Een gigantisch avontuur in Fermanagh

Of het nu gaat om de uitgestrekte geschiedenis of het duizelingwekkende landschap, in Fermanagh draait het allemaal om de grootte. De beroemde Fermanagh Lakelands vormen bijna een derde van het graafschap en herbergen verschillende grote landgoederen, terwijl Tyrone de thuisbasis is van het OM Dark Sky Park and Observatory, het enige ‘dark sky’-park van Noord-Ierland, evenals een schat aan oud erfgoed.

Van het machtige Upper en Lower Lough Erne tot het Shannon-Erne-kanaal en de rivier de Erne zelf, bijna een derde van County Fermanagh is bedekt met meren en waterwegen in alle soorten en maten. Zoals je je kunt voorstellen, maakt dit County Fermanagh een paradijs voor varen, kajakken, kanoën en de wilde dieren die een thuis vinden in deze prachtige provincie. Het is een gigantisch avontuur en een gigantisch toevluchtsoord in één.

Begin met Enniskillen

Enniskillen, de grootste stad van Fermanagh, ligt in het hart van het graafschap, aan weerszijden van de rivier de Erne die zich een weg naar het noorden slingert van Upper Lough Erne naar Lower Lough Erne. Het stadscentrum wordt gedomineerd door de muren en kantelen van Enniskillen Castle, gebouwd in de jaren 1400 door Hugh Maguire, ook wel bekend als “Hugh the Hospitable”. Zijn bijnaam past bij de sfeer van de plaats en de gemakkelijke, gastvrije mensen. Enniskillen is de beste plek om te beginnen met het verkennen van alles wat County Fermanagh te bieden heeft, en er is geen leukere manier om dat te doen dan door zelf het water op te gaan. County Fermanagh is gevuld met jachthavens en het is gemakkelijk om alles te huren, van kleine boten, aken en kajaks tot kano’s en paddleboards in de hele provincie. Een andere reisoptie is per fiets, met fietsverhuur en paden in overvloed. Het pad rond het terrein van Ely Forest Estate is zeker een rondje waard.

Een hengelmekka voor iedereen

Als je eenmaal het water op gaat in County Fermanagh, kun je het aantal vissers langs de oevers van de rivier en de oevers van het meer niet missen. Het graafschap is een mekka voor vissers die vanuit heel Ierland, het VK, Frankrijk, Nederland, Duitsland en daarbuiten reizen om te genieten van de meest productieve visserij die overal in Europa beschikbaar is.

Lees ook het artikel: Het beste van de herfst in Zweden

Neem een ​​boot terug in de tijd naar Devenish Island

Devenish Island, op Lower Lough Erne, is een van Ierlands grootste monastieke erfgoedsites. Een korte boottocht brengt u terug in de tijd. Eenmaal geland, verken je de 30 meter hoge ronde toren samen met de aangrijpende overblijfselen van de drie kerken die hier ooit stonden en gelovigen uit het hele land aantrokken. Voor veel bezoekers is dit een spiritueel moment. Voor anderen is het gewoon een fascinerend stukje geschiedenis, of een kans om van de rust te genieten.

Kunst, ambacht en servies bij Belleek

Het mooie dorp Belleek ligt aan de rivier de Erne en grenst aan County Donegal. Het is wereldberoemd vanwege de aardewerkhandel die de naam van het dorp draagt. Belleek Pottery, opgericht in 1857 door John Caldwell Bloomfield, is gedurende meer dan anderhalve eeuw synoniem geworden met feilloos eenvoudig en delicaat aardewerk.

Grote huizen en prachtige tuinen

County Fermanagh heeft een schat aan mooie landgoederen, domeinen en kastelen. Het 5* Lough Erne Resort, waar de G8-top van wereldleiders in 2013 plaatsvond, beschikt over enkele van de beste golf-, eet- en spafaciliteiten in Noord-Ierland, terwijl National Trust-eigendommen Crom Estate en Florence Court, en Enniskillen Castle allemaal zeker een bezoek waard zijn .

Kleine plaatsen met grote verwelkomingen

Een van de geneugten van County Fermanagh is de verscheidenheid aan accommodaties en eetgelegenheden. Je vindt er een groot aantal kleine familiehotels, pensions, restaurants en cafés, die overal gezellige plekken bieden om te verblijven en te eten. Dat is slechts een snelle peddeltocht door County Fermanagh, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Begin nu met het samenstellen van uw reisroute en plan een heerlijke korte vakantie in een van de mooiste graafschappen van Noord-Ierland. Hoewel alles in het werk is gesteld om ervoor te zorgen dat de informatie correct is, raden we u ten zeerste aan om van tevoren te controleren voordat u naar uw beoogde bestemming reist om ervoor te zorgen dat deze open is en tickets te boeken indien van toepassing.

Related posts