Boerenmarkten in Ierland

Smaakvolle, kokendhete appelsap gemaakt van plaatselijke biologische appels, glanzende oesters met frisse witte wijn en een overvloed aan boerenkaas en streeksalami – de boerenmarkten in Ierland zijn een essentieel onderdeel van de lokale gemeenschap. Hier kun je echt authentiek Iers straateten proberen met een ambachtelijk tintje, met picknickende mensen in de zon en voorbijgangers die wat uit het vuistje snacken.

“Boerenmarkten leveren een belangrijke bijdrage aan de Ierse culinaire wereld. Lokale mensen die hun eigen groenten verbouwen en verkopen is een compleet andere manier van boodschappen doen. Het verbindt mensen weer met eten” zegt bekende tv-kok en kookschooleigenaresse Darina Allen.

Het komt erop neer dat als je iets koopt op een boerenmarkt in Ierland de kans groot is dat degene die het heeft verbouwd in de buurt is, en misschien wel recht tegenover je staat. “Je kunt uren rondwandelen van kraam naar kraam en lokale mensen ontmoeten die trots zijn op hun groente, je vertellen waar die is geoogst en hoe je de groente het beste kunt bereiden” aldus Grace Cox van LoveIrishFood.ie. “Je begint misschien met een kleine tas maar je zult merken dat als je weggaat hij tot de rand is gevuld.”

Naast de kramen met verse producten vind je ook vaak kramen met handgemaakte spullen zoals natuurlijke zeep, sieraden en kunst. Dit is eigenlijk het oorspronkelijke idee achter de boerenmarkt, die is uitgegroeid en zich heeft uitgebreid met (puur) eten. Wat goed is om te weten is dat overal op het eiland, op werkelijk iedere dag, er wel een markt is. Dat kan uiteenlopen van een Victoriaanse overdekte ruimte in een grote stad tot een kleinschalige dorpsmarkt. Hoe dan ook, je kunt een opwindende mix verwachten van geuren, kleuren, geluiden en smaken.

Lees ook het artikel: De mooiste plekken aan het water in Schotland

Heb je trek gekregen? Hier zijn er vijf om je op weg te helpen:
1. Voor geschiedenis EN ambachtelijk en puur eten is er de mooi gewelfde English Market in Cork. Het is een van de oudste in zijn soort ter wereld (1788) en deze mag je niet missen. Ook Midleton Farmer’s Market, de hotspot voor ambachtelijk eten op ongeveer 22 km ten oosten van de stad Cork, mag je niet missen. Darina Allens eigen Ballymaloe Cookery School heeft hier een kraam, en ook vind je hier de bekroonde gerookte zalm van Frank Hederman.

2. De 19e eeuwse, bekroonde St George’s Market in Belfast is pure gastronomische rijkdom en bovendien een eclectische mix van het traditionele en moderne leven in de stad. Er is hier al markt sinds 1604, maar deze is gebouwd in 1890 en vindt iedere vrijdagochtend plaats.

3. Iedere zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur is er de Naas Farmers’ Market in county Kildare. Je kunt er biologische producten uit de heuvels van Wicklow kopen en ook vers brood, zoetigheden en boerenkaas van Sheridan’s Cheesemongers.

4. Op elke eerste zaterdag van de maand neemt de Tyrone Farmers’ Market in Dungannon plaats. Lokale fijnproevers kunnen hun keus maken uit de streekproducten van 15 kramen.

5. Ga naar het historische Grattan Square voor de Dungarvan Farmers’ Market in county Waterford. Iedere donderdag tot 14.00 uur, met Knockalara Cheese, Barnawee Foods en Barrons Bakery.

Related posts