Ontdek de beste truffels van Italië in Umbrië!

De schat van Umbrië onder de grond verborgen. Iedereen weet: de schat ligt onder de grond: overblijfselen van de klassieke beschaving, schatkisten vol gouden munten begraven door vluchtende piraten, goud en diamanten die vastzitten in de kale rots. Umbrië bewaart angstvallig een ander soort schat onder zijn beboste en heuvelachtige oppervlak, een schat voor onze portemonnee, en vooral voor ons gehemelte: truffels.

Wat is een truffel? Oorsprong en variëteiten

Wetenschappelijke naam: knol. Een truffel is niets meer dan een ondergrondse schimmel, dus hij groeit en ontwikkelt zich ondergronds en wordt beschouwd als een van de duurste en lekkerste voedingsmiddelen ter wereld. Er zijn veel soorten truffels en Umbrië is er dankzij zijn geografie erg rijk aan. Bedenk bijvoorbeeld dat een van de meest gewaardeerde truffelvariëteiten, de zwarte truffel (Tuber melanosporum), gewoonlijk Norcia- en Spoleto-truffel wordt genoemd, omdat deze zeer wijdverbreid is in de zuidelijke gebieden van Umbrië, waar die steden zich bevinden. Naast de zwarte truffel vind je in Umbrië ook de kostbare witte truffel (Tuber bagnatum), de minder kostbare “bianchetto” (Tuber borchii), de zwarte wintertruffel (Tuber brumale) en de zomertruffel (Tuber aestivum), ook wel “scoorzone”.

Waar groeien truffels en hoe vind je truffels?

Omdat er geen schatkaarten zijn die ons kunnen helpen bij het ondernemen, nemen truffeljagers hun toevlucht tot onze vertrouwde viervoeters, die met hun ongelooflijke neus (in Italië noemen ze de neus van honden “tartufo”, dat betekent truffel!) de buit zelfs 80 cm onder de grond. Tot voor kort werden varkens gebruikt vanwege hun nog betere geur, al waren ze minder geneigd tot trainen en erg hebberig naar truffels. Honden namen al snel hun plaats in omdat ze gemakkelijker te trainen waren en minder hebzuchtig. Kortom, als je met varkens op truffels jaagt, kun je er een heleboel vinden, maar je loopt het risico er niet één mee naar huis te nemen!

Lees ook het artikel: Op de fiets door Estland

Wat is het beste truffelrecept om te proberen?

Wie naar Umbrië komt, moet dit heerlijke eten proeven en alle gerechten die de lokale culinaire traditie daarop heeft gebaseerd. De truffels uit Umbrië hebben een zeer intense smaak en geur en je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig om elk recept een vleugje klasse te geven. Vaak vind je truffels in een heerlijke saus op basis van champignons en olijfolie, die je op brood kunt smeren, op pasta of vlees kunt doen. Maar de beste manier om een ​​verse goede truffel te proeven, is door hem direct op het gerecht te raspen, rauw, zonder enige andere smaakmaker, alleen een scheutje olie en een snufje zout.

Dus waar eet je truffels? In het gebied van het Martani-gebergte

Een van de meest bekende gebieden voor het jagen op zwarte truffels is het Martani-gebergte, dat zich in het zuiden van de regio bevindt. Midden in Monte Martano, een charmant middeleeuws gehucht in de gemeente Spoleto, kunt u enkele van de meest typische gerechten uit de Umbrische culinaire traditie eten. Op een steenworp afstand van het kasteel van Monte Martano biedt restaurant Belvedere u al deze lekkernijen, uiteraard op basis van truffels en eekhoorntjesbrood. Een unieke ervaring in een unieke setting, met de schat van Umbrië in je mond en in je ogen een eindeloos panorama op de Martani-vallei en op de stad Spoleto, ook dat, in zekere zin, een echte schat.

Related posts

One Thought to “Ontdek de beste truffels van Italië in Umbrië!”

Comments are closed.