Ontdek de prachtige cultuur van Frankrijk!

Frankrijk en kunst gaan hand in hand. Denk hierbij niet alleen aan musea, filmfestivals en theatervoorstellingen, maar ook aan art de vivre en het beheersen van een ambacht; een hele kunst. Cultuur is er voor iedereen en daarom delen we graag een aantal goede tips!

Cultuur snuiven

Als het gaat om cultuur kun je in Frankrijk een hele tijdreis maken, te beginnen bij de grot Chauvet met schitterende grotschilderingen van meer dan 36.000 jaar oud die niet voor niets tot het Unesco-werelderfgoed behoren. Vervolgens kun je een uitstapje maken naar de middeleeuwen met een bezoek aan de Abdij van Fontevraud uit 1101, al is hier sinds kort een nieuw museum geopend voor moderne kunst waar de privécollectie van Martine en Léon Cligman te zien is met werken van onder meer Toulouse-Lautrec, Degas en Delaunay. Ook de architectuur in Grand-Est (Oost-Frankrijk) heeft een middeleeuws tintje, vanwege de vele kleurrijke vakwerkhuizen met hun typische houten balken.

Zin in de renaissance? Dan moet je naar het Loiredal waar je je kunt vergapen aan het kasteel van Azay-le-Rideau en van Chambord. Zoiets heb je nog nooit gezien! En wie aan Frankrijk denkt, denkt uiteraard ook aan het impressionisme dat is ontstaan in Le Havre (Normandië) waar Monet in 1872 zijn beroemde schilderij Impressie, opkomende zon schilderde. Hier vind je een mooie route om in de voetsporen van deze kunststroming te treden.

Om terug te keren naar het heden, raden wij een bezoek aan Saint-Etienne aan, uitgeroepen tot ‘Ville créative Design’ in 2010. Je vindt er onder andere het Musée d’Art Moderne et Contemporain (MAMC) met een van de grootste Europese collecties aan hedendaagse kunst en design. Bordeaux maakt het nog een stukje bonter: in 2020 heeft de stad een voormalige onderzeebasis omgetoverd tot de Bassins des Lumières, het grootste centrum voor digitale kunst ter wereld waar je helemaal worden ondergedompeld in de kunst aan de hand van enorme projecties. De Provence heeft weer een andere originele manier bedacht om kunst te beleven, namelijk in de wijngaard! Struin door de beeldentuin en permanente expositie van het Domaine de Peyrassol in Flassans-sur-Issole of bewonder de 36 kunstwerken die verspreid liggen over de wijngaarden van Château La Coste in Puy-Ste-Réparade. Cultuur met goede smaak! 

Art de vivre

De Franse manier van leven draait vooral om genieten: van het weer, het eten, de natuur en goed gezelschap. Doucement, bien sûr. Op culinair vlak kan een bezoek aan Lyon, de gastronomische hoofdstad van Frankrijk, niet ontbreken. Je hebt er zogenaamde ‘bouchons’, gezellige restaurantjes die traditionele Lyonese gerechten serveren. En lijkt het je nu niet heerlijk om te fietsen door de wijngaarden rondom Bordeaux en vervolgens te overnachten in een heuse wijnton? Om het wijnavontuur compleet te maken, kun je je zelfs wagen aan druivenplukken! In het ruige berglandschap van de Luberon met pittoreske hooggelegen dorpjes kun je al wandelend de geuren en kleuren in je opnemen van olijfbomen en paarse lavendel. En wedden dat je met vollere tassen terugkomt dan je ging? Onderweg kun je namelijk onweerstaanbare streekproducten kopen, zoals honing, olie, truffels of jam. Voor degenen die liever opgaan in het bruisende stadsleven hebben we 11 hippe rooftopbars in Parijs op een rijtje gezet: een schitterend uitzicht over de hoofdstad, met bubbels in de ene hand en een borrelhapje in de ander!

Oefening baart kunst

Altijd al willen weten hoe Savon de Marseille en noga worden gemaakt, of je kennis willen verbeteren over glaswerk, het Normandische kledingmerk Saint James of cognac? Met Entreprise et Découverte ontdek je de Franse knowhow en leer je de ambachtslieden erachter kennen die maar al te graag over hun vak vertellen en hun kennis delen met een zo groot mogelijk publiek. Waar je ook heen gaat in Frankrijk, er is genoeg te ontdekken cultuur en meer. Denk hierbij aan het befaamde kantwerk van Calais-Caudry in Hauts-de-France of het met de hand geoogste sel de Guérande in Pays de la Loire. In de Oisans is er zelfs een ‘Route des Savoir-Faire  opgezet waarbij 41 adressen zijn aangesloten om mensen kennis te laten maken met de vele ambachten uit de streek, zoals pottenbakken of bierbrouwen. Vertrek als dummie en kom terug als een professional!

Wil je nog meer te weten komen over het aanbod van de rijke cultuur van Frankrijk? Ga dan snel naar onze website.

Lees ook ons artikel: Ken jij het Engelse Cornwall al?

Related posts

One Thought to “Ontdek de prachtige cultuur van Frankrijk!”

Comments are closed.