Ervaar het Noorderlicht in Noord-Noorwegen deel 1

Er zijn maar weinig plekken op aarde die betere omstandigheden bieden om getuige te zijn van een grenzeloze sterrenhemel dan Noord-Noorwegen. Maar om de jackpot te winnen en het spectaculaire noorderlicht te ervaren, heb je waarschijnlijk een paar tips van de lokale bevolking nodig.

Toen Visit Norway verschillende mensen in grote Europese steden interviewde over hun relatie met de sterrenhemel, ontdekten ze dat vier van de vijf respondenten een nachtelijke hemel vol sterren missen van waar ze wonen. Drie op de vier hebben nog nooit het noorderlicht gezien. Paal Brekke, zonnefysicus en senior adviseur bij de Norwegian Space Agency, legt uit dat degenen die in of nabij stedelijke gebieden in Europa wonen, nooit de volledige omvang van ons sterrenstelsel, de Melkweg, noch het noorderlicht zullen zien, tenzij ze naar onaangetast plaatsen reizen. door kunstlicht. Dat komt omdat deeltjes en vocht kunstlicht van gebouwen en straatverlichting weerkaatsen in de luchtlagen boven ons.

Buiten de meest noordelijke landen van Europa is het bijna onmogelijk om plekken te vinden die donker genoeg zijn om een ​​volwaardige ervaring van de nachtelijke hemel te krijgen – en vooral om het noorderlicht te zien. Soms is het noorderlicht zichtbaar tot in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië, maar dit kan maar een paar keer per decennium gebeuren.

Paal Brekke

Een noorderlicht-mekka

Brekke bevestigt dat het noorderlicht voor veel meer Europeanen en veel vaker zichtbaar zou zijn geweest als er geen lichtvervuiling was geweest.

Maar in noordelijke delen van Noorwegen kun je gemakkelijk grote, donkere gebieden bereiken, omringd door bossen en bergen, met minimale lichtvervuiling en de langgerekte donkere kust, die de duisternis versterkt. Het is gewoon een mekka om het noorderlicht in al zijn glorie te ervaren, ook een auteur van verschillende boeken en een film over het noorderlicht.

Paal Brekke

Dat is waarschijnlijk de reden waarom Noord-Noorwegen elk jaar tussen eind september en eind maart zo populair is bij reizigers die op zoek zijn naar de heldere sterrenhemel en vooral het noorderlicht. In deze periode is de regio donker van de vroege middag tot de late ochtend, wat de kans op het zien van het noorderlicht aanzienlijk vergroot in vergelijking met andere delen van Europa.

Maar waar ga je heen om de best mogelijke kans te hebben om een ​​van de meest spectaculaire lichtverschijnselen op aarde te zien? Hier is een gids met enkele topbestemmingen en enkele populaire tips van de lokale bevolking:

LOFOTEN

De wilde, ruige natuur van de Lofoten-eilanden maakt dit een perfecte plek om op het noorderlicht te jagen. De Lofoten ligt net onder het poollicht, een gordel van licht die de geomagnetische polen omringt en enkele van de beste kansen ter wereld biedt om het noorderlicht te zien. Voor de beste noorderlichtervaring op de Lofoten:

 • Bezoek een van de vele afgelegen, witte zandstranden op het noorden, zoals Uttakleiv, Gimsøystranda of Rambergstranda.
 • Overnachten in een rorbu (een vissershut).
 • Ga paardrijden op IJslandse paarden.
 • Geniet van de show vanuit een stomende hot tub of moderne sauna.

Tips van een local:

“Er zijn maar weinig dingen die beter zijn dan het gevoel van kajakken terwijl je het noorderlicht boven je ziet en tegelijkertijd onder je in het water, het lichtgevende effect van wat we in het Noors ‘morild’ noemen”, legt Anita Andresen uit. Morild is een zogenaamd melkachtig zee-effect, een gloeiend fosforescerend fenomeen veroorzaakt door bioluminescente plankton.

Overdag heeft Andresen een gewone administratieve kantoorbaan. Maar zodra ze vrij is, sluit ze zich aan bij een groep die ze haar ‘peddelvrienden’ noemt. Het hele jaar door, soms meerdere keren per week, komen ze samen om hun passie voor kajakken te delen rond het eiland Kvaløya of in de archipel van de Lofoten.
Plan je reis naar Lofoten | Activiteiten, hotels, eten en drinken (visitnorway.com)

Foto: Visitnorway.com

NARVIK

De uitzonderlijk heldere lucht boven Narvik geeft je een plaats op de eerste rij om het noorderlicht in de winter en de middernachtzon in de zomer te zien. Voor de beste noorderlichtervaring in Narvik:

 • Neem de skilift of neem de kabelbaan naar de top van de berg Narvikfjellet, een van
 • De beste skibestemmingen van Noorwegen.
 • Ga naar het strand van Langstranda, op 10 minuten rijden van Narvik.
 • Ga mee met een rondleiding naar Efjord en Stetind.

Plan je reis naar Narvik | Activiteiten, hotels, eten en drinken (visitnorway.com)

Lees ook het artikel: Oostenrijk heft landelijke lockdown op

NORDKAPP

Met 71° graden, het meest noordelijke uitkijkpunt van Europa, ligt Nordkapp zo ver naar het noorden dat de sterkte van de aurora borealis er nauwelijks toe doet, zolang de lucht maar helder is. Voor de beste noorderlichtervaring bij Nordkapp:

 • Het Noordkaapplateau op het eiland Magerøya is de belangrijkste attractie in de omgeving en biedt het beste uitzicht over de Barentszzee. Het grote bergplateau eindigt in een 307 meter hoge klif die in zee stort.
 • Ga naar Kirkeporten (kerkpoort).
 • Wandeling naar Storfjellet in Honningsvåg of Tufjord-Høyde

Tips van een local:

Natuurfotograaf Kjell Bendik Pedersen werkt bij Radio Nordkapp. Naast het plateau zelf kent Pedersen vele andere even speciale plekken om het noorderlicht echt goed te zien en die perfecte foto te maken. De baai van Skipsfjorden behoort tot zijn absolute favorieten.

“Aan de prachtige baai van Seibukta is een parkeerplaats langs de E69 die in de winter sneeuwvrij wordt gemaakt. Daar kun je in een rustige omgeving het noorderlicht observeren”, legt Pedersen uit. “Ik ben ook een fan van de fjord van Tufjorden aan de kust van het eiland Magerøya, een uitkijkpunt op weg naar de Noordkaap, omdat ik door het ongestoorde landschap zonder onderbreking met time-lapse kan werken”, zegt hij.
Nordkapp (visitnordkapp.net)

Foto: nordkapp.net

SENJA

Als je even weg wilt van de drukte, is Senja, op slechts een uur varen van Tromsø, de plek om naartoe te gaan. De wilde natuur zal van uw aurora-avontuur een veelbewogen reis maken voor zowel lichaam als geest. Voor de beste noorderlichtervaring bij Senja:

 • Ga naar het uitkijkpunt Tungeneset of Bergsfjorden, beide op de National Scenic Road-route.
 • Bezoek de hottub bij Hamn in Senja.
 • Ga naar een van de witte zandstranden zoals Ballesvikstranda, Ersfjordstranda of Bøstranda.
 • Ga sneeuwschoenwandelen in Ånderdalen National Park.

Senja en Centraal Troms, Noorwegen – Bezoek Noorwegen

Foto: visitnorway.com

SVALBARD

Gelegen 900 kilometer ten noorden van het Noorse vasteland en 1.300 kilometer van de Noordpool, biedt Longyearbyen uitstekende omstandigheden voor noorderlicht. de poolnacht van november tot eind januari betekent dat er in de winter geen daglicht is in Longyearbyen. Voor de beste noorderlichtervaring op Svalbard:

 • Bezoek Høydebassenget
 • Ga naar Nybyen 6713
 • Geniet van rondleidingen in Adventdalen

Tips van een local:

”Sommige toeristen denken dat ze naar het einde van de wereld moeten reizen om het noorderlicht te zien, maar mijn motto is dat er geen reden is om verder te gaan dan nodig is. In het allesomvattende duister van Spitsbergen zal de magische ervaring overal hetzelfde zijn”, zegt Wiggo Antonsen, een drukke taxichauffeur in Longyearbyen, de administratieve nederzetting van de Svalbard-eilanden.
Plan uw reis naar Svalbard (visitnorway.com)

Foto: visitnorway.com

Related posts