Hoofdrol voor Peru tijdens Kerstmis in Vaticaanstad

Tijdens een feestelijke ceremonie is op 10 december een levensgrote kerststal van de Chopcca gemeenschap uit de regio Huancavelica in midden Peru op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad, Rome ingehuldigd. Voor alle bezoekers, gelovigen en toeristen van over de hele wereld is de kerststal met veel traditionele kleuren van de Chopcca-gemeenschap te bewonderen tot ver na Driekoningen in januari. Deze bijzondere voorstelling, gemaakt door lokale kunstenaars uit Peru, is aangeboden vanwege de tweehonderdjarige onafhankelijkheid van Peru in 2021. 

De kerststal bestaande uit 30 figuren en elementen, is een replica op ware grootte van de traditionele Huancavelican kerststal van de Chopcca-gemeenschap, en is gemaakt door vijf ambachtslieden, gespecialiseerd in Huancavelican-beelden. Peru geeft hiermee een boodschap van hoop en eenheid af in een tijd van wereldwijde crisis. Tegelijkertijd neemt de voorstelling je mee naar Peru en toont een stukje van de rijke cultuur en tradities van het land.  

Dit is een activiteit van spirituele transcendentie die de goede betrekkingen met het Vaticaan bekrachtigt in dit jaar van de tweehonderdste verjaardag van onze onafhankelijkheid. Deze indrukwekkende voorstelling in Vaticaanstad zal ook de interesse in Peru stimuleren. We zijn ervan overtuigd dat de wereld met meer aandacht het Peruaanse culturele erfgoed en het talent van onze ambachtslieden zal volgen“, zegt Amora Carbajal, president van PROMPERÚ. 

Lees ook het artikel: All-inclusive campagne Terschelling wint Award

OVER DE KERSTSTAL VAN CHOPCCA 
De kerststal bestaat uit meer dan 30 levensgrote stukken in glasvezel, maguey (agave), gemodelleerd in gips en gelijmd canvas, en is gemaakt door vijf ambachtslieden uit Huancavelica. De geboorteplaats is gebouwd van cancanllasteen, met bogen en een ichu-dak (gedroogd gras) in de stijl die zo kenmerkend is voor deze regio in Peru. De setting plaatst de heilige familie in een stal met de rustieke kenmerken van het platteland, waarbij de natuur en Huancavelican-architectuur is nagebootst. De locale sfeer wordt verder versterkt en verrijkt door de aanwezigheid van typische dieren uit de regio zoals lama’s, condors, alpaca’s, vicuñas, schapen, vizcachas, flamingo’s en Andes ganzen. 

Alle personages, waaronder de Maagd Maria, Jozef, het kindje Jezus en de herders – die als geschenk een alpacakalf dragen, dragen de kleurrijke en traditionale kleding van de Chopcca-gemeenschap. Een van de elementen die deze kerststal uniek maakt, is de engel die de centrale personages begeleidt: de Angelito Chopcca, die de komst van het kindje Jezus aankondigt door de Wajrapuco te bespelen, een typisch Andes-blaasinstrument gemaakt van koe- of stierenhoorns.  

Ten slotte verschijnen de drie figuren van de Drie Wijzen vergezeld van lama’s, voorouderlijke dieren die al sinds de tijd van de Inca’s een symbool van het land zijn. De Drie Wijzen brengen in hun zadeltassen de beste rijkdommen van Peru waaronder voedingsproducten die we nu kennen als ‘Superfoods’. 

Het initiatief voor deze kerststal van de Chopcca gemeenschap is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de regionale regering van Huancavelica, PROMPERÚ, de Peruaanse ambassade bij de Heilige Stoel, het ministerie van Cultuur, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme. 

Leer meer over de Chopcca-cultuur en de achtergronden van de kerststal op het Sint-Pietersplein (Vaticaan)

Related posts

One Thought to “Hoofdrol voor Peru tijdens Kerstmis in Vaticaanstad”

Comments are closed.