10x proeven van de Goudse stadsgeschiedenis

Gouda is één brok historie. Geschiedenis waarvan je ook nu nog geniet. Zeker in 2022 wanneer Gouda 750 jaar stadsrechten viert met een zes maanden durende citytrip van 12 april tot en met 17 september. 10 tips om je nu al onder te dompelen in de dynamische Goudse geschiedenis en je te verheugen op een eeuwfeest van formaat.

1. Beleef het Wonder van Gouda
Beleef de 16e eeuw als nooit tevoren en laat je meevoeren in een waargebeurd verhaal in de Sint-Janskerk en Museum Gouda. Kom oog in oog te staan met kunstschatten, de pracht & praal van de kerk en de bewoners van toen. Voor deze augmented reality ervaring heb je al je zintuigen nodig!

Het wonder van Gouda

2. Ontmoet de Goudse Giganten
In het speciaal voor Gouda750 geopende Giganten Atelier komen negen historische Goudse figuren tot leven  in de vorm van reuzenpoppen gemaakt door de Goudse poppenmaker Evert Josemanders. De eerste gigant Erasmus, die in Gouda opgroeide, is al klaar. 

3. Bewonder het stadhuis vanaf het dak van de Sint-Janskerk
Het stadhuis van Gouda op de Markt (1459) en de Sint-Janskerk (1278, maar meerdere malen herbouwd) zijn de twee meest gefotografeerde highlights van de stad. Speciaal voor Gouda750 kun je straks het dak op van de langste kerk van Nederland met  Beleef Gouda op Grote Hoogte!

SintJan dak

4. Ga op zoek naar de zusjes van de kaasboerin
Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk krijgt vijftig kunstzinnige, betonnen zusjes. Deze Dutch Icons worden bewerkt en beschilderd door Goudse kunstenaars en inwoners met diverse achtergronden. Elk beeld weegt 750 kilo en is straks onderdeel van een wandel/fietsroute (van april t/m september). 

Kaasmeisjes

5. Doe je tegoed aan 750 dagen gerijpte kaas
In de kaasstad vind je dit jaar de Gouda750 kaasjes van het Gouds Kaashuis en de Gouda750 kaas van Vergeer. De laatste is 750 dagen gerijpt en te koop bij de Gouda Cheese Experience, de attractie waar je een reis door de wereld van kaas maakt.

6. Drink feestelijk bier
In de Middeleeuwen was Gouda de grootste bierstad van Europa. De bierhistorie proef je in het Gouda750 bier dat Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw mag gaan brouwen. Maar, ook Gouds Kuitbier en Nieuw Blond bier, van Gouda’s jongste brouwerij de Nieuwe Brouwerij, smaken historisch lekker. Onder meer te koop bij speciaalbiercafé de Goudse Eend.

Lees ook het artikel: Condor breidt uit in de Verenigde Staten

7. Struin door steegjes
Neem de 25 Steegjeswandeling stadsgids van Gouwenaar Hans van de Water mee en dwaal op eigen houtje door een netwerk van Goudse steegjes. Deze linken beroepen van toen zoals messenmakers (Messenmakersteeg), leerlooiers (Leerlooierspoort) en viswijven (Vissteeg). De gids is te koop bij VVV Gouda en op diverse andere plekken in de stad.

8. Laat je door de geschiedenis gidsen
Het Goudse Gidsen Gilde organiseert het hele jaar door instapwandelingen. Op zaterdag 12 maart over Coornhert, de Goudse voorvechter van de godsdienstvrijheid. En, speciaal voor dit jaar is er de Gouda 750 jaar wandeling (van juni t/m september).

9. Bekijk ambachten van toen
Gouda wordt in een adem genoemd met vele ambachten waaronder Gouds plateel. Museum Gouda heeft een uitgebreide plateelcollectie en je kunt overnachten in de fabriekswatertoren van de toenmalige Plateelbakkerij Zuid-Holland. Ook het interieur van boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda is geïnspireerd op deze kleurrijke keramieksoort. Voor plateel anno nu is er het atelier van Trudy Otterspeer.

10. Stap op een E-Chopper en leer de omgeving kennen
Ontdek de landerijen, kaasboerderijen en molens rondom Gouda op een E-Chopper of Fatbike van E-Chopper Adventures. Een slow, duurzaam en leerrijk avontuur inclusief picknick in de polder als je dat wenst.

Meer informatie op www.welkomingouda.nl en www.gouda750.nl 

Related posts

One Thought to “10x proeven van de Goudse stadsgeschiedenis”

Comments are closed.