Kerst in Noorwegen

Slaap in ’s werelds grootste peperkoekhuis, beleef een sprookjesachtige witte kerst met vrolijke markten – en bezoek de Kerstman zelf. Dit zijn enkele van de beste plekken om naartoe te gaan als je Kerst in Noorwegen wilt vieren. De warmte van open haarden. Het geluid van giechelende kinderen die in de sneeuw spelen. En natuurlijk handgemaakte cadeaus op tal van kleine en grote kerstmarkten en -markten.

In Noorwegen beginnen de vieringen en voorbereidingen voor de feestdagen vroeg, meestal het laatste weekend van november, met het bakken van kerstkoekjes (minimaal zeven verschillende soorten), het kopen van kerstcadeaus en het gaan naar ten minste één vrolijke Kerstconcert.

De kersthoofdstad van Noorwegen – Oslo

Met overal versieringen is Oslo de hele maand december een glorieus gezicht. Je krijgt hier waarschijnlijk ook een witte kerst, en als dat zo is, is de rodelbaan Korketrekkeren op ongeveer 20 minuten van het stadscentrum erg leuk. Vanaf half november kun je de grote Winter Wonderland kerstmarkt (Jul i Vinerland) bezoeken aan de hoofdstraat Karl Johan. Koop kerstcadeaus bij de marktkramen, drink een warme kop gløgg (de Scandinavische versie van glühwein), maak een ritje in het reuzenrad of bind een paar schaatsen vast. Er is ook een populaire kerstmarkt in Youngstorget, evenals verschillende andere kleinere markten rond Oslo.

De meest unieke kerstmarkt vindt echter plaats in het Noorse museum voor culturele geschiedenis in Bygdøy tijdens de eerste twee weekenden van december. Beleef traditionele kerst in verschillende tijdperken, blader door de marktkramen, volg workshops kerstdecoratie en geniet van feestelijk entertainment.

U kunt uw kerstinkopen in Oslo ook doen bij de Aker Brygge-werf, Karl Johan en de omliggende straten, Hedgehaugsveien, het winkelcentrum Oslo City en in Grünerløkka, om maar een paar plaatsen te noemen. Om de Noorse kerst goed te proeven, kunt u traditionele kerstgerechten proberen in een plaatselijk restaurant – vergeet niet van tevoren een tafel te reserveren, want dit is een drukke tijd. En als je de tijd hebt, zul je er geen spijt van krijgen om de bus naar het idyllische Drøbak te nemen. Er is niet alleen een gezellige kerstmarkt, er is zelfs een kerstwinkel die het hele jaar open is.

Lees ook het artikel: KLM hanteert langer versoepeld omboekingsbeleid

De kerststad – Tromsø

De mini-metropool Tromsø streeft ernaar de officiële kerststad van Noorwegen te worden en biedt een pre-kerstperiode vol magie. Tromsø is de perfecte plek om in de feeststemming te komen. Hier wordt het stadsleven gecombineerd met spannende winteractiviteiten en arctische natuur, en niet te vergeten het noorderlicht.

Vanaf 18 november worden de straten verlicht met kerstverlichting, waardoor kerstcadeaushoppen een sfeervolle traktatie wordt. Het perfecte cadeau vind je in de kraampjes op de kerstmarkt, of in de meer exclusieve winkels in het centrum van Tromsø. Met Kerstmis trakteren wij Noren onszelf graag op extra heerlijk eten, en bij de meeste restaurants in de stad staan ​​lokale delicatessen op het menu. Wanneer je rond de kerst op bezoek gaat, kun je ook op avontuur gaan in de Arctische natuur. Wat is er meer kerstachtig dan een rendierkudde begroeten? Ook een hondensleetocht onder het noorderlicht brengt je gegarandeerd in de vakantiestemming.

De kerstsfeer in Bergen

De smalle steegjes van de oude Hanzestad Bergen zijn een heerlijke setting om in de kerststemming te komen. Op Torgallmenningen vind je een grote kerstmarkt. De stad is ook de thuisbasis van ’s werelds grootste peperkoekstad. Kijk hoe ze de lichten aandoen op de top van de stad op de berg Fløien en de avond afsluiten met een kerstconcert.

Naast wat kerstinkopen, moet u een bezoek brengen aan de KODE-kunstmusea, het beroemde aquarium en tal van andere opwindende attracties in de stad. U kunt een bezoek aan Bergen gemakkelijk combineren met een reis naar Flåm, hetzij met de Flåm-lijn, hetzij met een rondvaart door de fjorden of een rondreis zoals Noorwegen in een notendop.

Een magische kerst in Trondheim, Noorwegen

De kerstmarkt in Trondheim vindt elk jaar in december plaats in het stadscentrum. Hier vindt u een spannende traditionele markt met hoogwaardige ambachten, kerstgerechten en bomen. Beleef concerten, theater en paard- en arresleetochten. En in de lavvo kun je genieten van lokaal eten en drinken bij het vuur, terwijl je luistert naar troubadours en volksverhalen. Ervaar het prachtige blauwe uur, “den blå timen”. Het geeft alles buiten een magische blauwe gloed. Gecombineerd met de versierde marktkramen en duizenden kleine lichtjes, is het alsof je een Noors sprookje binnenstapt. De kerstmarkt werd voor het eerst gehouden in 2003, met slechts 5 kramen. Tegenwoordig bestaat de markt uit meer dan 90 exposanten en 100 culturele evenementen.

Related posts