Glasgow, wereldstad verbonden met de natuur

De grootste stad van Schotland is als een goede vriend die altijd verrast met geweldige ideeën en originele invalshoeken. Zoek je cultuurtips? Glasgow biedt je er twintig. Op verkenningstocht langs erfgoed en geschiedenis? Je hoeft alleen maar de deur uit te stappen, de stad ontvangt je met open armen tijdens je wandeling. En als je verlangt naar meer natuur en minder asfalt, vind je wilde landschappen van onvergelijkbare schoonheid op minder dan een uur afstand. Kom en ontdek het! 

Cijfers liegen niet, en een bewijs dat Glasgow een groene geest heeft -die elke dag groener wordt- is dat 22% van de stad (18.000 hectare) is ingericht om natuur en biodiversiteit te beschermen. De stad kende haar hoogtepunt in de 17e en 18e eeuw, toen de havens krioelden van bedrijvigheid. Na een lange neergang die daarop volgde is ze uit haar as herrezen, barstend van leven en groener dan ooit tevoren.

Wandelend zie je meer

Wat is de beste manier om de dag goed te beginnen in Glasgow? Op de meest duurzame manier mogelijk: te voet.  Om een stad en haar inwoners te begrijpen werkt niks beter dan een stap terug in de tijd. Keer terug naar het verleden bij plekken zoals plaatsen als Tenement House, een museum dat laat zien hoe het leven van de inwoners van Glasgow aan het begin van de 20e eeuw was. Dit huis in het West End was ooit eigendom van Miss Agnes Toward, een geëmancipeerde vrouw (zeldzaam in haar tijd). Het staat vol voorwerpen die in het dagelijks leven gebruikt werden -waaronder een 100-jaar oude pot jam en het kolengestookte fornuis in de keuken.

Speirs Wharf, Glasgow
© Getty Images

 Als je tijd hebt voor een brunch, is Ocho Café aan de oevers van het kanaal bij Speirs Wharf een goede optie. Ze serveren creatieve en uiterst fotogenieke gerechten en op het menu staan veel veganistische opties, gemaakt met ingrediënten uit de omgeving.

Spectaculaire architectuur

Glasgow University Cloisters
© VisitBritain/Scott Salt

Diverse gebouwen langs deze route, zoals de Universiteit van Glasgow en de Kelvingrove Art Gallery and Museum, zijn ronduit spectaculair. Het laatste, een architectonisch juweel, is het museum met het hoogste aantal bezoekers per jaar in het Verenigd Koninkrijk, als je Londen even niet meerekend. Het gebouw in Victoriaanse stijl werd ontworpen en gebouwd door Sir John W. Simpson speciaal om  tentoonstellingen te houden, werd in 1901 geopend.

De collectie -met meer dan 8.000 tentoongestelde voorwerpen in 22 zalen- omvat werken van internationale kunstenaars als Dalí, Renoir, Monet en Rembrandt, maar ook van plaatselijke bewegingen als de Glasgow Boys, een groep jonge kunstenaars die de voorlopers waren van de Schotse moderne kunst. Bij de hoofdingang wil je beslist een foto maken van wat misschien wel het beroemdste muziekinstrument van de stad is; een historisch pijporgel waarop elke dag recitals worden gespeeld. In 2015 werd er met de 3000e uitvoering een wereldrecord gebroken.

Duurzaam uit eten in Glasgow

Het is niet moeilijk om in Glasgow even op adem te komen zonder je respect voor het milieu te verliezen, zeker niet in een restaurant als The Gannet. Het ligt op tien minuten lopen van het museum en serveert een van de beste en meest duurzame menu’s met streekproducten in Glasgow. De zaak is een begrip in de stad en een van de beste plekken om de Schotse keuken te proeven.

Er wordt onder meer paling en rundvlees geserveerd, wild van de edelherten van de Hooglanden, zuurdesembrood met zelfgemaakte boter, kaas van het eiland Mull, lijngevangen makreel, ingemaakte haring en gerookte mosselen. Zowel de gewone als de vegetarische proefmenu’s worden bereid met seizoensgebonden ingrediënten en zijn een eerbetoon de boeren en kleine plaatselijke producenten die het milieu respecteren. 

Mooie gebouwen en uitzichten

Glasgow University
© VisitBritainImages

Van hieruit is het gemakkelijk het indrukwekkende hoofdgebouw van de universiteit te bereiken, een bouwwerk in klassieke stijl, ontworpen door de Britse architect Sir Gilbert Scott, een van de belangrijkste exponenten van de Britse gotische architectuur. Meer cultuur? Glasgow heeft ook een Operagebouw, Ballet en het National Theatre of Scotland. Liefhebbers van panoramische uitzichten zien een aantal van de mooiste in de Necropolis, een Victoriaanse begraafplaats vol beeldhouwwerken die naast de beroemde gotische kathedraal ligt.

Lees ook het artikel: De kerstsfeer begint al vroeg in Valkenburg

Kunst in Glasgow

In de 20e eeuw heeft Glasgow zich geleidelijk gepositioneerd als kunstcentrum in het Verenigd Koninkrijk. Zo hebben de laatste jaren veel jonge mensen uit de creatieve industrie besloten Londen te verlaten en naar Glasgow te komen. Hun aanwezigheid merk je duidelijk als je door de straten loopt en hij heeft er ongetwijfeld aan bijdragen aan alle duurzame activiteiten die Glasgow een van de groenste steden van Europa hebben gemaakt.

In feite maakt de betrokkenheid van de stad bij de natuur deel uit van de strategische plannen van het stadsbestuur.  Dit jaar kondigde het voetgangerszone in de straten van het stadscentrum aan en een toename van het aantal groenzones, om zo tot duurzamere openbare ruimten te komen.

De creatieve scène

In Glasgow wordt ook het International Arts Festival gehouden, een fantastische gelegenheid om het werk van honderden kunstenaars uit vele verschillende landen te ontdekken. De Glasgow School of Art, een van de meest prestigieuze scholen voor kunst, architectuur en design ter wereld, is een ander voorbeeld. Dankzij de creativiteit van haar studenten werkt ze als een magneet om de nieuwste trends aan te trekken en een bijdrage te leveren aan de alternatieve scène van de stad. 

Muurschildering Saint Munro in Glasgow
© VisitBritain

Van een andere strekking, maar net zo’n culturele toptip is het bekijken van de muurschilderingen op de Glasgow Mural Trail. Dit project begon in 2008 met als doel leven en kleur in de straten van de stad te brengen. De muurschilderingenkaart, die regelmatig wordt bijgewerkt, is online beschikbaar. De meest gefotografeerde schildering -die viraal ging toen hij in 2016 werd gemaakt- is Saint Mungo. Zorg dat je hem niet mist!

Duurzame accommodatie

De tijden dat de enige milieuvriendelijke logeeroptie het meenemen van een tent was, zijn voorbij. Dankzij hotels als het Radisson Blu, dat deelneemt aan het Green Tourism programma, of het Voco Grand Central, waarvan de strategie gebaseerd is op duurzaamheid (werken met plaatselijke leveranciers of en recycling in alle processen) is het nu mogelijk om van een duurzamer verblijf in Glasgow te genieten.  

Dagtochten naar de natuur vanuit Glasgow

Het Isle of Arran, Schotland© Getty Images

Het prachtige Isle of Arran, ten westen van Glasgow, is het grootste van de eilanden van de Firth of Clyde en kan met het openbaar vervoer bereikt worden (de reis duurt ongeveer twee en een half uur). In Glasgow neem je de trein naar Ardrossan Harbour en van daaruit de veerboot. Met honderden kilometers kustpaden en fietspaden, en zijn wilde, natuurlijke schoonheid, is het gemakkelijk te bezoeken zonder het milieu te belasten. Een van de bekendste delen van Arran is de Glenashdale waterval, die te bereiken is met een mooie wandeling van een kilometer of vijf.  Je ziet er ook de beroemde Giants’ Graves, twee neolithische kamergraven (cairns). Of bezoek het bijzonder fotogenieke Brodick Castle en zijn tuinen, beheerd door de National Trust.

En natuurlijk biedt de ligging van het eiland veel mogelijkheden voor wie op zoek is naar avontuur op aan het water, van kajakken tot canyoning of rotsklimmen. Als tip voor een hapje eten bji de lunch raden we graag de Crofters Arran in Brodick aan, een bistro die plaatselijke produkten serveert. Op het menu staan gerechten als terrine van beenham met pickles, coquilles met bloemkoolpuree of lamsvlees geserveerd met appelmoes, onder andere. Er is ook een ruime keus aan vegetarische gerechten.

Loch Lomond

Een andere aanrader voor natuurliefhebbers is Loch Lomond en het omringende Nationale Park (Loch Lomond & The Trossachs). Het staat bekend om zijn overweldigende schoonheid in elk jaargetijde, en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Glasgow. Een trein – de beste manier om koolstofarm te reizen – brengt je vanuit de stad in minder dan een uu rechtstreeks naar Balloch, de toegangspoort tot het park. Natuurbehoud is het hoofddoel van deze magische plek, omgeven door eikenbossen vol herten.

De wandelpaden met de mooiste uitzichten voeren je naar de hoge bergen, waar je in vogelvlucht het meer kunt zien en een fantastische Schotse kleurenmix van blauwewater en okerkleurige tinten in het landschap. Er zijn ook lagere bergen voor minder ervaren hikers, ze zijn niet moeilijk te beklimmen hebben uitstekende wandelpaden.

De Drovers Inn, een van de beroemdste pubs in Schotland -gesticht in 1705- is een van de beste opties voor de lunch. Grijp er de kans om klassieke Schotse gerechten te proberen zoals fish & chips, of mince & tatties (gemalen rundvlees en aardappelpuree). Als je zin hebt in plaatselijke zeevruchten, dan is de Cattle & Creel de plek voor jou. Proef het lekkerste uit het water in zeevruchtenschotel met o.a. sint-jakobsschelpen, garnalen, oesters en garnalen.  

Zoek je nog een beetje spektakel? Ontdek dan Loch Lomond vanaf het water met een van de boottochten die worden aangeboden. Een intense beleving, de geuren, geluiden, beelden en beweging zullen voor eeuwig in je geheugen gegrift staan.

Related posts