De mooiste plekken aan het water in Schotland

Water speelt een grote rol in het Schotse leven. Het zorgt voor het groene & geliefde landschap, vormt het hoofdbestanddeel van de beroemde whisky en het biedt vele plekken voor avontuur en ontspanning. 2021 is in Schotland daarom uitgeroepen tot Jaar van Kust & Water. Kijk mee naar imposante kastelen hoog op de rotsen aan zee tot stille visplekken aan de Schotse lochs en rivieren. 

Het Loch Ness 360 pad

De Loch Ness 360° Trail, die de Great Glen Way verbindt met de South Loch Ness Trail, is een lange-afstand wandel- en fietsroute rond het indrukwekkende landschap van Loch Ness. Over een afstand van ongeveer 130 km doen wandelaars ongeveer zes dagen over de tocht, hoewel de route in delen kan worden opgesplitst voor een meer behapbare ervaringen.

De route voert door de stad Inverness, maar ook door Drumnadrochit, Invermoriston, Fort Augustus, Foyers en Dores en onderweg zijn er vele spectaculaire bezienswaardigheden en stopplaatsen. Wie meer wil ontdekken over de geschiedenis van het loch en de omringende hooglanden kan rondleidingen volgen en fietsen huren. Kijk uit naar de pracht van Urquhart Castle en de Telford Bridge op de route, naast de Falls of Foyers, waar het water van flinke hoogte over de klif naar beneden stort.

Lees hier meer over Inverness, Loch Ness en omgeving 

Watersport

Het strand van Fraserburgh in Schotland

Schotland heeft spiegelgladde meren, beukende golven en riviertjes met stroomversnellingen plus een kust van meer dan 10.000 km kustlijn. Met zoveel water is het land dan ook een paradijs voor surfers, kiters, zeiler en andere watersporters. Outdoor activiteitencentra in het hele land hebben een uitgebreid aanbod van kennismakingslessen tot pittige uitdagingen, zodat er voor alle leeftijden en bekwaamheden iets passends te vinden is.

We hebben een aantal van de leukste watersporten in Schotland voor je op een rij gezet, je ziet ze hier. 

Duiken en snorkelen in Schotland

Duikers in het loch bij Eilean Donan Castle, Schotland

De Schotse kusten en wateren herbergen een wonderlijk gevarieerd zeeleven en talrijke scheepswrakken die ongelooflijk populair zijn bij duikers. Genesteld in het hart van de Orkney Eilanden ligt Scapa Flow een van de grootste beschutte ankerplaatsen ter wereld en een kerkhof van gezonken schepen.

Verken de Sound of Mull met Lochaline of duik in de geschiedenis van de Firth of Clyde met een Wreckspedition Dive Charter. Zoek je een dagtocht of een meerdaagse expeditie aan boord van een speciale boot, Schotland heeft het in de aanbieding voor jou.

Een aanrader voor beginners is het Puffin Dive Centre in Oban, waar je een aangename eerste kennismaking krijgt met scubadiving. Zie je tijdens je duik graag veel bijzondere dieren, denk dan aan de kusten van Berwickshire en de North West Highlands. Hier zijn snorkelroutes met een extra grote kans op het spotten van wildlife, van zee-egels en anemonen tot dolfijnen en walvissen.

Kajakken en kanoën in Schotland

Kajakken op een loch in Schotland

Als paradijs voor peddelaars zitten zowel de binnenwateren als de zeewateren van Schotland boordevol mogelijkheden om het kajakken en kanoën uit te proberen. De rivier de Tay heeft omstandigheden voor zowel beginners als gevorderden, met zowel tandem- als eenpersoons kajaks die je bij Outdoors Explore kunt huren. Een andere mogelijkheid is om te peddelen op het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië, Loch Lomond, via Wild By Nature.

De afwisselende kustlijn van Schotland heeft een overvloed aan grotten, kliffen, tunnels en afgelegen stranden die je ook als onderdeel van een zeekajakavontuur verkent. Een reeks dagtochten en meerdaagse expedities stellen bezoekers in staat nieuwe bezienswaardigheden te ontdekken, naast de plaatselijke fauna te peddelen en de spectaculaire geografie van de streek in je op te nemen. De Orkney Sea Kayaking Association kan bezoekers helpen Orkney’s beroemde Old Man of Hoy te ontdekken, terwijl de Scottish Sea Kayaking Trail een uitdagende tocht van 500 km is rond de meest schilderachtige delen van de Highlands and Isles. 

Wildwater rafting in Schotland

Wildwater rafting op rivier Etive in Schotland

De rivieren van Schotland bieden het hele jaar door een aantal van de spannendste natuurlijke wildwater rafting ervaringen van Groot-Brittannië, voor zowel beginnende rafters als adrenalinejunkies. Kalmere wateren in de zomermaanden zijn ideaal voor beginners, terwijl uitdagende rafting van graad 4 of 5 volgt op het smelten van de sneeuw in het vroege voorjaar of op perioden van zware regenval.

De rivier de Findhorn in het Cairngorms National Park biedt uitzonderlijke sensaties in een prachtig landschap, want de rivier daalt ruim 150 meter over een strook van bijna 30 km. Als een van Schotland’s wildste rivieren bepalen de weersomstandigheden vaak welke delen van de rivier gebruikt kunnen worden! De snelstromende stroomversnellingen van de rivier de Tay zijn populair bij sensatiezoekers, terwijl de geplande stuwdammen op de rivier de Garry bij Fort William van april tot oktober water van hoog niveau opleveren. 

Lees ook het artikel:

Canyoning en coasteering in Schotland

Of je nu van rotsrichels in natuurlijke poelen springt of zonder boot de kustlijnen verkent, de Schotse kust en wateren bieden tal van opwindende ervaringen op het gebied van canyoning, gorge-walking en coasteering. De valleien, bossen en rivieren van het land vormen een natuurlijke speeltuin voor een avontuurlijke tocht waar het hele gezin van kan genieten. Met hulp van gekwalificeerde instructeurs en uitrusting van hoge kwaliteit is het een gelegenheid om de kustlijn vanuit een nieuw perspectief te bekijken. 

St Ninian’s Isle op Shetland

Waag je over een spectaculair natuurlijk zandpad om St Ninian’s Isle te ontdekken. De uitgestrekte tombolo – een balk van zand en kiezel – is de grootste actieve plek van dit type in Groot-Brittannië en het biedt een wandelroute om de historische overblijfselen van St Ninian’s Chapel te ontdekken, ooit de thuisbasis van een Pictische schat die nu in Schotse musea bewaard wordt. Kijk uit over de rotsachtige eilandjes Coar Holm en Inns Holm en zie de natuur in al haar glorie.

Dolfijnen spotten – Banffshire Coast en Moray Firth

Dolfijnen in de Moray Firth, Schotland

Bekend als de ‘Dolphin Coast’ staan de Banffshire Coast en de Moray kust bekend als wateren waar bezoekers tuimelaarsdolfijnen in hun natuurlijke omgeving kunnen zien. De kolonie dolfijnen in de Moray Forth is de noordelijkste op aarde en ze behoren ook tot de grootste, met een gemiddelde lengte van bijna 4 meter. Chanonry Point bij Fortrose en het imposante militaire fort bij Fort George zijn populaire plekken om de dolfijnen vanaf het land te bekijken, terwijl boottochten en wildlife cruises de bezoekers op een onvergetelijke tocht dichter bij de actie kunnen brengen.

Zwem met reuzenhaaien

Bezoekers kunnen tijdens de zomermaanden zwemmen met de op één na grootste vis van de planeet, want regelmatig worden reuzenhaaien gespot in de wateren voor de westkust van Schotland. De enorme soorten, die tot 10 meter lang worden, zijn kalme, tandeloze wezens, wat betekent dat het mogelijk is met ze hen zwemmen en met een grote verscheidenheid aan andere dieren, waaronder dolfijnen en zeehonden.

Tours lopen van april tot oktober, samenvallend met de trek van de haaien naar de Schotse wateren, en zwemmen, kajakken en snorkelen rond de wezens is ongelooflijk populair. Hotspots zijn onder meer rond de kust van Oban, de Firth of Clyde en bij de Isles of Coll, Canna en Tiree. 

Eiland van Jura

Verken het wilde Isle of Jura, de thuisbasis van een bekroonde distilleerderij, ongelooflijke bergen, een kolkende draaikolk en een bloeiende populatie van ongeveer 6000 wilde herten. Rondleidingen in de Jura Distillery laten zien hoe de natuurlijke elementen van het eiland het productieproces hebben beïnvloed, terwijl de Corryvreckan draaikolk tot de grootste permanente draaikolken op aarde behoort. Er varen regelmatig boottochten naar de omringende wateren, zodat de bezoekers het ongelooflijke gebulder van het water kunnen horen. 

Duik in de Firth of Forth

Een jaarlijks gebruik sinds 1986, waarbij honderden mensen een nieuwjaarsduik nemen in het water van de Firth of Forth in South Queensferry als onderdeel van Loony Dook. Vaak verkleed en allemaal in naam van het goede doel, wordt de traditie ter gelegenheid van Hogmanay gezien als een frisse manier om het nieuwe jaar te beginnen. De naam is een samenvoeging van ‘Loony’ – kort voor gek – en ‘Dook’, een Schotse term voor ‘onderdompelen’ of ‘baden’. Bezoekers zijn welkom om aan het gebruik deel te nemen of om de Dookers aan te moedigen als ze zich een weg naar het strand banen.

Surf op de Atlantische Oceaan

Surfen op een grote golf in Schotland

De westkust van Schotland heeft een prachtig landschap, een rijk cultureel erfgoed en ongelooflijke surfomstandigheden als gevolg van de sterke overheersende zuidwestenwinden. Thurso, op het noordelijkste puntje van het Schotse vasteland, is beroemd om zijn golven, terwijl het eiland Tiree overvloedige surfomstandigheden biedt en in oktober de thuishaven is van de Tiree Wave Classic, een van de voornaamste Britse windsurfwedstrijden.

Fingal’s Grot op het eiland Staffa

Zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan door dezelfde lavastromen die verantwoordelijk waren voor de Giant’s Causeway in Noord-Ierland, herbergt Fingal’s Cave een ongelooflijke reeks vulkanische basaltzuilen. De 69 meter hoge grot, gevonden op het onbewoonde eiland Staffa in de Binnen-Hebriden, heeft een verbazingwekkende akoestiek en kan in de zomermaanden vanaf cruiseschepen bekeken worden. Het eiland wordt overheerst door zeevogels, waaronder zeekoeten, alken, jan-van-genten en grote jagers, terwijl papegaaiduikers het tussen mei en augustus als broedplaats gebruiken.

Het zandstrand van Shetland, Schotland

Up Helly Aa – Shetland

Up Helly Aa wordt elk jaar op de laatste dinsdag van januari gevierd en bestaat bestaat uit feestelijkheden van een dag lang met optochten van mensen in Vikingkledij en eindigt met de nachtelijke verbranding van een houten schip. De viering van het Viking-erfgoed van de streek, die in de bruisende zeehaven Lerwick op de schilderachtige Shetland Eilanden wordt gehouden, is een schitterend spektakel als het vuurfestival de nachtelijke hemel verlicht.

Related posts