Top 10 winteractiviteiten in Zweden

Van besneeuwde landschappen, bevoren meren tot lage temperaturen – Zweden is dé perfecte bestemming om een klassieke winter te beleven. Hieronder lees je de tien leukste winteractiviteiten voor jouw vakantie in Zweden!

1 | Maak een huskytocht door de natuur

Wil je wilde rendieren van dichtbij zien, een echte koude winter ervaren en genieten van de uitgestrekte Zweedse natuur? Ga dan hondensleeën in Noord-Zweden! De Zweedse bergen en Zweeds Lapland zijn de ultieme plekken om je te laten vervoeren door husky´s terwijl je omgeven bent door bevroren meren, besneeuwde bossen en een prachtig heuvellandschap.

Foto: Sara Ingman/imagebank.sweden.se

2 | Geniet van een langlauftocht in de grote steden

Wist je dat er speciale langlaufroutes zijn aangelegd in de grote steden in Zweden? In Stockholm vind je routes in Nacka (Nacka´s golfclub), Gärdet, Stadion, Hellasgården, Djugården en Värmdö. Meer zin om lekker te skiën? Ga dan naar Hammarbybacken. In dit zuidelijke deel van de hoofdstad vind je namelijk mooie hellingen om te skiën! Ga je liever de natuur in om te skiën? Dan vind je hier meer tips over andere mooie skiplekken in Zweden.

Foto: David Becker /Unsplash

3 | Ervaar de magie van het noorderlicht

Bij veel mensen staat een reis naar Zweeds Lapland op de bucketlist om het noorderlicht te zien. Wat is er nou magischer dan de hemel ´s nachts tot leven te zien komen en zien verkleuren in groene, roze en paarse tinten? Zweden staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te spotten. De grootste kans om dit natuurverschijnsel te zien is vanaf begin september tot eind maart in het noordelijke deel van het land.

Foto: Sigtunarännet

4 | Schaatsen op natuurijs

Tijdens de winter zijn de meeste meren en rivieren in Zweden bevroren en dus perfect om op te schaatsen. In het begin is het misschien een beetje spannend om op de grote, diepe meren te staan. Maar wees gerust, dit gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra je de ijzers op het ijs voelt glijden, de wind langs je hoort waaien en het gevoel van ultieme vrijheid ervaart. Heb je nog niet veel schaatservaring? Kies dan een tocht die geschikt is voor beginners. Veiligheid staat immers voorop. Zorg dat je voorafgaand aan de tocht beschikt over de juiste materialen en kennis over schaatsen op natuurijs.

Foto: Calle Bredberg/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

5 | Vang je eigen lunch in een bevoren meer

Met meer dan 100.000 meren, rivieren en een lange kustlijn met duizenden eilanden is Zweden een paradijs voor visliefhebbers. Vis je liever als het weer al iets warmer is? Rond maart en april zijn de temperaturen al wat hoger en de omstandigheden zijn nog steeds perfect om een snoek of baars te vangen in een ijswak!

Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Lees ook het artikel: The Set Collection komt met vier nieuwe hotels

6 | Slaap in een ijshotel

Heb je ooit overwogen om een nacht door te brengen in een iglo of een hotel volledig gemaakt van ijs? Dan ben je in Zweden op het juiste adres! Slapen in een accommodatie die gemaakt is van ijs of sneeuw is een ultieme once-in-a-lifetime ervaring. Populaire iglo-accomodaties vind je onder andere in Åre met zijn adembenemende uitzichten over de vallei en het IJs- en Lichtdorp Kallax in Zweeds Lapland. Nog iets noordelijker staat een andere bucketlist bestemming: het IJshotel. Elk jaar verzamelen ongeveer veertig internationale artiesten in Jukkaskärvi. Ze bouwen aan een nieuwe editie van dit hotel en creëren zo een unieke slaapplek!

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

7 | Neem een duik in een koud meer na een saunabezoek

Twijfel je om een plons in het koude (bevroren!) water te nemen? Wij beloven dat je er geen spijt van krijgt. Winterbaden heeft namelijk een helend effect op je mind en lichaam. Wie je voorging zegt namelijk zich herboren te voelen na de frisse duik. De sensatie zal nog intenser zijn als je van tevoren een bezoek aan de sauna brengt.

Foto: Anders Robertsson

8 | Geniet van een outdoor fika

Een van de eerste woorden die je in Zweden leert (en zeker een van de belangrijkste!) is “fika“. Deze traditie is zo nauw verbonden met de Zweedse levensstijl dat een gemiddelde Zweed minimaal twee keer per week het koffiemomentje inplant. Het enige wat je nodig hebt is een flinke kan koffie en heerlijke gebakjes, zoals een Zweeds kaneelbroodje. Geniet ervan met familie, vrienden of collega´s binnen of buiten in de Zweedse natuur!

Foto: Pontus Charleville/Folio/imagebank.sweden.se

9 | Ontmoet een eland

Wil je de koning van het bos ontmoeten? Ja, dit is hoe wij elanden noemen in Zweden. Met een gewicht tussen de 320 en 475 kilo en een lengte van 230 centimeter begrijp je vast wel waarom. Er zijn ongeveer 350.000 elanden te vinden verspreid over heel Zweden. Toch heb je misschien een expert nodig om ze te spotten. Mis je kans om een eland te ontmoeten niet en doe mee aan een begeleide excursie, boek een elandensafari of bezoek een van de elandenparken in Zweden!

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

10 | Ontspan in een koudwater badhuis

Bezoek een koud badhuis! Deze traditie is in Zweden ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw en is nog steeds erg populair in Zweden. Ook staan deze koudwaterbaden erom bekend goed te zijn voor je gezondheid en te zorgen voor ultieme ontspanning. De meeste openbare badhuizen zijn gevestigd langs de Zweedse kustlijn en hebben directe toegang tot de zee. Maak je Zweedse ervaring af met een fika en een bezoek aan de sauna!

Related posts