Ontdekt de rustige kant van Israël

ISRAËL – Groots in het nieuws wegens de voorspoedige vaccinatiecampagne, maar Israël heeft zoveel meer te bieden. Vele toeristen bezoeken Israël om te genieten van zon, zee, strand, cultuur en natuur. 2019 was een recordjaar voor Israël en 2020 leek deze cijfers te evenaren. Echter kwam de COVID-pandemie en regende het annuleringen. Desalniettemin heeft het ministerie van Toerisme hoop en zijn de voorbereidingen in volle gang om het inkomend toerisme te stimuleren. Waarom zou je met vakantie gaan in Israël? Laat je inspireren en ontdek nu ook Israël!

Israël is meer dan alleen het wereldberoemde Jeruzalem of Tel Aviv. Natuurlijk moet je de Bijbelse hoofdstad en de stad van de feestvierders niet overslaan. Maar Israël is zoveel meer. Vooral het binnenland is prachtig en dun bevolkt.

Dobberen in de Dode Zee

Een absolute must is de Dode Zee, het laagste plekje op onze aarde. Drijf weg in de Dode Zee. De Dode Zee is een meer, en dus in theorie geen zee, met een heel hoog zoutgehalte. Aan de overkant van het meer ligt Jordanië, al is erheen zwemmen geen optie. Door het hoge zoutgehalte kun je alleen maar drijven, een bijzondere ervaring. De mineralen in het water en in de modder zijn bovendien goed voor je huid, die aan het einde van de dag voelt als een babyhuidje. Vanuit de hele wereld komen mensen met huidproblemen hier naar de hotels om te ‘kuren’. Op weg naar de Dode zee kun je een tussenstop maken bij Masada. Bewonder de overblijfselen van een citadel uit 40 v. Chr. Gebouwd op een 400 meter hoge klif met een geweldig uitzicht over de Dode zee en de Judea woestijn.

Door de woestijn naar de Rode zee.

De Negev woestijn grenst aan de Dode Zee en beslaat maar liefst de helft van Israël. Het is een ruig landschap, waar uitgestrekte vlaktes worden omgeven door rotsformaties met grotten en canyon’s. Opvallend zijn de natuurlijk gevormde figuren uit rotsen, vaak in waanzinnige kleuren. Het gebied is dunbevolkt met bedoeïenen die er rondtrekken met hun kuddes. In de woestijn kom je ook de reusachtige Ramon krater tegen, de grootste natuurlijke krater ter wereld. Of maak een mooie wandeling door het natuurpark Timna, waar u de Oryx, hagedissen en andere nationale dieren kan spotten.

Aan het einde van de woestijn, in het zuidelijkste puntje van Israël, vindt je Eilat, het strand- en duikparadijs aan de Rode Zee. De temperaturen zijn hier in het voor- en najaar prima. In de zomer kan het warm zijn maar des te meer reden om een heerlijke duik te nemen in het glasheldere zeewater voor wat verkoeling.

Bootje varen, visje eten

Meer noordwaarts, bij de grens met Jordanië ligt het meer van Galilea ofte wel het meer van Tiberias. Dit is het grootste zoetwaterreservoir van Israël en de belangrijkste bron voor drinkwater. Het ligt in het Jordaandal, één van de mooiste en groenste gebieden van Israël. Het meer wordt omringd door de Golanhoogte en de bergen van Galilea. In de Bijbel staat dat Jezus op en om het meer wonderen heeft verricht, zoals de vermeerdering van broden en vissen. Rondom het meer, dat rijk is aan allerlei soorten vis, vind je schitterende stranden waar je kunt genieten van de prachtige natuur. Een boottocht maken op het meer is een geweldige ervaring en daarna een visje eten maakt het avontuur compleet.

Het nodigt uit om een aantal dagen in deze omgeving te verblijven. Slaap eens in een kibboets guesthouse! Typisch Israëlisch en het staat garant voor een bijzondere ervaring. De meeste Kibboetsiem liggen in een landelijke omgeving. Een bezoek hoog in de bergen brengt je naar het plaatsje Tsefat, al honderden jaren het centrum voor de Joodse mystiek (de Kabala). Op vrijdag krijg je de beste indruk, dan dansen de Rabbi’s met de Thora rollen door de straten! Op andere dagen is het is een schilderachtig kunstenaarsdorpje met aardige trapstraatjes, oude synagogen en ook nog een kruisvaardercitadel.

Foto: Pixabay

Kruisvaarders en een broodje falafel

In de plaats Akko, aan de Middellandse zeekust, maak je kennis met de interessante geschiedenis van de Kruisvaarders. De ondergrondse stad en de citadel aan de zee was een van hun laatste bolwerken voor zij het Heilige land moesten verlaten. Daaroverheen werden door de Mohammedanen fortificaties en moskeeën gebouwd. Maak een rondwandeling over de muren van het complex. Breng een bezoekje aan de Turkse bazaar of eet een lekker broodje falafel. Ontdek tijdens je vakantie de heerlijke en gevarieerde keuken van Israël. Niet gek ook, want de Joodse gemeenschap heeft van over de hele wereld gerechten meegenomen en gemixt met de keuken van het Midden-Oosten. Alleen daarom al een reden om, zodra het weer kan, een keer naar Israël te gaan.

Related posts

One Thought to “Ontdekt de rustige kant van Israël”

  1. […] ook het artikel: Ontdekt de rustige kant van IsraëlBron: […]

Comments are closed.