De wijnroutes van Gran Canaria en Zamora

ACEVIN (Asociación Española de Ciudades del Vino) waarin diverse Spaanse wijnsteden verenigd zijn, heeft onlangs weer een tweetal wijnroutes aan de collectie Rutas del Vino de España toegevoegd. Het betreft de wijnroutes Ruta del Vino de Gran Canaria en de Ruta del Vino de Zamora.

Ruta del vino de Gran Canaria

De Gran Canaria wijnroute, die al in juli van dit jaar de erkenning Ruta del Vino de España kreeg, omvat het gehele eiland Gran Canaria en beslaat tevens het gebied dat valt onder de oorsprongsbenaming Denominación de Origen de Gran Canaria. Deze wijnroute is de enige die niet op het Spaanse schiereiland ligt.

De nieuwe wijnroute is tot stand gekomen dankzij de inspanningen op het eiland Gran Canaria om een kwaliteitsproduct te creëren dat niet alleen de geschiedenis en de bijzondere karakteristieken op wijngebied laat zien maar is tevens een nieuw en aantrekkelijk aanbod binnen het reeds bestaande toeristische aanbod op het eiland. Zo’n 52 bedrijven – waaronder bodega’s, restaurants, accommodaties, toeristische gidsen en speciaalzaken – hebben het startschot gegeven voor de Ruta el Vino de Gran Canaria.

Lees ook het artikel: Sri Lanka is open voor Europese reizigers

Ruta del vino de Zamora

De goedkeuring voor wijnroute van Zamora tot Ruta del Vino de Zamora is echt heel recent want deze werd pas op 21 september jl. toegevoegd aan net netwerk vanwijnroutes. De Ruta del Vino de Zamora omvat een uitgestrekt gebied van de provincia Zamora en een deel van het noorden van de provincie Salamanca. Een gebied gelegen in het  stroomgebied van Duero-rivier, met een oppervlakte van zo’n 1.800 vierkante kilometer en 56 gemeenten (46 in de provincie Zamora en 10 in de provincie Salamanca). Een gebied dat zijn oorsprong heeft in een streek die traditioneel Tierra del Vino wordt genoemd en waar de wijnbouw tot ver in de 20e eeuw de voornaamste bron van levensonderhoud was. Niet vreemd als men het grote aantal wijngaarden ziet die hier al sinds de oudheid waren.

Deze nieuwe route vormt een (welkome) aanvulling op de reeds bestaande wijnroutes in de provincie Zamora – t.w. de Ruta del Vino de Toro en de Ruta del Vino de Arribes en op de acht wijnroutes die er tot nu toe waren in de autonome regio Castilla y León.

Foto: Ruta del vino de zamora

Ruta del Vino de Zamora

De teller van de productgroep Rutas del Vino de España komt hiermee te staan op 34 routes, meer dan 750 gemeenten, 2.200 bedrijven waaronder bijna 700 bodega’s en meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar.

Lorem ipsum dolor sit amet.
Foto: Ruta de Vino España

Related posts