De duurzame gastronomie van de Seychellen

In de typische keuken van de Seychellen, speelt duurzame gastronomie een belangrijke rol. Niet alleen in bij de huidige bewoners van het eiland maar ook onder de oud-bewoners verspreid over de hele wereld. Beïnvloed door zijn gevarieerde erfgoed, barst de creoolse keuken van talloze smaken. Iedereen is zich zeer bewust van de oorsprong van de ingrediënten, hoe het voedsel wordt verbouwd en de weg van markt naar de tafel. De duurzame gastronomie stelt ons in wezen in staat om voedsel te kiezen dat zowel gezond is voor het milieu als voor ons lichaam en het goede nieuws is dat waar ter wereld je ook bent, jij er ook van kunt profiteren.

Hier zijn een paar duurzame praktijken die je uit de creoolse keuken kunt overnemen:

Houd het seizoensgebonden

Seychelse huishoudens zijn er bewust van het kopen van seizoensgebonden voedsel. Dit leidt tot duurzaam eten; dat houdt in dat je bepaalde voedingsmiddelen consumeert terwijl ze in overvloed aanwezig zijn, wat zowel de natuurlijke productie van het milieu als je portemonnee ten goede komt.

Wees flexibel

Wees klaar om je menu aan te passen aan wat er beschikbaar is. Creoolse gerechten hebben verschillende alternatieven om rekening te houden met de beschikbaarheid van ingrediënten; dit voorkomt verstoring van de natuurlijke productie.

Lokaal is het beste

Koop verse ingrediënten van de lokale boerderijen en producenten en leer meer te weten over wat eet. In de kleine gemeenschap van de Seychellen bouwen de eilandbewoners relaties op met hun lokale leverancier, waardoor ze vragen kunnen stellen over de producten en zelfs tips kunnen krijgen over hoe ze er het beste uit kunnen halen.

Kies voor duurzame vis-, schaal- en schelpdieren

Door dichter bij de leverancier te komen, heb je een beter idee of zij al dan niet als duurzame visserijmethoden hebben gebruikt. Omdat het een klein eiland is, gebruiken de meeste vissers op de Seychellen-eilanden duurzame vismethoden en blijven ze uit de buurt van massale visserij en de meeste lokale bewoners hebben hun vaste leveranciers die het gemakkelijker maken om duurzame keuzes te maken.

Wees je bewust van je vis- en zeevruchtenkeuzes

Hoewel het een gezondere optie is, worden sommige vissoorten overbevist en nemen ze in aantal af. Voordat je zeevruchten koopt, moet je informeren over hun productie en hun vraag op de markt. Sommige soorten, zoals kreeften, zijn onderhevig aan gesloten seizoenen om de bestanden te laten regenereren. De Seychelles Fishing Authority houdt het publiek op de hoogte van deze details en zorgt ervoor dat de Seychellen geen schade toebrengen aan het kwetsbare mariene ecosysteem.

Koop alleen wat je nodig hebt

Maak waar mogelijk frequente uitstapjes naar de markt, voorzie in je dagelijkse of wekelijkse behoeften in plaats van te veel te kopen en voedsel weg te moeten gooien. Met lokale markten en verse ingrediënten die overal op de eilanden verkrijgbaar zijn, is het in de Seychellengemeenschap gebruikelijk geworden om wanneer nodig langs de dichtstbijzijnde markt te gaan, waardoor het gemakkelijk wordt om afval te verminderen. Het is gemakkelijk om te weten wanneer vissers hun vangst aan land brengen en verse vis de markt bereikt, het geluid van de ‘lansiv’ zal door het district weergalmen.

Voedselverspilling verminderen

Ondanks dat het natuurlijk is, duurt het even voordat voedsel is afgebroken, en het stapelt zich vaak op op stortplaatsen, daarom is het essentieel om afval te verminderen. Het plannen van maaltijden, het verminderen van overaanbod en het volledig benutten van restjes kan onnodige voedselverspilling voorkomen en zelfs extra uitgaven verminderen.

Maak optimaal gebruik van je ingrediënten

Een deel van het verminderen van voedselverspilling is dat je zoveel mogelijk van het product gebruikt. Traditioneel hadden de Seychellen niet de luxe om voedsel weg te gooien; daarom maakten ze optimaal gebruik van wat ze te pakken konden krijgen en voegden ze kruiden toe om smaakvolle gerechten te creëren.

In de compost

Al het andere dat niet kan worden gebruikt, kan altijd worden overwogen voor compost. In de meeste Seychellen-huishoudens vind je een compostzak, die in de tuin kan worden gebruikt, gevuld met voedselafval van fruit, groente, zuivelproducten, rijst, bonen, eierschalen, producten op basis van tarwe, plant- en bloemenmateriaal, thee en koffie producten. Vraag de accommodatiebeheerder waar hun composthoop is en hoe je afval kunt afvoeren.

Het goede van eigen bodem

Je kunt thuis verse ingrediënten hebben, ga gewoon langs op je lokale markt om de benodigde benodigdheden te kopen en je kunt je eigen kleine tuin hebben waar je kunt bepalen wat er aan je groenten en fruit wordt toegevoegd. Elk huishouden in de Seychellen heeft minstens één kleine tuin of zelfs kleine potten die tegen het raam staan ​​​​met producten en aromatische kruiden binnen handbereik, een praktijk die tot op de dag van vandaag niet is vervaagd.

Weg met plastic en recycle

Vermijd het gebruik van plastic waar mogelijk en recycle. Tuinen rondom de eilanden zijn gevuld met gerecyclede materialen zoals plastic en blikjes, die nu dienen als potten voor het verbouwen van lokale kruiden, fruit en groenten.

Lees ook ons artikel: Costa Dorada één grote speeltuin voor kinderen

Related posts