Ontdek de wonderen van de Ommuurde Stad

Als enige overgebleven volledig ommuurde stad op de Britse eilanden is Derry, ook bekend als Londonderry, beroemd om de beste stadsmuurwandeling in heel Groot-Brittannië en Europa. Deze 17e-eeuwse muren omsluiten zo´n 1500 jaar geschiedenis. Tegenwoordig draait het in Derry echter niet meer om het veelbewogen verleden; de stad wordt alom gezien als een opkomende, kosmopolitische stad met een onmiskenbaar levendige tegenwoordigheid.

Wat Derry zo bekoorlijk maakt, is de tegenstelling tussen de eeuwenoude vestingmuren en de nieuwe, moderne energie. Als je op de magnifieke stadsmuren staat, kijk je op je Derry~Londonderry app om het meest recente aanbod van activiteiten te ontdekken in een stad die barst van de attracties, artistieke expressie en pure ondernemingslust. In 2013 wordt de derde grootste stad op het eiland Ierland de eerste Cultuurstad van het Verenigd Koninkrijk. Het optimisme hierover in Derry is voelbaar, want de Walled City heeft een heel nieuw leven gevonden, hersteld en verjongd na jaren van Troubles en achteruitgang.

Ja, het verdeelde verleden wordt erkend met rondleidingen, tentoonstellingen en reconstructies van pijnlijke episodes, maar richt de stad de blik naar een vreedzame toekomst, waarin mensen bij elkaar worden gebracht. De inwoners van Derry zijn vriendelijk, echt vriendelijk – geweldige grappenmakers en plaaggeesten – en de jeugdige stadsbevolking is vervuld van hoop en vastbesloten om het verleden achter zich te laten. Nu de stad zich opmaakt voor een onvergetelijk cultureel feest van een heel jaar lang, wachten kunstliefhebbers, festivalgangers, muziekminnaars, aficionados van avontuur en de altijd nieuwsgierigen niet langer af: Derry staat al met hoofdletters op de kaart.

De muren van Derry
De meeste bezienswaardigheden en belevenissen kunnen gemakkelijk te voet worden bewonderd, en boven aan de lijst staat natuurlijk een wandeling over de muren van Derry. De muren vormen een looppad van ongeveer anderhalve kilometer rond de binnenstad en bieden een unieke vestingwal om de oorspronkelijke stad te bewonderen. Als je rond wilt dwalen vind je binnen en rond de muren van allerlei: musea, kunstgalerieën, een ambachtelijk dorpsstraatje, cafés en restaurants, pubs waar bandjes zoals de Undertones – van ‘Teenage Kicks´ – ooit begonnen en een multimedia-complex met een Oscarnominatie. Maar een rondleiding is misschien het beste, omdat die je op deskundige en vermakelijke wijze meevoert door 400 jaar Ierse geschiedenis – kennis waarmee je je bezoek enorm verbetert.

De muren werden in 1618 gebouwd om Protestantse kolonisten te verdedigen tijdens de kolonisatie van Ierland en werden ondanks drie grote belegeringen nooit doorbroken (daarom wordt Derry ook wel de Maagdelijke Stad genoemd). De beroemdste was het Beleg van Derry in 1689, toen 7000 van de 30 000 mensen tellende protestantse bevolking omkwamen tijdens hun verzet tegen de strijdkrachten van de katholieke koning James II. Een aantal kanonnen uit die tijd staat nog altijd op de muren, waaronder Roaring Meg, zo genoemd vanwege haar schrikwekkende gebrul in de strijd, dat de vijand naar verluidt meer angst aanjoeg dan de lading van de kogels. Tijdens een rondleiding over de stadsmuren hoort u ook over de moderne Ierse geschiedenis, die herdacht wordt op muurschilderingen uit recentere jaren in de wijk Bogside. Die locatie is vanaf de stadsmuren te zien en was tijdens de Troubles vaak het onderwerp van krantenkoppen in de hele wereld.

De muurschilderingen, nu een essentieel onderdeel van het toeristische landschap van Derry, getuigen van mijlpalen uit de Troubles, zoals de Battle of the Bogside, die volgens velen de aftrap vormde van het Noord-Ierse conflict, de burgerrechtendemonstraties in de stad en de slachting op Bloody Sunday in 1972. Een verwante rondleiding in de People´s Gallery op William Street biedt je de gelegenheid om de kunstenaars van Bogsidete ontmoeten en omvat een presentatie en een vraag-en-antwoordsessie. Als je niet van wandelen houdt, wil je misschien liever een rondleiding per taxi, het Legenderry-treintje, een open dubbeldekker of zelfs een cruise over de schitterende rivier de Foyle – perfect in de zomermaanden.
 
Topactiviteiten
Met alles wat er te doen is in Derry, moet je genoeg tijd uittrekken om alles te ontdekken. In een stad zo vol muziek en cultuur kun je een show bekijken in het Millennium Forum of een live band zien, of een traditionele seisiún meemaken in een van de vele pubs – zeven dagen per week muziek in tientallen gelegenheden, van Sandinos tot Peadarsen tot het Nerve Centre. Trek gekregen? Probeer een bord Irish Stew bij het Caife Fáilte in het taal- en cultuurcentrum Culturlann, een inspiratiebron voor bewoners en bezoekers en de thuishaven van de Iers-sprekende gemeenschap van Derry.

Een vreedzame plek, waar sprekers en studenten van het Iers hun taalvaardigheid verbeteren en cultuurminnaars les kunnen krijgen in traditionele dans en muziek. De neo-gothische Guildhall, het maatschappelijke en culturele middelpunt van Derry, is beslist ook een bezoek waard; de glas-in-loodramen worden tot de mooiste van Groot-Brittannië gerekend. Of breng een paar uurtjes door in het Riverwatch Aquarium en bezoekerscentrum, een geweldige attractie net buiten het stadscentrum. De toegang is gratis en het is een must voor gezinnen en bezoekers. Derry staat vol musea, en ook het indrukwekkende Tower Museum is een topattractie waar je ondergedompeld wordt in het verhaal van de stad. Je vindt er twee permanente tentoonstellingen. De ene neemt de bezoeker mee op een high-tech audiovisuele rondleiding vol voorwerpen in verband met de eerste sporen van menselijke bewoning in Derry in 7000 v.Chr. tot de Troubles en het vredesproces. De andere betreft een scheepswrak uit de Armada ontdekt in de plaatselijke wateren. 

Bij goed weer is het de moeite waard om naar het Amelia Earhart Centre en Wildlife Sanctuary te gaan in Ballygarnett Park. Hier wordt de onverwachte landing herdacht van Amelia Earhart in Derry op haar historische solovlucht over de Atlantische Oceaan in 1932. Voor een moderne weergave van levend verleden ga je naar de iconische Free Derry Corner om je te laten fotograferen, en dan naar het Museum of Free Derry, in een zijstraatje van Rossville Street. Hier wordt de kroniek verhaald van de burgerrechtenbeweging en de gebeurtenissen op Bloody Sunday aan de hand van foto´s, kranten, filmclips en verhalen uit eerste hand van aanwezige getuigen. Als je de rivier oversteekt via de iconische Peace Bridge kom je in het Waterside-district. Daar vind je het Workhouse Museum met de expositie Atlantic Memorial, over de grote rol die Derry heeft gespeeld in de Atlantische veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zowel als voorwerpen en archieven over het leven in het het workhouse of armenhuis, de armoede in de 19e eeuw en de Ierse Famine – de hongersnood.

Ontdek meer over Derry~Londonderry hier

Lees ook het artikel: Tui fly voert frequentie naar Curaçao flink op

Related posts

One Thought to “Ontdek de wonderen van de Ommuurde Stad”

  1. […] ook het artikel: Ontdek de wonderen van de Ommuurde StadBron: […]

Comments are closed.