Saarbrücken, een grote stad met landelijke charme

Je zou het niet verwachten in een deelstaathoofdstad, maar in Saarbrücken vind je een landelijke charme. Dankzij de talloze plantsoenen, de gemoedelijke en creatieve stadswijken en de korte afstanden heeft Saarbrücken een idyllische sfeer vol groene rustplekken. Culturele veelzijdigheid staat hier rechtstreeks in contact met een stadse kalmte die nodigt tot ontdekken en ontspannen.

Saarbrücken is een stad met vele gezichten. De oorlog en de bouwstijl van de jaren 50 en 60 hebben een duidelijk stempel op de stad gedrukt. Het resultaat van vandaag is een broze schoonheid, met ruwe randen, hart en karakter. Door de stad heen loop de Saar. De overs volgebouwd met de meest uiteenlopende wijken en buurten. Friedrich-Joachim Stengel, de hofarchitect van de vorsten van Nassau-Saarbrücken, gaf het middeleeuwse stadscomplex aan beide oevers van de Saar in het midden van de 18e eeuw een barok gezicht dat ook nu nog kenmerkend is voor de stad.

Aan de zuidelijke rand van de stad, net voorbij de Frans-Duitse Tuin, grenst Saarbrücken aan Frankrijk.St. JohannHier zijn handel en nijverheid, kunst en cultuur geconcentreerd. De markt van St. Johann met zijn kleine winkeltjes, restaurants, cafés en pubs vormt het centrum. Daarachter ligt de winkelstraat en het levendige voetgangersgebied, dat zich uitstrekt tot de Europa-Galerie en het Europabahnhof aan de noordelijke rand van de stad. In het oosten wacht de levendige en kleurrijke multiculti scenewijk Nauwieser Viertel op haar bezoekers. Stroomopwaarts langs de SaarIn Malstatt en Burbach zijn voormalige ijzersmelterijen en mijnbouwwijken omgetoverd tot nieuwe hightech locaties. Tussen Burbach en Völklingen roken de schoorstenen van de moderne staalindustrie nog steeds. Maar al na twee of drie kilometer bent u de stad uit en zit u midden in het groen: in het St. Arnualer Stiftswald, in het stadsbos van St. Johann of in het Saarbrücker Urwald.

In Saarbrücken is zat te beleven, het barokke verleden en de jaren 20 hebben een fikse stempel op het stadsbeeld gedrukt, maar ook de jonge kunstscene heeft de stad aardig veroverd en gebruikt de talloze open ruimtes als creatieve speelterreinen. Je ontdekt kunst, geschiedenis en cultuur in musea en galerieën, maar ook een stadswandeling kan kunstzinnige verrassingen opleveren. Breng een bezoek aan het Slot Saarbrücken, de Ludwigskirche of maar een tour langs de Urban Art die de stad siert.

Ook kun je een wat groenere activiteit ondernemen in de stad. Aan de rand van de stad ligt een prachtig oerwoud waarin je, je kan verliezen. Het is een van de weinige verwilderde natuurgebieden in Duitsland. Ook kun je een bezoek brengen aan het UNESCO bioreservaat Bliesgau. Dit unieke bioreservaat is het huis voor uitgebreide boomgaarden, indrukwekkende beukenbossen en vele zeldzame dier- en plantensoorten. Pak je verrekijker erbij en spot onderandere steenuilen, bevers en rode wouwen. Naast deze prachtige dieren kom je in het bioreservaat ook wilden orchideeën tegen, uitgestrekt over de klakgraslanden.

© Klaus-Peter Kappest · CC BY

Lees ook ons artikel: Kans op coronabesmetting in het vliegtuig is klein

Related posts