Proef de andere kant van Britse keuken

“Wat schaft de pot?” In de Britse steden zijn de mogelijkheden eindeloos. Net als de seizoensmenu’s in onze sterrenrestaurants, verandert de Britse keuken steeds weer. De smaken zijn echter altijd even vers, smaakvol en vol diversiteit. De voorbereidingen voor het platina jubileum van de Koningin deze zomer zijn in volle gang. Hierbij zullen lokale chef-koks zich richten op thema’s rond duurzaamheid, zoals de bereiding van lokale gerechten met gebruik van milieuvriendelijke, plantaardige ingrediënten.

Streetfood markten en bruisende foodhallen

Je leert een stad pas echt goed kennen als je op zoek gaat naar streetfood. Er is geen betere manier om één te worden met een plek en kennis te maken met de mensen die er wonen dan de populairste lokale lekkernijen te proeven. Neem bijvoorbeeld Brixton Market in Londen, waar traditionele Britse pies en bier wordt geserveerd vlak naast jerk chicken uit Jamaica, dosa’s uit India en curries uit Japan. Meer dan 70 culturen zijn hier vertegenwoordigd. Een verrukkelijke proeverij van het leven in Zuid-Londen.

Bij het Edinburgh Food Festival (juli 2022) proef je kreeft uit Oost-Lothian en sappige burgers uit de hooglanden. In Cardiff vind je bij de Riverside Market een combinatie van lekkere hapjes uit Wales (zoals diverse kazen, vers brood en fruitige bara brith-cake) en typische Italiaanse, Franse en Portugese smaken. Wil je meer weten? Doe dan mee met een proeverij-tour bij Loving Welsh Food: te voet verken je Cardiff en onderweg proef je onder meer vleeswaren, kokkels, en laverbread (gebakken zeewierkoekjes) van de meest vooraanstaande voedselproducenten.

In sommige steden vind je markten op de meest onverwachte plekken, waardoor onbekende uithoeken veranderen in echte hotspots voor foodies. Een voorbeeld hiervan is Spark in het centrum van York, waar je een pizzeria, een burrito-bar en een BBQ smokehouse vindt in scheepscontainers. In juni 2022 vindt in Bristol de opening van Boxhall plaats. De beroemde haven van de stad krijgt er dan een foodhal bij met streetfood en live muziek. In Manchester is een oud depot van de spoorwegen in Mayfield omgebouwd tot Escape to Freight Island. Het is een spectaculaire plek geworden met eethuisjes, concerten en comedy-avonden.

Lees ook het artikel: Lente in de Franse bergen

Nieuwe brouwsels: bars en micro-brouwerijen om te ontdekken

Wat is jouw lievelingsdrankje? In Groot-Brittannië kun je goed terecht voor een lekker biertje, maar de speciale whisky’s, de met de hand gedistilleerde gin en de ambachtelijke ciders zijn ook zeker het proeven waard. Voor de liefhebber is er veel nieuws te ontdekken en de diverse brouwerijen en  distilleerderijen bieden een breed scala aan tours en proeverijen aan. Bij Drygate Brasserie in Glasgow kun je maar liefst 23 bieren van de tap proeven. Ook hebben ze een met zorg samengestelde selectie gebotteld bier, allemaal uit eigen bekroonde brouwerij (een aantal tafels kijkt hier zelfs op uit). In Birmingham vind je de Indian Brewery Taproom, een ode aan de diversiteit van de stad. Hier worden ambachtelijke lagers en IPA-bier geserveerd met kruidige streetfood-hapjes.

Bij Glengoyne Distillery vlakbij Glasgow proef je de honingzoete smaken van goede single malt whisky’s, bijna naast de koperen distilleerketels. Dit vriendelijke familiebedrijf produceert al sinds 1833 whisky, maar gaat nog altijd innovatief te werk met eigen bijenkasten, drasland en 100 procent duurzaam opgewekte stroom. In York maakt de Cooper King Distillery ‘s werelds eerste koolstofnegatieve gin (droog en aromatisch) en de Artisan Distillery in Oxford loopt voorop op het gebied van klimaatvriendelijke biologische landbouw met de bekroonde whisky’s. Alle locaties hebben begeleide rondleidingen, zodat je kunt zien, en proeven, wat het resultaat is en kunt kennismaken met de experts.

Als je de Britse drank eenmaal hebt geproefd, kun je ook proberen je eigen smaken te creëren, met wat hulp van de professionals natuurlijk. Bij de Gin Making Experience van Hensol Castle Distillery vlakbij Cardiff selecteer je de botanicals en maak je het distilleerproces van dichtbij mee. Je gaat naar huis met een eigen gemaakte creatie. Een echte bierdrinker? Probeer het dan eens zelf te brouwen tijdens een Beer Making Workshop bij het London Beer Lab. Liefhebbers van whisky kunnen meedoen met een sessie Blend Your Own bij de Scotch Whisky Experience in Edinburgh.

Duurzame hapjes: goed voor jou en voor de planeet

Duurzaam eten komt niet alleen het milieu ten goede, het is ook de beste manier om echt kennis te maken met de plek waar je bent en de mensen die er wonen. Bovendien inspireert het onze chef-koks uit de Britse keuken om vernieuwend te blijven werken. Neem bijvoorbeeld het Italiaanse restaurant Contini George Street in Edinburgh, die zijn eigen bijenkasten verspreid over de hele stad heeft staan, waarvan twee bij de Scottish National Gallery of Modern Art. Het menu bestaat uit hyperlokale gerechten, waarbij de ingrediënten afkomstig zijn van meer dan 70 Schotse ambachtslieden en uit eigen tuin.

In juni van 2021 werd Gauthier Soho in Londen 100 procent vegan. Chef-kok Alexis Gauthier riep hiermee op tot een “progressievere en bewustere” benadering van luxe eten. Het publiek reageerde enthousiast. Het resultaat is een tentoonstelling van de natuurlijke rijkdom van Groot-Brittannië, met gerechten als risotto met zwarte truffel en quenelle uit de zee – een zoet-zoute ‘kaviaar’ dat van zeewier is gemaakt. Veel sterrenrestaurants in de hoofdstad hebben nu ook vegan menu’s, zoals Galvin La Chapelle in Spitalfields en Pied à Terre in Fitzrovia. Plantaardige gastronomie is inmiddels niet meer weg te denken.

Bij Food For Friends in Brighton wisten ze dat allang. Al sinds 1981 specialiseren zij zich in de vegetarische en veganistische keuken. Door het wisselende seizoensmenu, met gerechten als ‘ribs’ van zoete maïs met tamarinde barbecuesaus, of geglazuurde aubergine met zoete chili-saté, is er altijd wel iets nieuws te ontdekken. In Cardiff vinden we tenslotte Nook. De Michelingids is lovend over hun biologische en biodynamische wijnen, die uitstekend gecombineerd worden met specialiteiten uit Wales.

Related posts

One Thought to “Proef de andere kant van Britse keuken”

  1. […] Lees ook het artikel: Proef de andere kant van Britse keuken […]

Comments are closed.