Luxe hideaway in Relais & Chateaux Gouda

Relais & Chateaux

In een van de mooiste monumenten van Gouda is Relais & Chateaux Weeshuis Gouda neergestreken. Vrijdag 28 mei opent dit nu al spraakmakende boutique hotel haar deuren. Slapen doe je onder de historische balken van het voormalige weeshuis uit 1599 in luxueuze kamers en suites. Het interieur is geïnspireerd op Gouds plateel, het beroemde aardewerk dat rond 1900 in de stad werd gemaakt. Een blik op deze nieuwe Goudse hideaway en de middeleeuwse straatjes die het WSHS hotel omringen.

Overnachten in eigenzinnige suites onder Weeshuis-balken
Achter de kenmerkende rode luiken van WSHS zitten 25 luxueuze kamers en suites verstopt. Van Tiny & Comfy rooms, Luxury rooms tot exclusieve suites. In het oog springen de themakamers: de Powder Room voor women only en de I-DO room voor de dag en nacht van je leven. Alle hotelkamers van deze hideaway zijn anders, sfeervol en hebben een uitgesproken karakter. De COCO-MAT-bedden en designmeubels, geselecteerd door interieurontwerpster Judith van Mourik, maken de beleving compleet.

’s Ochtends staat een uitgebreid ontbijt klaar in de Regentenkamer, een indrukwekkende ruimte met een schouw die wordt ondersteund door twee wezen en engelengezichten op het plafond. De regenten van het toenmalige weeshuis kijken met je mee vanaf een groot schilderij van Jan Verzijl. Waar je ook kijkt, overal is er de chique knipoog naar Gouds plateel. In prints, grafische vormen en kleurgebruik.

Gouds plateel re-invented
De look and feel van Relais & Chateaux Weeshuis Gouda is geïnspireerd op het Gouds plateel, te herkennen aan golvende lijnen, intense kleuren en bloemen in abstracte vormen. Wie meer wil weten over dit aardewerk, neemt een kijkje bij Ambachtelijk Plateel, het atelier van Trudy Otterspeer op loopafstand van WSHS. Of je wandelt naar Museum Gouda waar op de prachtige zolder een enorme collectie Gouds plateel en topstukken van de belangrijkste Goudse aardewerkfabrieken zijn te bewonderen. Nog een tip: sinds kort kun je zelfs zitten op Gouds plateel. Een van de ontmoetingssofa’s in de Goudse binnenstad is een kunstwerk van mozaïek in opvallende kleuren en vormen van de aardewerkontwerpen van destijds.   
Lees meer over Goudse ambachten.

Martijn Kajuiter kookt de sterren van de hemel in restaurant LIZZ
Aan de middeleeuwse binnenplaats van het hotel waar honderden jaren geleden weeskinderen speelden, grenst nu casual fine dining restaurant LIZZ. Chef-kok Martijn Kajuiter verrast je met eigentijdse klassiekers en dynamische gerechten inclusief friandises, om je vingers bij af te likken. Het restaurant werkt tot 1 september met een table d’hôte menu, waarvan je geniet op je kamer of op het terras. Daarna gaat het restaurant echt open. Daarop wachten is niet erg als je weet dat Martijn Kajuiter al eens een Michelinster in ontvangst nam.

Exclusieve champagne drinken bij COCO
Coffee, cocktail & champagnebar COCO is dé plek voor een cappuccino in de ochtend en spannende cocktails en sprankelende champagne als de avond nadert. Hier geniet van je een aperitief of een glas champagne van bijvoorbeeld het kleine, exclusieve champagnehuis De Venoge waar WSHS als enige in Nederland mee samenwerkt. Leuk weetje: LIZZ en COCO zijn vernoemd naar powervrouwen uit het verleden, als ode aan de vrouwen die ooit het weeshuis bestierden.
Lees alles over het hotel op www.wshs.nl.

Museum Gouda en culturele hotspots om de hoek
Hotel Relais & Chateaux Weeshuis Gouda ligt in het hart van Gouda’s cultuurhistorisch kwartier, het oudste stukje binnenstad met beeldbepalende gebouwen zoals de Sint-Janskerk waar het hotel op uit kijkt. Bewonder de beroemde 72 Goudse Glazen in de kerk, maar vooral ook de exposities in Museum Gouda zoals ‘Koele Wateren’ met maar liefst 40 werken uit het Rijksmuseum. Te zien zijn relatief onbekende werken van grote meesters als Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael, Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Isaac Israëls plus parels van minder bekende schilders. Deze expositie is het neusje van de zalm van vier eeuwen Nederlandse schilderkunst met water in de hoofdrol. Nog te bezoeken tot en met 24 oktober 2021.
Lees meer over Museum Gouda en Koele Wateren.

Lees ook ons artikel: 5x wandelen in Nederland

Related posts