruimte om de unieke natuur in Zweden te beleven, ruimte om met elkaar te zijn, ruimte om voldoende afstand te houden. Waar kun je verblijven? We zetten de 14 mooiste hotspots op een rij waar je kunt genieten van de natuur in Zweden.

1 | Sápmi Nature Camp, Swedish Lapland

Het bekroonde Sápmi Nature Camp, eigendom van en beheerd door een lokale Sámi-familie, moedigt je aan om het arctische inheemse leven in het werelderfgoedgebied Laponia te ervaren. Het kamp bestaat uit tweepersoonskamers in de vorm van Lavvu-tenten, ingericht met comfortabele tweepersoonsbedden en efficiënte kachels die je warm houden, ongeacht de buitentemperaturen. In zowel de herfst als de winter maak je kennis met de ongerept arctische natuur in Zweden waar Sámi-mensen al duizenden jaren leven.

Foto: Lennart Pittja/Sápmi Nature/Visit Sweden

2 | Arctic Bath, Swedish Lapland

Kom tot rust met in de warme en koude baden van deze futuristische arctische spa, gelegen in Swedish Lapland. Arctic Bath is door National Geographic genoemd als een van ’s werelds beste nieuwe hotels vanwege zijn “adembenemende en briljante” architectuur. Architecten Bertil Harström (tevens verantwoordelijk voor het beroemde en nabijgelegen Treehotel) en Johan Kauppi hebben de spa ontworpen. Deze is geïnspireerd op het transport met houtblokken dat hier vroeger plaatsvond. Arctic Bath biedt hutten op het land en op het water, gebouwd naar Zweeds design met natuurlijke en duurzame materialen.

Foto: Anders Blomqvist/Visit Sweden

3 | Treehotel, Swedish Lapland

In het noordelijk deel van Zweden, midden in een dennenbos, ligt dit architectonische hoogtepunt. Hier overnacht je in boomhutten die 4 tot 10 meter boven de grond hangen. Kies uit verschillende ontwerpen, zoals de Mirrorcube, een kubusvormige boomhut van 4x4x4 meter bedekt met reflecterend glas. Of ga voor het Bird’s Nest, ontworpen als een gigantisch vogelnest. Het Treehotel is de ultieme plek om de bossen op een unieke wijze te ervaren: hoog in de boom.

Foto: Swedish Lapland

4 | Granö Beckasin, Västerbotten

Granö Beckasin ligt in het noorden van Zweden, tussen pijnbomen met uitzicht op de Umeriver. Hier kun je verblijven in een van de kamers van het ecohotel of in een van de vogelnesten – een boomhut met een hotel-standaard kamer gebouwd tussen de boomtoppen in het omliggende bos. Waar je ook verblijft, de natuur in Zweden is altijd dichtbij. Stap naar buiten en je bevindt je midden in de natuur, waar je kunt genieten van de stilte, de sterrennacht in de winter, het noorderlicht, yoga, raften op houtvlotten en nog veel meer. Als je hier tijdens de zomermaanden bent, peddel dan rustig de rivier af onder de middernachtzon.

Foto: Bea Holmberg/Visit Sweden

5 | ArkNat, Höga Küsten

ArkNat combineert natuur en architectuur. Het is een concept dat bestaat uit negen verschillende schuilplaatsen die stuk voor stuk ontworpen door getalenteerde Scandinavische architectuurtstudenten. Een van de schuilplaatsen, bekend als ‘He’, is een alternatieve windschuilplaats voor wandelaars en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Dankzij z’n dubbele functie kun je als wandelaar de ervaring constant veranderen door ofwel het hoofdgedeelte naar binnen te kantelen om bescherming te zoeken, of deze naar buiten te openen voor een prachtig omlijst uitzicht op de noordelijke baai. ArkNat creeërt prachtige ruimtes waar bezoekers verbinding kunnen maken met zichzelf en de omringende natuur in Zweden.

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

6 | Bergaliv, Hälsingland

Bergaliv is een plek om echt tot rust te komen en je los te maken van de buitenwereld. Hier kun je genieten van de panoramische uitzichten over de rivier Ljusnan, over de aangrenzende weilanden tot aan de dichte bossen daarachter. Je slaapt in een minimalistische houten hut, ontworpen door de Zweedse architect Hanna Michelson. De hut heeft twee verdiepingen en wordt gekenmerkt door een ruig interieur van licht essen- en berkenhout. Op de eerste verdieping vind je een bed, terwijl de bovenverdieping een open terras is met een prachtig vrij uitzicht – de perfecte plek om te mediteren.

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

7Vallen Remote, Hälsingland

Het zit al in de naam: in Vallen Remote, een voormalige boerenhut, ben je alleen. Er is geen stromend water, geen elektriciteit, maar dat heb je niet nodig tijdens deze unieke back-to-basic luxe ervaring. Je overnacht in een 19e-eeuwse ’fäbod’, een hut die gebruikt werd door de boeren. Midden in de sprookjesbossen van Hälsingland verblijf je hier in een inspirerende mix van klassiek en hedendaags Zweeds design. De natuur van Zweden ligt hier letterlijk voor de deur. Dwaal door de hoge sparrenbossen of maak een idyllische fietstocht naar een nabijgelegen meer voor een verfrissende duik.

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

Lees ook het artikel: De landen buiten de EU met een positief reisadvies

8 | Naturbyn, Värmland

‘Naturbyn’ betekent letterlijk natuurdorp in het Zweeds. Deze plek biedt een back-to-basic ervaring waarbij je leeft en ademt met de omringende natuur. Met hutten op het land, drijvend in het water en zelfs in de bomen, is dit geen doorsnee camping. Deze verborgen schat vind je midden in de Zweedse bossen waar je de tijd kunt nemen om tot rust te komen. Daarnaast is er ook veel te ondernemen: Naturbyn biedt ook leuke activiteiten, zoals kanoën, zwemmen, wandelen en een eigen sauna.

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

9 | Nolla Cabin, Roslagen

Duurzaam overnachten kun je in de Zweedse archipel, net ten noorden van Stockholm op het kleine eiland Lidö. Nolla Cabin maakte deel uit van het Zero Island-project dat tot doel had het eiland Lidö klimaatneutraal te maken door te werken aan elk aspect van duurzaamheid op het gebied van voedsel, energie, accommodatie, afval en transport. De hut heeft een glazen pui waardoor gasten direct zicht hebben op de omgeving. Hier overnacht je in een uniek en volledig CO2-neutraal huisje van 9m2 met de zee als buurman.

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

10 | 72h Cabin, West-Zweden

Een uur rijden ten noorden van Göteborg vind je de regio Dalsland, de thuisbasis van deze glazen hutten. De hutten zijn ontworpen door architect Jeanna Berger en bieden een perfecte plek om het kalmerende effect van de Zweedse natuur te ervaren. Kies ervoor om in een hut te verblijven op een privé-eiland met uitzicht op het Ånimmen-meer, of in een hut diep in de dennenbossen. De 72h Cabin is vernoemd naar het experiment, waarbij zorgvuldig uitgekozen deelnemers 72 uur in een van de cabines doorbrachten om de positieve effecten van de natuur op stressniveau en welzijn te ontdekken. Behalve genieten van het spectaculaire uitzicht en de rust en kalmte van de natuur, kun je ook een breed scala aan activiteiten ondernemen om de Zweedse natuur verder te verkennen.

Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

11 | Pater Noster, Göteborg

Aan het einde van de archipel aan de westkust ligt het kale eiland Pater Noster. Honderd jaar lang leidde de vuurtoren op Hamneskär schepen door deze beruchte en gevreesde wateren. Dankzij een aantal enthousiastelingen zijn de paar overgebleven huizen gerestaureerd. Daarmee is het voorheen ontoegankelijke eiland weer geopend voor publiek dat de dramatische aard en de fascinerende geschiedenis van de vuurtoren kan ervaren.

Foto: Erik Nissen Johansen/Visit Sweden

12 | Stedsans in the Woods, Halland

Midden in de bossen en vlakbij het meer ligt dit unieke restaurant waar de voormalige sterrenchefs uit Kopenhagen, Mette Helbæk en Flemming Hansen, leven en werken in nauwe relatie met de natuur. Stedsans in the Woods wordt internationaal aangeschreven en nadert de 100% zelfvoorziening dankzij het bos en de omliggende tuinen. Alle vlees- en zuivelproducten komen uit directe omgeving. In het off-the-grid restaurant waar alles wordt gekookt met behulp van open vuur, kun je genieten van een bijzonder menu. Als je wilt overnachten, heeft Stedsans hutten en een ontspannende spa aan het meer.

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

13 | Fabriken Furillen, Gotland

In de noordoostelijke hoek van het eiland Gotland – op minder dan een uur vliegen van Stockholm – vind je het afgelegen schiereiland Furillen. In het ruige landschap rond Furillen biedt de Hermit Cabin een echte off-the-grid vakantie. Elimineer even alles wat we als vanzelfsprekend beschouwen, zoals wifi, stromend water of elektriciteit, en creëer je eigen perfecte alternatieve ervaring. De gezellige Hermit Cabin van 10 m2 is ontworpen door Mats Theselius en is door Condé Nast benoemd als een van de beste digitale detoxvakanties ter wereld.

Foto: Johan Hellström/Visit Sweden

14 | Falknästet, Skåne

Aan het uiteinde van het schiereiland Kulla, naast de hoogst gelegen vuurtoren van Zweden, ligt het adembenemende hotel Falknästet dat uit slechts één kamer bestaat. Het hotel is een voormalige observatiebunker uit de koude oorlog die is herbouwd en hergebruikt. De ramen kijken uit op zee, waar je zon kunt zien ondergaan.

Foto: Mickael Tannus/Visit Sweden

Related posts

One Thought to “14x unieke plekken in de natuur van Zweden”

Comments are closed.